Λίγο-πολύ είναι γνωστό πως στις γυναίκες μετά τον τοκετό, συμβαίνουν αλλαγές στο κορμί, το μυαλό και την ψυχολογία τους, ώστε να προετοιμαστούν για την μητρότητα. Η φύση όμως φαίνεται πως δεν ξέχασε τους άνδρες και μέλλοντες χαζομπαμπάδες, με… όλη τη σημασία της λέξης.
Νέες έρευνες δείχνουν πως οι μπαμπάδες βιώνουν ανάλογες με τις γυναίκες αλλαγές, ώστε να υποστηρίξουν να υποστηρίξουν «την ικανότητα να δημιουργηθεί δεσμός με το μωρό και να συνδεθεί με ευαισθησία με το μωρό, επειδή αυτό είναι σημαντικό για την επιβίωση του είδους μας», όπως αναφέρει η καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια Ντάρμπι Σάξμπε, η οποία μελετά τις αλλαγές στον εγκέφαλο.
Στις μελέτες απεικόνισης εγκεφάλου σε 40 μέλλοντες πατέρες πριν και μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, η Σάξμπε και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι ενώ οι δομικές αλλαγές ήταν πιο ανεπαίσθητες από τις γυναίκες, οι άνδρες παρουσίασαν μείωση της φαιάς ουσίας πριν και αφού γίνουν μπαμπάδες.
Λίγα είναι γνωστά για τις αλλαγές που συμβαίνουν στους άνδρες που γίνονται πατριοί ή θετοί πατέρες, είπαν οι ειδικοί.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτές οι αλλαγές συνέβησαν κυρίως στον εγκεφαλικό φλοιό, ο οποίος παίζει ρόλο στην εκτελεστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της σκέψης, του συλλογισμού, της μάθησης, της επίλυσης προβλημάτων και της συναισθηματικής επεξεργασίας.
Αυτή η μείωση, ένας τύπος διαδικασίας εξορθολογισμού, πιστεύεται ότι βοηθά τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά, είπε η Ντάρμπι Σάξμπε.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μεταξύ 38 πατέρων για πρώτη φορά, εκείνοι που παρουσίασαν πιο σημαντική μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας στον εγκεφαλικό φλοιό ανέφεραν περισσότερα κίνητρα και δέσμευση για τη γονεϊκότητα.
«Ένιωθαν περισσότερο δεμένοι με τα μωρά τους πριν τη γέννηση», είπε. «Και μετά, στη συνέχεια, πέρασαν περισσότερο χρόνο με τα μωρά τους ως εκείνοι που τα φροντίζουν περισσότερο».
Βέβαια, ενώ η μείωση της φαιάς ουσίας στους πρώτους μπαμπάδες μπορεί να συμβάλει σε καλύτερο δέσιμο και δέσμευση, οι αλλαγές συνδέονται επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης, άγχους και κακής ποιότητας ύπνου στους άνδρες.
Οι άνδρες βιώνουν επίσης αλλαγές στις ορμόνες πριν και μετά να γίνουν μπαμπάδες. Μια μελέτη έδειξε ότι την πρώτη φορά που κρατούν τα νεογέννητά τους, οι πατέρες λαμβάνουν ωκυτοκίνη, η οποία είναι σημαντική για το δέσιμο.
Τεστοστερόνη παίρνει κατήφορο
Μια άλλη μελέτη με περισσότερους από 600 άνδρες διαπίστωσε ότι εκείνοι στις αρχές της δεκαετίας των 20 ετών που είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν πιο πιθανό να γίνουν συντροφικοί πατέρες τα πρώτα τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια, παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στην τεστοστερόνη, σε σύγκριση με τους άγαμους μη πατέρες, που είδαν μέτρια πτώση.
Τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, μεταξύ άλλων, βοηθούν στη διευκόλυνση του ανταγωνισμού στην επιδίωξη ζευγαρώματος. «Οπότε η ιδέα είναι ότι η μείωση της τεστοστερόνης καθώς οι άνδρες μεταβαίνουν στην πατρότητα επαναφέρει την εστίαση και τις προτεραιότητες… στην οικογένεια», λέει ο καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, Λη Γκέτλερ.
Ο Γκέτλερ και οι άνδρες, ερευνώντας άνδρες που έγιναν ξανά μπαμπάδες στα 30 τους χρόνια, είδαν πως τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο δραματικά για αυτούς τους μεγαλύτερους πατέρες, πιθανώς επειδή παράγουν λιγότερη τεστοστερόνη καθώς γερνούν.
Σε μια άλλη μελέτη, η μείωση της τεστοστερόνης και η αύξηση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, σε άνδρες που μόλις είχαν γίνει μπαμπάδες συνδέθηκε με μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων τους μήνες που ακολούθησαν.
Οι ομοφυλόφιλοι πατέρες που φρόντιζαν τα παιδιά τους, παρουσίαζαν υψηλή ενεργοποίηση στο κέντρο συναισθηματικής επεξεργασίας του εγκεφάλου, παρόμοια με αυτή των μητέρωνς, έδειξε άλλη μελέτη.
«Το σώμα των ανδρών προετοιμάζεται για τις απαιτήσεις της γονεϊκότητας με κάποιους τρόπους που είναι παράλληλοι με αυτό που βιώνουν οι μητέρες, αλλά, με άλλους τρόπους, είναι ξεχωριστό ή ειδικά εξελιγμένο στους πατέρες για να τους βοηθήσει να επικεντρωθούν στις ανάγκες των συντρόφων τους και των παιδιών τους», είπε ο Γκέτλερ.
Με πληροφορίες από Washington Post