Επτά στα 10 τρένα υψηλής ταχύτητας, κατά μέσο όρο, θα κινούνται σήμερα στη Γαλλία στον βόρειο, τον δυτικό και τον νοτιοδυτικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας, ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF, μία ημέρα μετά τις ενέργειες δολιοφθοράς που διαπράχθηκαν κατά του σιδηροδρομικού δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV) πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων προέβλεψε επίσης μέσες καθυστερήσεις μίας ως δύο ωρών στους τρεις αυτούς σιδηροδρομικούς άξονες, σημειώνοντας επίσης ότι η κυκλοφορία «στον βόρειο άξονα» εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Χθες, η Eurostar είχε ακυρώσει το 25% των δρομολογίων της, ενώ όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας με προορισμό και προέλευση το Παρίσι εκτρέπονταν από την κλασική γραμμή και ως εκ τούτου κυκλοφορούσαν με μειωμένη ταχύτητα.

Κούρσα ταξί 1.000 ευρώ για Παρίσι

Ο Κόλινς Ονιεούκου από το Λάγος της Νιγηρίας αναγκάστηκε να πληρώσει 1.200 ευρώ σε ταξί για να μεταβεί ο ίδιος και η οικογένειά του από το Μπορντό στο Παρίσι, μια απόσταση 600 χλμ., καθώς το δρομολόγιο με τρένο της τετραμελούς οικογένειας του είχε ακυρωθεί μετά το σαμποτάζ.

«Αρχικά οι υπάλληλοι στον σταθμό του Μπορντό δεν ήξεραν τι είχε συμβεί και δεν μπορούσαν να μας πουν πότε θα επέστρεφαν τα τρένα», ανέφερε ο Ονιεούκου στο BBC. «Ήταν μια χαοτική κατάσταση. Προσπαθούσαμε να πάρουμε απαντήσεις αλλά κανείς δεν φαινόταν να ξέρει τι συνέβαινε. Στη συνέχεια διαβάσαμε από τις ειδήσεις ότι υπάρχει κάποιο είδος προβλήματος στους σιδηροδρόμους».

LIVE: French rail disrupted from 'malicious acts' on 2024 Paris Olympics Opening Day

«Το δρομολόγιό μας ακυρώθηκε μαζί με όλα τα άλλα προς Παρίσι και το προσωπικό δεν ήξερε πότε θα λειτουργούσε ξανά η γραμμή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο 49χρονος συνέχισε λέγοντας ότι η σύζυγός του και τα δύο τους κορίτσια ηλικίας 12 και 15 ετών σχεδίαζαν να παρευρεθούν στην τελετή έναρξης εδώ και τρία χρόνια.

«Πληρώσαμε πολλά χρήματα στο ταξί αλλά τα παιδιά μου θέλουν να δουν την τελετή έναρξης, οπότε αναγκάστηκα να το κάνω», συμπλήρωσε. «Περιμέναμε τόσο καιρό με ανυπομονησία, ήταν μεγάλη απογοήτευση σήμερα το πρωί, δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς».

(Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)