Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων έγινε στόχος παρακολούθησης μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην ΕΕ, κατάφερε όμως να αποτρέψει την επίθεση που θα έδινε πλήρη πρόσβαση στα ψηφιακά του δεδομένα. Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την ενέργεια αυτή, ο Ντάνιελ Φρόιντ υποψιάζεται τη Βουδαπέστη, καθώς τηρεί συχνά επικριτική στάση έναντι της κυβέρνησης Ορμπαν. Ανησυχητική είναι όμως η μεγαλύτερη εικόνα για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται ευρωπαίοι πολίτες και κυβερνήσεις.
Ο Φρόιντ εκτιμά ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα καθώς με δεδομένο ότι έχει διαρκώς μαζί του τη συσκευή του τηλεφώνου του, «θα μπορούσαν να εντοπίσουν, να ακούσουν, να παρακολουθήσουν» κάθε του κίνηση. Οπως γράφει το «Politico», δεν είναι ο πρώτος ευρωβουλευτής που μπαίνει τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο χρήσης λογισμικού κατασκοπείας: τον Φεβρουάριο είχε εντοπιστεί κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές δύο ευρωβουλευτών που ήταν μέλη της υποεπιτροπής Ασφαλείας, όπως και ενός κοινοβουλευτικού αξιωματούχου. Γρήγορα σήμανε συναγερμός, καθώς το Κοινοβούλιο είχε ενισχυμένα αντανακλαστικά για κυβερνοεπιθέσεις και ξένες παρεμβάσεις ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Το παραπλανητικό email
Ο Πράσινος ευρωβουλευτής έλαβε στις 27 Μαΐου μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υποτίθεται ότι προερχόταν από φοιτήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο του Κιέβου, η οποία θα οργάνωνε ένα σεμινάριο σχετικά με τις πιθανότητες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Με την ευκαιρία, καλούσε τον Φρόιντ να «γράψει ένα σύντομο μήνυμα» για να το μοιραστεί με τους φοιτητές και στο mail συμπεριελάμβανε έναν σύνδεσμο. Κάνοντας κλικ σε αυτόν ο Φρόιντ θα είχε εκτεθεί στο κακόβουλο λογισμικό. Ευτυχώς δεν το έκανε.
Μια νεαρή γυναίκα με το ίδιο όνομα σπουδάζει στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. Δεν ήξερε όμως τον Φρόιντ, δεν του απευθύνθηκε ποτέ και δεν αναγνώρισε τον λογαριασμό Google Mail από τον οποίο προήλθε το μήνυμα. Ο γερμανός ευρωβουλευτής ειδοποιήθηκε από το Κοινοβούλιο ότι ο σύνδεσμος περιείχε λογισμικό κατασκοπείας πιθανότατα κατασκευασμένο από την ισραηλινή εταιρεία Candiru, η οποία μπήκε στη μαύρη λίστα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2021. Ερευνητές αποδίδουν στην εταιρεία αυτή την ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού που φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί από κυβερνήσεις για κρυφή πρόσβαση σε συσκευές που ανήκουν σε ακτιβιστές, δημοσιογράφους και πολιτικούς.
Δεν έκαναν σχόλιο
Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για την πηγή της επίθεσης. «Δεν λέω ότι ήταν η Ουγγαρία αλλά αυτό είναι το πιο πιθανό», λέει ο ίδιος ο Φρόιντ.
Στην Ισπανία, τουλάχιστον 65 καταλανοί αυτονομιστές πολιτικοί έγιναν στόχος κακόβουλου λογισμικού ενώ συστάσεις διατυπώθηκαν από την ΕΕ σε Ουγγαρία, Πολωνία, Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί ένα αυστηρότερο πλαίσιο με την προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις ότι η προστασία της εθνικής ασφάλειας δεν τους δίνει λευκή επιταγή για τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης.