Ποινή φυλάκισης 18 μηνών επιβλήθηκε στον 31χρονο αστυνομικό που κατηγορείται ότι προσπάθησε να λάβει αναρρωτική άδεια με ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός δεν προσήλθε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο. Ο συνήγορος του που τον εκπροσώπησε ενώπιον του δικαστηρίου, αρνήθηκε τις κατηγορίες σε βάρος του αστυνομικού και επέμεινε στην αρχική θέση του, πως αντιμετωπίζει πρόβλημα οσφυαλγίας και ουδέποτε προσπάθησε να λάβει αναρρωτική άδεια με ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις.

Επιπλέον, αστυνομικός της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων -ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας- υποστήριξε πως στη διάρκεια της παρακολούθησης έβλεπαν τον 31χρονο αστυνομικό να κρατάει παραμάσχαλα τις πατερίτσες και, όταν έφτανε στο Αστυνομικό Μέγαρο για να βρεθεί ενώπιον της επιτροπής, τις χρησιμοποιούσε και παρίστανε πως έχει πρόβλημα.

Ένοχος χωρίς ελαφρυντικά

Σύμφωνα με το voria.gr, ο 31χρονος κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις κατ’ εξακολούθηση, απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και ψευδή κατάθεση κατ’ εξακολούθηση.

Το δικαστήριο, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον αστυνομικό, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα. Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση επί της ποινής.

Σε διαθεσιμότητα ο 31χρονος μετά την καταγγελία – «Προσήλθε στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή με πατερίτσες και παρίστανε πως έχει πρόβλημα»

Ο 31χρονος αστυνομικός έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα και όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε βάρος του διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Υπενθυμίζεται πως συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη (24/07) από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος μετά από καταγγελία που έγινε, σύμφωνα με την οποία, ιδιώτης γιατρός εξέδωσε ψευδώς ιατρικές γνωματεύσεις, αναφορικά με την κατάσταση υγείας του.

Ο αστυνομικός είτε χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα αδυναμίας ή ιδιαίτερης δυσκολίας μετακίνησής του, προκειμένου να αποφύγει την εξέτασή του από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, είτε επικαλούμενος τις ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις, προσπάθησε να πείσει τα μέλη της επιτροπής ότι η κατάσταση της υγείας του χρήζει αναρρωτικής άδειας.

«Απουσίαζε πάνω από 160 μέρες την τελευταία 2ετία»

Σύμφωνα με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής χορήγησης αναρρωτικών αδειών, ανέφερε ότι κατόπιν σχετικής έρευνας προέκυψε ότι ο υπαρχιφύλακας είχε λάβει πάνω από 160 ημέρες αναρρωτικής άδειας κατά την τελευταία 2ετία. Όπως ανέφερε ο ίδιος μάρτυρας, κάνοντας επίκληση κινητικών προβλημάτων και αδυναμίας μετακίνησης, ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε στην υγειονομική επιτροπή προκειμένου να εξεταστεί, οπότε δόθηκε εντολή να μεταβεί αρμόδιος γιατρός στο σπίτι του για να τον εξετάσει, πλην όμως δεν τον εντόπισε στο σπίτι του, παρά τις επίμονες κλήσεις, τόσο στο κουδούνι, όσο και στο κινητό του τηλέφωνο.

«Την επόμενη ημέρα ο υπαρχιφύλακας μετέβη στην επιτροπή με πατερίτσες, γεγονός που μου έκανε εντύπωση, διότι δεν έχω δει άνθρωπο με οσφυαλγία να έρχεται με πατερίτσες, καθώς δεν το συνιστά ο γιατρός. Μας ανέφερε ότι θα κάνει μαγνητική, γι’ αυτό τον λόγο δώσαμε αναβολή. Είχε κάποιες κήλες, πιέζοντας κάποια νεύρα, η μία ήταν αντίθετα από εκεί που κούτσαινε. Θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια οσφυαλγία, αλλά όχι έναν άνθρωπο να είναι σε πατερίτσες», κατέθεσε ο μάρτυρας – γιατρός.

«Χρησιμοποίησε τις πατερίτσες πριν μπει στο Αστυνομικό Μέγαρο»

Υπό αυτές τις συνθήκες, δόθηκε εντολή στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. να τον θέσουν υπό διακριτική παρακολούθηση και διαπιστώθηκε ότι περπατούσε κανονικά, απουσιάζοντας αρκετές ώρες από το σπίτι του. Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψή του άρχισε το πρωί της περασμένης Τετάρτης, όταν, ενόψει μίας ακόμη προγραμματισμένης εξέτασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, έφτασε με το αυτοκίνητό του στο Αστυνομικό Μέγαρο, όπου στάθμευσε το όχημα, περπάτησε κανονικά και λίγο πριν περάσει την κεντρική πύλη ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τις πατερίτσες όπως κατέθεσε δεύτερος μάρτυρας που υπηρετεί στις Εσωτερικές Υποθέσεις.

«Τον είδαμε να μπαίνει χρησιμοποιώντας της πατερίτσες και όταν βγήκε από τη ΓΑΔΘ και δεν είχε οπτική επαφή ο σκοπός, τις πήρε πάλι στο χέρι και περπάτησε έως το αμάξι. Όλα αυτά υπάρχουν στο οπτικό υλικό που παραδόθηκε», συνέχισε την κατάθεσή του.

Για «στοχοποίηση» έκανε λόγο ο συνήγορός του

Ο κατηγορούμενος γιατρός δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο. Δια του συνηγόρου του υπέβαλε αίτημα αναβολής της δίκης, προκειμένου να διεξαχθεί ιατρική πραγματογνωμοσύνη που όμως απορρίφθηκε. Στην αγόρευσή του, ο υπερασπιστής του αρνήθηκε το σύνολο των πράξεων, και επικαλούμενος μεταξύ άλλων τις προηγούμενες καταθέσεις συγγενικών προσώπων του 31χρονου, ανέφερε ότι ο εντολέας του αντιμετωπίζει προβλήματα στη μέση από την ηλικία των 15 ετών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο αστυνομικός «στοχοποιήθηκε» επειδή λόγω της ικανότητάς του υπηρέτησε κατά το παρελθόν σε καίριες θέσεις. Χαρακτήρισε δε, ψευδή όσα μεταδόθηκαν για τον εντολέα του περί εργασίας του το προηγούμενο καλοκαίρι σε κατάστημα της Μυκόνου. «Βρέθηκε στο συγκεκριμένο νησί το 2018-2019 υπηρετώντας εκεί σε αστυνομικό τμήμα» σημείωσε.

Την ενοχή του είχε ζητήσει νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας, ενώ σημειώνεται ότι εις βάρος του ιδιώτη γιατρού που φέρεται να του χορήγησε τις ιατρικές γνωματεύσεις, σχηματίζεται ξεχωριστή δικογραφία.