Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ανέλαβε έναν δύσκολο Δήμο, μάλλον τον δυσκολότερο, επειδή έχει μεγάλη τουριστική κίνηση ενώ είναι και το κέντρο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής (μοιραία και των κοινωνικών διαμαρτυριών) και, ως κέντρο, απαιτεί αντάξιες υποδομές. Πριν αναλάβει, υποσχέθηκε πολλά – μεταξύ των οποίων, δημαγωγώντας, διακήρυξε ότι θα ρίξει τη θερμοκρασία πέντε βαθμούς. Υποσχέθηκε πάρκα, δρόμους, πεζοδρόμια, πάρκινγκ, αντιπλημμυρικά έργα, αποτεφρωτήριο. Οι πρώτες του κινήσεις ήταν να κλείσει το μάτι στην παράταξη Ανοιχτή Πόλη του ΣΥΡΙΖΑ, να συνταχθεί με ασύντακτους έως και κουκουλοφόρους για τον σταθμό του μετρό Εξαρχείων (και κατά του «εξευγενισμού» της περιοχής) και να ματαιώσει ένα έργο ανάπλασης στον λόφο του Στρέφη, επιστρέφοντας μάλιστα τα χρήματα που είχαν δώσει ιδιώτες.

Μπορεί δηλαδή μάλλον να χάλασε αντί να φτιάξει οτιδήποτε στην Αθήνα. Εφτιαξε όμως το προφίλ του, αριστερό, για να χωράει μια διεύρυνση σε ψηφοφόρους που ελπίζει να τον χρίσουν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό το προφίλ, το αριστερό, συνεχίζει να εμπνέει και το έργο του Χάρη Δούκα (δηλαδή το μη έργο) στη δημοτική αρχή. Η πρόσφατη περιγραφή αυτού του έργου είναι ενδεικτική ενός χασομέρη: «Σε έξι με επτά μήνες κάναμε πολλά πράγματα. Δεν είναι μόνο ότι φυτέψαμε κάποια δέντρα, φτιάξαμε μία εφαρμογή, δεν είναι μόνο το γραφείο καταπολέμησης ενεργειακής φτώχειας, φτιάξαμε την ενεργειακή συμμαχία, δώσαμε σκληρές μάχες για το τσιμέντο στο ΣτΕ».

Φύτεψε κάποια (κάποια, όχι τόσα, εκεί, κάποια) δέντρα, έφτιαξε μια εφαρμογή (έδωσε δουλειά δηλαδή σε ένα γραφείο), βόλεψε κάποιους άλλους σε ένα άλλο γραφείο για την «ενεργειακή φτώχεια», έφτιαξε μια συμμαχία (;) για την ενέργεια (;), πήγε και στο μέτωπο στου ΣτΕ, άρα είναι μπαρουτοκαπνισμένος. Προς τι τόσο μπαρουτοκάπνισμα; Προς τίποτα.

Υπάρχει όμως και πιο τίποτα. Τα σκουπίδια. Τι έκανε για τα σκουπίδια; Εκπληξη: τίποτα! Απλώς, παραδέχεται την αδυναμία του να τα μαζέψει. Και ζητάει προσλήψεις. «Δεν μπορούμε να προσλάβουμε και δεν θέλουμε να μπει ο ιδιωτικός τομέας στην καθαριότητα», προσθέτει.

Από τα χρόνια της Ντόρας Μπακογιάννη, όσες προσπάθειες έγιναν να εκμεταλλευτούν τα σκουπίδια ιδιώτες απέτυχαν. Κι έρχεται ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων να δηλώσει ότι δεν θα μπει στον κόπο να επαναλάβει την προσπάθεια, αυτός είναι της ακινησίας, θέλει δημόσιους υπαλλήλους και για τα σκουπίδια – περιμένει δηλαδή να τα μαζεύει το κράτος και να πληρώνουν οι πολίτες. Ετσι πάει να πάρει το ΠΑΣΟΚ. Διαβάζω ότι έχει ιδέες κι ότι είναι «κινηματικός». Μπράβο του. Ολοι έχουμε ιδέες αλλά (για να παραφράσω την παροιμία) με ιδέες δεν βάφονται αβγά. Οι πολιτικοί κρίνονται από το έργο τους.

Κι ο Χάρης Δούκας είναι ο πρώτος δήμαρχος που κατάμουτρα δηλώνει στους ψηφοφόρους του ότι επτά μήνες δεν έχει κάνει τίποτα, ότι η βασικότερη δουλειά του, να μαζεύει τα σκουπίδια, είναι ήδη μια αποτυχία, αδιαφορεί δηλαδή για την πόλη που του εμπιστεύτηκαν – και καλεί το κράτος αν θέλει να γίνει η δουλειά να προσλάβει δημόσιους υπαλλήλους. Την προηγούμενη φορά που το σχέδιό του εφαρμόστηκε η Ελλάδα χρεοκόπησε.

Αλλά ανακαλώντας το ΠΑΣΟΚ των κλαδικών ξεκινά με φοβερή ορμή για την ηγεσία – κι αυτό έχει σημασία.