Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν τον ύψιστο στόχο κάθε αθλητή. Κατ’ επέκταση και η κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου.

Το επίτευγμα αυτό πέρα από την προσωπική ικανοποίηση και τη δόξα, μπορεί να αποφέρει και μεγάλα χρηματικά κέρδη για τον εκάστοτε ολυμπιονίκη. Τα ποσά όμως διαφέρουν ανάλογα με την χώρα που εκπροσωπεί ο αθλητής.

Ας δούμε τι ισχύει.

Οι αθλητές που θα κερδίσουν χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι εκπροσωπώντας τη Μαλαισία, το Μαρόκο ή τη Σερβία θα λάβουν πάνω από 200.000 δολάρια από την κυβέρνηση ή την εθνική ολυμπιακή επιτροπή της χώρας τους, σύμφωνα με έρευνα για τις πληρωμές μεταλλίων που διεξήγαγε η USA TODAY Sports.

«Αυτό καθορίζει σε ποιο διαμέρισμα θα ζήσω του χρόνου»

Τουλάχιστον έξι άλλες χώρες —συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, η οποία κέρδισε 10 χρυσά στο Τόκιο— προσφέρουν πληρωμές άνω των 100.000 δολαρίων. Και μερικές προσφέρουν πρόσθετα προνόμια, όπως διαμερίσματα και κουπόνια διακοπών, ή επιπλέον χρήματα εάν ο αθλητής σπάσει ένα ολυμπιακό ρεκόρ.

Ιδιαίτερα για τους αθλητές των λιγότερο δημοφιλών ολυμπιακών αθλημάτων, όπου οι συμφωνίες υποστήριξης και χορηγίας είναι πιο δυσεύρετες, τα χρήματα των μεταλλίων μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά.

«Αν είμαι πρώτος έναντι του τέταρτου σε αυτόν τον αγώνα, που είναι θέμα 3 δευτερολέπτων, αυτό καθορίζει σε ποιο διαμέρισμα θα ζήσω του χρόνου» δήλωσε ο αμερικάνος αθλητής κανόε καγιάκ Nevin Harrison.

«Οπότε είναι μια πρόσθετη πίεση. Έχει να κάνει με το εάν ‘θα πληρώσω τους λογαριασμούς μου ή όχι;’», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο Harrison έλαβε 37.500 δολάρια από την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ για την κατάκτηση χρυσού μεταλλίου στους Αγώνες του 2021, μέρος των 13,2 εκατομμυρίων δολαρίων που μοίρασε η Επιτροπή στους αθλητές για τις επιδόσεις τους στο Τόκιο και σε άλλες προκριματικές διοργανώσεις.

Ποιες είναι οι πιο γενναιόδωρες χώρες;

Η Σιγκαπούρη είχε δηλώσει ότι θα πλήρωνε σε έναν αθλητή 1 εκατομμύριο δολάρια αν κέρδιζε το χρυσό στο Τόκιο. Η Κινεζική Ταϊπέι δήλωσε ότι θα ανταμείψει τον μοναδικό χρυσό νικητή της, τον αρσιβαρίστα Hsing-Chun Kuo, με περίπου 716.000 δολάρια.

Πολλές χώρες δήλωσαν ότι προσφέρουν διαφορετικά ποσά για τους νικητές μεταλλίων στα ομαδικά αγωνίσματα. Άλλες πάλι πληρώνουν τους αθλητές τους ακόμη και έαν δεν ανέβουν στο βάθρο.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, προσφέρει χρήματα σε όποιον τερματίσει από την τέταρτη έως την όγδοη θέση. Το Μαρόκο έχει μπόνους μεταλλίων για το χρυσό (200.525 δολάρια) και το αργυρό (125.328 δολάρια) που είναι από τα υψηλότερα στην έρευνα της USA TODAY Sports, αλλά προσφέρει επίσης μπόνους για κάθε θέση, μέχρι και για όσους τερματίσουν 32οι.

Λεφτά, διαμάντια και διακοπές

Ίσως το πιο ενδιαφέρον σχέδιο πληρωμής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 προέρχεται από την Πολωνία, η οποία κάνει το κάτι παραπάνω, καθώς γιορτάζει την 100ή επέτειο από την πρώτη της ολυμπιακή επίδοση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κάθε αθλητής που θα κατακτήσει μετάλλιο στο Παρίσι θα λάβει από 39.974 δολάρια (για χάλκινο) έως 64.958 δολάρια (για χρυσό), καθώς και ένα επενδυτικό διαμάντι, ένα κουπόνι ταξιδιού για δύο άτομα αξίας περίπου 25.000 δολαρίων και «έναν πίνακα ζωγραφισμένο από σεβαστούς και ταλαντούχους Πολωνούς καλλιτέχνες».

Οι νικητές χρυσού μεταλλίου θα έχουν ένα επιπλέον μπόνους. Θα λάβουν ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στη Βαρσοβία.

«Τα διαμερίσματα θα παραδοθούν στους ολυμπιονίκες στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026, οπότε δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την αξία τους σήμερα», έγραψε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ο εκπρόσωπος της πολωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

«Θα πρόκειται για ένα νεόκτιστο ολυμπιακό συγκρότημα κατοικιών και όλοι οι πολωνοί ολυμπιονίκες θα ζουν στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών και μάλιστα στο ίδιο κτίριο», πρόσθεσε.