Με το υπό ιταλική σημαία ερευνητικό σκάφος να ολοκληρώνει τις εργασίες του όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμά του και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που όλες τις ώρες της έντασης παρέμειναν στα διεθνή ύδατα να αποχωρούν, η κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Καρπάθου αποκλιμακώθηκε επί του πεδίου.
Οπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές, αυτό έγινε εφικτό καθώς λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η Αγκυρα πάντως πριν καλά καλά απομακρυνθούν τα πολεμικά της από την περιοχή, έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και με παράνομη NAVTEX δέσμευσε περιοχή στα ανοιχτά της Ρόδου για άσκηση σήμερα.
Τη σκυτάλη από την ένταση επί του πεδίου πήρε, σε φραστικό επίπεδο, ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας αρχικά στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, με αφορμή την επέτειο από τον θάνατο του Αχμέτ Σαδίκ, και καταλήγοντας ότι «ως Τουρκία θα σταθούμε δίπλα στα αδέρφια μας στη Δυτική Θράκη». Σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τη νέα παρέμβαση του Ερντογάν, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επεσήμαναν «τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας. Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση».
Για την Κύπρο
Με τους βουλευτές του να τον χειροκροτούν έντονα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην Κύπρο, τονίζοντας ότι το ψευδοκράτος παραμένει στο περιθώριο: «Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία είπε «ναι» στο Σχέδιο Ανάν το 2004, τιμωρήθηκε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, που είπε «όχι» στο σχέδιο, ανταμείφθηκε με το να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Οι ίδιες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ακολούθησαν με σχόλιο και για την παρέμβαση του τούρκου προέδρου για το Κυπριακό: «Η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού».
Ο τούρκος πρόεδρος, πάντως, έκλεισε χθες τον κύκλο των προκλητικών τοποθετήσεων με ανάρτηση για τη τέταρτη επέτειο επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί: «Συγχαίρω την επέτειο της επαναλειτουργίας του τζαμιού της Αγίας Σοφίας, του συμβόλου της κατάκτησης της Ιστανμπούλ, για προσευχή σύμφωνα με την κληροδότηση του σουλτάνου Φατίχ Μεχμέτ Χαν».
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία επιχείρησε να φορτώσει στην Ελλάδα την εικόνα του επιτιθέμενου, αξιοποιώντας την αναφορά του υπουργού Υγείας, Αδωνη Γεωργιάδη, περί ελληνικών F-35 στην Αγκυρα, με ανταποκριτή τουρκικών ΜΜΕ στην Ουάσιγκτον να θέτει σχετικό ερώτημα στον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, ο οποίος δεν κάμφθηκε και απάντησε ως εξής: «Θα έλεγα ότι από τη δική μας οπτική, σίγουρα εκτιμούμε τη συνεργασία και τη συμμαχία μας τόσο με την Τουρκία όσο και με την Ελλάδα και σίγουρα εκτιμούμε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την αντιμετώπιση ορισμένων από τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Και θα το αφήσω εκεί».