Από τους αγωνιστικούς χώρους στις πασαρέλες. Η σχέση μεταξύ μόδας και αθλητισμού γίνεται όλο και πιο στενή. Ο κόσμος της πολυτέλειας αναζητά στους αθλητές την πηγή έμπνευσης εδώ και χρόνια. Πόσω μάλλον όταν η κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, διεξάγονται στην πρωτεύουσα της μόδας, το Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων παριζιάνικων επιδείξεων μόδας ο αθλητισμός βρέθηκε στο επίκεντρο της δουλειάς αρκετών σχεδιαστών. Η Μαρία Γκράτσια Κιούρι παρουσίασε τη συλλογή Dior Haute Couture 2024/25 ανάμεσα σε ψηφιδωτά αφιερωμένα σε διάφορα αθλήματα, ενώ ο Τομ Μπράουν άνοιξε την επίδειξη με μια διελκυστίνδα. Στη συνέχεια εξήγησε πως η υψηλή ραπτική είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της μόδας.

Τον περασμένο Ιούνιο, η συλλογή Dior Haute Couture 2024/25 παρουσιάστηκε στο Παρίσι ανάμεσα σε ψηφιδωτά αφιερωμένα σε διάφορα αθλήματα

Δεν είναι βέβαια μόνο οι Αγώνες του Παρισιού που έχουν εμπνεύσει τους διάσημους σχεδιαστές. Μεταξύ μόδας και αθλητισμού υπήρχε πάντοτε μια αλληλεπίδραση. Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η εξέλιξη των ρούχων που φορούν οι αθλήτριες στα αγωνίσματα ποδηλάτου. Αρχικά φορούσαν κορσέδες, αλλά η ανάγκη να κινούνται πιο ελεύθερα οδήγησε τους ανθρώπους της μόδας να αναζητήσουν πιο μαλακά και πρακτικά ρούχα. Στη συνέχεια γεννήθηκαν τα αδιάβροχα και ανθεκτικά υφάσματα, μαλακότερες σόλες, πιο άνετα παπούτσια. Πλέον τα σνίκερ φοριούνται περισσότερο έξω παρά μέσα στα γήπεδα.

Ιστορικές σχέσεις

Η ιστορία της μόδας είναι γεμάτη από επιφανή αθλητικά βιογραφικά. Από τον τενίστα Ρενέ Λακόστ, τον σπρίντερ Οτάβιο Μισόνι και τον Εμίλιο Πούτσι. Πολλά διάσημα brands έχουν ντύσει αθλητικές ομάδες και πρωταθλητές. Η Hermès έχει ιστορική σχέση με την ιππασία, η Prada με την ιστιοπλοΐα, εξού και η συλλογή Luna Rossa. Ο Giorgio Armani έχει τη δική του αθλητική γραμμή, την Armani Exchange, η οποία καλύπτει ένα μεγάλο τόξο των σπορ.

Ο βρετανός κολυμβητής Τζέικομπ Πίτερς με την εμφάνιση του brand Ben Sherman

Κάποιες φορές είναι ο αθλητισμός που εισβάλλει στη μόδα. Οπως για παράδειγμα η Ferrari η οποία παρουσιάζει τη συλλογή ρούχων στο ημερολόγιο του Μιλάνου.

Οι δύο κόσμοι δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρα διαχωρισμένοι. Η πρώτη συλλογή της Μαρία Γκράτσια Κιούρι για τον Dior ήταν εμπνευσμένη από την ξιφασκία. Η Chanel έστειλε μοντέλα στην πασαρέλα με skateboards ή κρατώντας κράνη πιλότων.

Η ιταλίδα βολεϊμπολίτστρια Πάολα Εγκόνου με τη φόρμα που φέρει την υπογραφή του Τζιόρτζιο Αρμάνι

Τα τελευταία χρόνια οι συνεργασίες των γιγάντων των αθλητικών ειδών και των πολυτελών εμπορικών σημάτων έχουν ανθήσει. Η Adidas έχει συνεργαστεί τόσο με την Gucci όσο και με την Balenciaga, ενώ η Nike έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τον Jacquemus.

Υπάρχει επίσης μια άλλη τάση που εδραιώνεται στον κόσμο της μόδας: οι αθλητές είναι τα νέα αστέρια του κόσμου της πολυτέλειας. Συνωστίζονται σε εβδομάδες μόδας, δανείζουν τα πρόσωπά τους σε διαφημιστικές καμπάνιες, όπως ο Γιανίκ Σίνερ στην Gucci, ο Ματέο Μπερετίνι στην BOSS, η Μέλανι ντε Ζεσούς ντος Σάντος στην Dior, ενώ η Σερένα Γουίλιαμς υπήρξε σχεδιάστρια και μοντέλο για την Off-White.

Τελετή έναρξης

Αθλητές «μοντέλα» στην πασαρέλα

Με όσα έχουν διαρρεύσει για τις στολές των αποστολών που έχουν ταξιδέψει στο Παρίσι, η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα απέχει πολύ από μια πασαρέλα παριζιάνικης επίδειξης μόδας. Η ιταλοαϊτινή σχεδιάστρια Στέλα Ζαν θα είναι εκεί, ντύνοντας κάθε αθλητή της Αϊτής με πολύχρωμες στολές εμπνευσμένες από την Καραϊβική, με στόχο να εντυπωσιάσει τον κόσμο και να μιλά χρόνια γι’ αυτήν.

Ο Ραλφ Λόρεν θα ντύσει για ένατη φορά εκατοντάδες αθλητές της αμερικανικής ομάδας στις τελετές έναρξης και λήξης. Για την τελετή έναρξης οι αθλητές θα φορούν προσαρμοσμένα ναυτικά σακάκια με γαλανόλευκα ριγέ πουκάμισα της Οξφόρδης καθώς και  μπλουτζίν. Για τη συγκεκριμένη στολή υπήρξαν αντιδράσεις καθώς παρόμοια στολή φορούν οι μαθητές ενός από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία του Σίδνεϊ και φυσικά τα σενάρια περί κλοπής φούντωσαν.

Η κάτοχος 10 ολυμπιακών μεταλλίων στην κολύμβηση, Κέιτι Λεντέκι, με τη στολή που σχεδίασε ο Ραλφ Λόρεν για την αμερικανική ομάδα στην τελετή έναρξης των Αγώνων του Παρισιού

Για την τελετή λήξης η ομάδα θα φορέσει λευκό τζιν με ασορτί μπουφάν σε κόκκινο, λευκό και μπλε. Δεκάδες ακόμα σχεδιαστές έχουν εμπλακεί με τη σχεδίαση των στολών, συμπεριλαμβανομένων φέτος περισσότερων νέων, «indie» ετικετών που ανυπομονούν να κάνουν πάταγο.

Με στυλ Armani

Οι ιταλοί αθλητές θα είναι κομψά ντυμένοι με στολές Emporio Armani, όπως κάνουν σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2012. Οι φόρμες που θα φορούν οι αθλητές στο βάθρο θα είναι διακοσμημένες με το «W Italia», συντομογραφία του «Eviva Italia» (Ζήτω η Ιταλία). «Η αναζήτηση νέων λύσεων για τις στολές των αθλητών οι οποίες πρέπει να συνδυάζουν την κομψότητα με την πρακτικότητα, είναι πάντα μια συναρπαστική πρόκληση για εμένα», έλεγε ο Αρμάνι πέρυσι όταν παρουσίασε τις στολές στην επίδειξη Ανοιξη – Καλοκαίρι 2024. Τις στολές των βρετανών αθλητών έχει σχεδιάσει για τρίτη φορά το brand Ben Sherman. Φέτος θέλει να υπενθυμίσει στον κόσμο πως η Βρετανία είναι τέσσερα έθνη και όχι ένα.