Σε μια στιγμή πρωτοφανούς αναταραχής στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική ιστορία, η Κάμαλα Χάρις έχει μια εξαιρετικά ομαλή πορεία.

Ο Tony Fabrizio, δημοσκόπος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, την αποκαλεί «Μήνα του μέλιτος της Χάρις».

Το θέμα με τους μήνες του μέλιτος, βέβαια, είναι ότι τελειώνουν. Η πραγματικότητα του έγγαμου βίου, ή στην προκειμένη περίπτωση η σχέση μεταξύ της Χάρις και του αμερικανικού εκλογικού κοινού, έχει τον τρόπο να επιβεβαιώνεται.

Προς το παρόν, οι φελλοί της σαμπάνιας ανοίγουν για την ομάδα Χάρις και οι Δημοκρατικοί μπορεί να βιώνουν ένα άγνωστο συναίσθημα – την ελπίδα, σύμφωνα με ανάλυση του BBC.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πάντως, αφού αρχικά πιάστηκαν κάπως στα πράσα από την ιστορική ανακοίνωση του κ. Μπάιντεν, ανακατευθύνουν τα πυρά τους στη νέα υποψήφια.

Και συγκεκριμένα πώς ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί με τρεις τρόπους να βάλει τέλος στον «μήνα του μέλιτος» της Κάμαλα Χάρις καθώς και μερικοί τρόποι με τους οποίους οι Δημοκρατικοί μπορεί να προσπαθήσουν να τις αποτρέψουν.

1.Αποκαλώντας την Κάμαλα Χάρις ακροαριστερά

Τα παθήματα της αποτυχημένης εκστρατείας της Κάμαλα Χάρις για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020 είναι καλά τεκμηριωμένα.

Περιλαμβάνουν την έλλειψη ξεκάθαρων μηνυμάτων, μια εκστρατεία γεμάτη εσωτερικές διαφωνίες και μια υποψήφια που ήταν επιρρεπής σε αμήχανες συνεντεύξεις και γκάφες.

Ωστόσο, κάτι άλλο συνέβη κατά τη διάρκεια της άτυχης τότε προσπάθειας για την προεδρική υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις. Η ίδια -όπως και πολλοί από τους υποψηφίους σε εκείνη την κούρσα- στράφηκε απότομα προς τα αριστερά, για να εναρμονιστεί περισσότερο με τους ψηφοφόρους των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών.

Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει την Κάμαλα Χάρις «τρελή της ριζοσπαστικής αριστεράς» και «υπερφιλελεύθερη κινητήρια δύναμη πίσω από κάθε καταστροφή που προκάλεσε ο Μπάιντεν».

«Υπήρχε μεγάλη πίεση σε αυτούς τους τύπους από τη βάση των ακτιβιστών», δήλωσε ο Ματ Μπένετ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τις δημόσιες υποθέσεις στο Third Way, μια κεντρώα δεξαμενή σκέψης των Δημοκρατικών.

«Όταν διαγωνίζεσαι σε μια προκριματική εκλογική διαδικασία, οι πολιτικές σου προτεραιότητες είναι πολύ διαφορετικές από το σπριντ προς το τέλος στις γενικές εκλογές».

Κατά τη διάρκεια του 2019 -σε συζητήσεις και συνεντεύξεις- η κ. Χάρις υποστήριξε την κατάργηση της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας για ένα κρατικό σύστημα.

Υπεραμύνθηκε της μεταρρύθμισης της αστυνόμευσης, συμπεριλαμβανομένης της αναπροσανατολισμού των προϋπολογισμών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου σε άλλες προτεραιότητες. Ενέκρινε την αποποινικοποίηση της εισόδου χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ και σκέφτηκε να καταργήσει την Ice, την υπηρεσία επιβολής της μετανάστευσης και των τελωνείων. Υποστήριξε τη σαρωτική περιβαλλοντική νομοθεσία Green New Deal και τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης του fracking και των υπεράκτιων γεωτρήσεων.

Τώρα αυτές οι θέσεις θα μπορούσαν να επιστρέψουν για να την στοιχειώσουν.

Ο David McCormick, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία στην Πενσυλβάνια, έσπευσε να δημιουργήσει μια τηλεοπτική διαφήμιση που χτυπά τις θέσεις της Χάρις  για το 2019 και τις συνδέει με τον αντίπαλό του, τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Bob Casey.

Και ο Τραμπ κυκλοφόρησε ένα βίντεο με τίτλο «MEET SAN FRANCISCO RADICAL KAMALA HARRIS» που περιλαμβάνει πολλές από τις πολιτικές που υποστήριξε εκείνη την περίοδο.

YouTube video player

Ο συντηρητικός σχολιαστής Matt Walsh το χαρακτήρισε «σχέδιο» για το πώς να επιτεθεί στον αντιπρόεδρο.

«Μπορεί να υποστηρίξει, σωστά, ότι οι καλοί ηγέτες αλλάζουν τη θέση τους στην πολιτική και δεν αλλάζουν τις αρχές της», δήλωσε ο κ. Μπένετ, στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών. «Καμία από τις αρχές της δεν έχει αλλάξει».

Αν δεν το κάνει αυτό πειστικά, θα μπορούσε να χάσει την υποστήριξη των ανεξάρτητων και αναποφάσιστων ψηφοφόρων που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε βασικές πολιτείες που θα κλονιστούν.

2. Συνδέοντας την Χάρις με το ιστορικό του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εκστρατεία του Μπάιντεν παραπαίει εδώ και μήνες. Η μεταναστευτική του πολιτική ήταν αντιδημοφιλής.

Παρόλο που ο πληθωρισμός υποχώρησε και η οικονομία αναπτύσσεται, οι ψηφοφόροι εξακολουθούσαν να τον κατηγορούν για τις υψηλότερες τιμές.

Η συνεχιζόμενη υποστήριξή του προς το Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας εξαντλούσε την υποστήριξή του μεταξύ των νέων ψηφοφόρων.

Η Χάρις, στον ρόλο της ως αντιπρόεδρος, θα είναι τουλάχιστον κατά κάποιο τρόπο συνδεδεμένη με το σύνολο των πεπραγμένων της σημερινής κυβέρνησης – προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν ήδη να κρεμάσουν το μεταναστευτικό ζήτημα στο λαιμό της, χαρακτηρίζοντάς την ως «τσάρο των συνόρων» της κυβέρνησης – ένας ανακριβής αλλά επιζήμιος χαρακτηρισμός που χρησιμοποιήθηκε και από τα μέσα ενημέρωσης. Επικαλούνται παλαιότερες δηλώσεις της για τη μετανάστευση και έναν ισχυρισμό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης το 2022, ότι «τα σύνορα είναι ασφαλή».

Η Κάμαλα Χάρις σύμφωνα με τους αναλυτές δεν θα μπορέσει να αποστασιοποιηθεί πλήρως από τα πεπραγμένα του Μπάιντεν, μπορεί να τα θέσει όμως σε νέα βάση 

«Η Κάμαλα Χάρις είναι προς το παρόν γνωστή μόνο ως μια αποτυχημένη και αντιδημοφιλής αντιπρόεδρος που μαχαίρωσε πισώπλατα το αφεντικό της για να εξασφαλίσει μια υποψηφιότητα που δεν μπορούσε να κερδίσει, αλλά οι ψηφοφόροι πρόκειται να μάθουν ότι τα πράγματα χειροτερεύουν», ανέφερε η Τέιλορ Μπάντοβιτς, η οποία διευθύνει την επιτροπή πολιτικής δράσης που συνδέεται με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, σε ανακοίνωσή της, με την οποία διαφημίζει 32 εκατ. δολάρια σε επερχόμενες τηλεοπτικές διαφημίσεις με στόχο την αντιπρόεδρο.

Σύμφωνα με τον κ. Bennett, η Κάμαλα Χάρις δεν θα μπορέσει να αποστασιοποιηθεί πλήρως από το ιστορικό του Μπάιντεν, αλλά ίσως μπορέσει να το θέσει υπό νέο πρίσμα για τους ψηφοφόρους, ακόμη και μπροστά στις επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών.

«Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να το κάνει να αφορά το μέλλον με τρόπους που θα ήταν πολύ δύσκολο για έναν 81χρονο άνδρα να το κάνει», λέει. «Μπορεί να υποστηρίξει ότι ο Τραμπ θέλει να κοιτάξει μόνο προς τα πίσω».

3. Επίθεση στα χρόνια της ως εισαγγελέας

Στην πρώτη δημόσια συγκέντρωση της προεκλογικής της εκστρατείας, η κ. Χάρις αποκάλυψε μια ιδιαίτερα αιχμηρή γραμμή επίθεσης κατά του πρώην προέδρου.

Σημειώνοντας ότι είχε υπηρετήσει ως εισαγγελέας σε δικαστήρια και ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, είπε ότι είχε έρθει αντιμέτωπη με «δράστες κάθε είδους».

«Γι’ αυτό ακούστε με όταν λέω ότι γνωρίζω τον τύπο του Ντόναλντ Τραμπ», κατέληξε.

YouTube video player

Ο Κρεγκ Βαρόγκα, σύμβουλος προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών και επίκουρος καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, αποκαλεί το αστυνομικό υπόβαθρο της αντιπροέδρου ως «υπερδύναμη» – μια δύναμη που δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει πλήρως στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών το 2019, όταν η μεταρρύθμιση της αστυνόμευσης ήταν κορυφαίο θέμα.

Αλλά η εκστρατεία του Τραμπ δείχνει ήδη σημάδια σχετικά με το πώς θα μπορούσε να ανταποκριθεί.

Ο διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Κρις ΛαΚίβιτα, έκανε την εμφάνισή του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παίρνοντας την υποτιθέμενη υπερδύναμη ενός άλλου Δημοκρατικού υποψηφίου και στρέφοντάς την εναντίον του.

Πίσω στο 2004, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζον Κέρι διαφήμιζε το ιστορικό του ως παρασημοφορημένος βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ ως απόδειξη ότι θα ήταν αποτελεσματικός αρχιστράτηγος κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Ο  Κρις ΛαΚίβιτα πρωτοστάτησε σε μια σειρά διαφημιστικών επιθέσεων που αμφισβητούσαν τον πατριωτισμό και τον ηρωισμό του κ. Κέρι, με πρωταγωνιστές ναύτες που υπηρέτησαν μαζί με τον Κέρι σε ένα ταχύπλοο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούσε στα ποτάμια και τις ακτές του Βιετνάμ.

Έτσι προέκυψε ο όρος «Swift-boating» – που σημαίνει να αφοπλίζεις έναν υποψήφιο επιτιθέμενος στη θεωρούμενη δύναμή του.

Και φαίνεται ότι η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ετοιμάζεται για επιθέσεις στο εισαγγελικό έργο του αντιπροέδρου.

Από τη μία πλευρά, την χτυπούν επειδή είναι πολύ σκληρή -ιδιαίτερα σε μαύρους άνδρες για εγκλήματα ναρκωτικών- σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν την υποστήριξη της βάσης της. Από την άλλη, επικαλούνται περιπτώσεις όπου η κ. Χάρις είτε επέλεξε να μην ασκήσει δίωξη είτε επέτρεψε την αποφυλάκιση υπό όρους ατόμων που συνέχισαν να διαπράττουν νέα εγκλήματα.

Η διευθύντρια της επιτροπής πολιτικής δράσης που συνδέεται με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, σε ανακοίνωσή της, διαφημίζει 32 εκατ. δολάρια σε επερχόμενες τηλεοπτικές διαφημίσεις με στόχο την αντιπρόεδρο.

Ο κ. Βαρόγκα παραδέχεται ότι οι Δημοκρατικοί έκαναν λάθος στην αντίδρασή τους στις επιθέσεις του Swift-boat το 2004, αλλά λέει ότι πήραν το μάθημά τους και ότι η κ. Χάρις θα είναι έτοιμη για την επίθεση.

«Αν ο Λατσιβίτα νομίζει ότι θα ξεγελάσει ξανά ολόκληρο το κατεστημένο των Δημοκρατικών, μπορεί να ζήσει με αυτή την αυταπάτη και να χάσει κιόλας», είπε.

Ένας αγώνας για το ποια είναι Κάμαλα Χάρις

Στο υπόμνημά του, ο κ. Fabrizio δήλωσε ότι η Κάμαλα Χάρις «δεν μπορεί να αλλάξει ποια είναι ή τι έχει κάνει». Υποσχέθηκε ότι οι ψηφοφόροι θα την δουν σύντομα ως «συνεργάτη και συγκυβερνήτη» του κ. Μπάιντεν και θα μάθουν για το «επικίνδυνα φιλελεύθερο ιστορικό της».

Η επερχόμενη διαφημιστική επίθεση, μαζί με τις δημόσιες δηλώσεις και τις επιθέσεις του Τραμπ στις συγκεντρώσεις, θα είναι η αιχμή αυτού του ρεπουμπλικανικού δόρατος.

Εν τω μεταξύ, η κ. Χάρις και η εκστρατεία της θα εργαστούν για να προσφέρουν τον δικό τους ορισμό για το ποια είναι η υποψήφια και τι πρεσβεύει.

Ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνει αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βαρόγκα, είναι με την επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου της.

«Είναι η πρώτη πραγματική απόφαση που παίρνει ένας υποψήφιος για την προεδρία και η οποία είναι εκεί έξω για να τη δει το κοινό», δήλωσε. «Αυτό θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στο να καταλάβει ο κόσμος τι είδους μέλλον πρόκειται να ακολουθήσει».

Εάν επιλέξει έναν πιο μετριοπαθή εταίρο, αυτό θα μπορούσε να κάνει τους ψηφοφόρους να πιστέψουν περισσότερο ότι θα κυβερνήσει από το κέντρο και όχι ως η αριστερή υποψήφια που οι Ρεπουμπλικάνοι την παρουσιάζουν.

Τις επόμενες εβδομάδες, ο αγώνας για τον ορισμό της κ. Χάρις -μέσω του λόγου της, των ψήφων της και των προηγούμενων εκστρατειών της- θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα την δει το κοινό όταν θα προσέλθει στην κάλπη τον Νοέμβριο.

Θα διαμορφώσει αν ο μήνας του μέλιτος θα καταλήξει σε σπαραγμό για τους Δημοκρατικούς ή σε μια ένωση που θα διαρκέσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.