Η σκυταλοδρομία των μετεκλογικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη κυβερνητική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάρου Μαξίμου, συνεχίζεται στις αρχές της νέας εβδομάδας.

Μετά τον στοχευμένο ανασχηματισμό του Ιουνίου στο κυβερνητικό σχήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να κλείσει τις πολιτικές εκκρεμότητες της σεζόν με το βλέμμα εντός και εκτός συνόρων: με δραστικές και δομικές, όπως λένε οι πληροφορίες, παρεμβάσεις στο κράτος (σε πρώτη φάση στις θέσεις των γενικών γραμματέων και σε δεύτερη στις ΔΕΚΟ) και με τις τελικές επιλογές του για τις Βρυξέλλες (το νέο πρόσωπο στο νέο χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν).

Και από τις δύο περιπτώσεις ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να εκπέμψει μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό και τη δική του ομάδα όσο και προς τους πολίτες καθ’ οδόν προς την πολιτική αφετηρία του Σεπτεμβρίου. Ανάμεσα στις επικείμενες αλλαγές, τις καρατομήσεις στελεχών και την ανάδειξη νέων, υπάρχει και μία πιθανή αποχώρηση από τον στενό πυρήνα της κυβερνητικης έδρας. Μπορεί να μην υπάρχουν αυτή την περίοδο τακτικές κρίσεις διπλωματών – τοποθετήσεις πρέσβεων σε διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό –,  ωστόσο είναι πολύ πιθανή μια σημαντική ειδική αλλαγή σκυτάλης: στο διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού.

Το (ισχυρό) σενάριο θέλει την επικεφαλής Αννα – Μαρία Μπούρα να μεταπηδά εκτός Μαξίμου αλλά όχι σε πρεσβεία. Πολύ πιθανό, λένε οι γνωρίζοντες, να μετακομίσει στις Βρυξέλλες είτε στο περιβάλλον της επανεκλεγείσας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είτε σε εκείνο του νέου επιτρόπου.

Η ίδια γνωρίζει καλά πρόσωπα και καταστάσεις εκεί, καθώς έχει περάσει από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (European External Action Service, EEAS) προτού αναλάβει καθήκοντα στο πλευρό του Μητσοτάκη ατύπως από το φθινόπωρο του 2021 με πρώτη αποστολή της ένα φόρουμ κορυφής:  μια σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης – Δυτικών Βαλκανίων.

Στην EEAS μάλιστα βρέθηκε για χρόνια και σχεδόν από την ίδρυση αυτού του σώματος για την ευρωπαϊκή διπλωματία και άμυνα και υπήρξε επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια, έχοντας θητεύσει στις ελληνικές πρεσβείες μεταξύ άλλων στα Τίρανα, στο Κόσοβο αλλά και στις Βρυξέλλες.

Σε μια περίοδο που η Ευρώπη και η Φον ντερ Λάιεν θέτει στο επίκεντρο τις πολιτικές για την άμυνα, αλλά και ο έλληνας Πρωθυπουργός βγαίνει στην πρώτη γραμμή για την ανάγκη «στρατηγικής αυτονομίας», η ενδεχόμενη μετακόμιση της Μπούρα στις Βρυξέλλες και το πόστο που πιθανώς να αναλάβει αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα.

Δύο εκκρεμότητες

Μέχρι τότε θα προηγηθούν οι εξελίξεις στις άλλες δύο εκκρεμότητες: αφενός στην πρόταση ενός προσώπου (και όχι δύο) για τη θέση επιτρόπου στην Κομισιόν, αφετέρου στα πρόσωπα που έχει επιλέξει ο Πρωθυπουργός για πολλές από τις συνολικά 63 θέσεις γενικών γραμματέων.

Στην πρώτη περίπτωση, επιδιώκεται ένα σήμα (εκτός και εντός Ελλάδας) για την «περαιτέρω ενίσχυση», όπως λένε πρωθυπουργικοί συνεργάτες, «του ρόλου της χώρας» σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τη δεύτερη περίπτωση στόχος είναι ένα περαιτέρω σήμα ανανέωσης αλλά και συνέχειας στο κράτος.

Είναι προδιαγεγραμμένη και η προσπάθεια να σταλούν μηνύματα συσπείρωσης της ΝΔ, στο πλαίσιο της εσωκομματικής νηνεμίας που επιδιώκει ο Μητσοτάκης και της πολιτικής επανεκκίνησης την οποία παλεύει το Μαξίμου να σηματοδοτήσει μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Ο επίτροπος

Δεν είναι τυχαίο ότι ως φαβορί για τη θέση του επιτρόπου προβάλλει ο Απόστολος Τζιτζικώστας – αν τελικά ο Μητσοτάκης δεν αιφνιδιάσει με έκπληξη. Ο Μητσοτάκης επιμένει δημόσια στη γραμμή «ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο και το πρόσωπο» και στο ότι ο επίτροπος φοράει ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό, καπέλο.

Εχει σημασία ότι αυτή η υποψηφιότητα πάντως δείχνει να έχει στήριξη από τη γαλάζια ομάδα, που στέκεται όχι μόνο στην ευρωπαϊκή εμπειρία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας (ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών αλλά και είναι ενεργό στέλεχος του ΕΛΚ) αλλά και στο γεγονός ότι ο ίδιος προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ και από μία περιοχή που προβλημάτισε την κεντροδεξιά παράταξη στην ευρωκάλπη.

Οσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο, ο Μητσοτάκης μιλά για ένα πόστο που θα αναδεικνύει την πρόοδο της Ελλάδας σε οικονομικό επίπεδο και ταυτόχρονα τη στρατηγική θέση της χώρας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Στην πραγματικότητα η ελληνική διεκδίκηση εστιάζει σε μία επιλογή που θα… έρχεται μαζί με πόρους και θα συνδέεται με μία ή περισσότερες ισχυρές γενικές διευθύνσεις. Το βλέμμα της Αθήνας είναι στραμμένο και στα γνωστά και στα καινούργια – λιγότερο ίσως γιατί είναι ασαφές το πεδίο αρμοδιοτήτων – χαρτοφυλάκια της Κομισιόν.

Στα κορυφαία πόστα θεωρεί η Αθήνα εκείνα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα (διεκδικείται από μεγαλύτερες δυνάμεις, όπως η Γαλλία) και τη διεύρυνση – γειτονία που έχει σαφή γεωπολιτική διάσταση και πολιορκείται μεταξύ άλλων από χώρες της Βαλτικής. Η Αμυνα αντιμετωπίζεται οπωσδήποτε ως πόστο – κλειδί, ενώ το ραντάρ στρέφεται και στα «σημειακά» χαρτοφυλάκια: Ενέργεια, Μεταφορές, Συνοχή.

Οι γραμματείς

Τα αποκαλυπτήρια για το πρόσωπο και το χαρτοφυλάκιο αναμένονται εντός της εβδομάδας, όπως και το πράσινο φως του Πρωθυπουργού για τους γραμματείς στα υπουργεία. Μπορεί τέτοιες μέρες πέρυσι όταν ο Μητσοτάκης άλλαζε σχεδόν τους μισούς, να μπλόκαρε πρώην βουλευτές επιλέγοντας μια βουτιά στις δεξαμενές της αγοράς, της δημόσιας διοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ωστόσο τώρα το… περιεχόμενο αναμένεται διαφορετικό.

Ηδη έχουν μεταφερθεί στον Μητσοτάκη οι καταγγελίες βουλευτών του για ανεπαρκή ή ανύπαρκτη συνεργασία με γραμματείς και για αυτάρεσκες συμπεριφορές ιδίως των προερχόμενων από άλλους πολιτικούς χώρους, την ώρα που μετά το δυσάρεστο 28% της ευρωκάλπης σήκωσε συζητήσεις περί πολιτικοϊδεολογικής κατεύθυνσης της παράταξης.

Ο ίδιος θα απαντήσει σε γαλάζιες ανησυχίες, όσο κι αν θα φροντίσει στη μεγάλη εικόνα να στείλει και το μήνυμα ότι είναι προσηλωμένος στη δυνατότητα διεύρυνσης της κυβέρνησης με ανάδειξη – κατά τον ίδιο – «του κατάλληλου προσώπου στην κατάλληλη θέση».

Στροφή στο κόμμα

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα γίνει στροφή σε στελέχη με κομματική διαδρομή, προς εκτόνωση των γαλάζιων πιέσεων κατά της «πασοκοποίησης» και της έμφασης σε μια κεντρώα συμμαχία σε βάρος της αναγκαίας, κατά τις νεοδημοκρατικές φωνές, κεντροδεξιάς φροντίδας. «Δεν πάμε ανάλογα με την κομματική προέλευση του καθενός, αλλά με το ποιος κάνει για τη δουλειά» υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, όσο κι αν προεξοφλείται ότι ένα από τα (πολιτικά) κριτήρια για τις τελικές επιλογές είναι να φανεί ότι δεν υπάρχει προβάδισμα σε πρόσωπα από το κεντροαριστερό τοπίο.

Ενδεικτικό ότι ανάμεσα στα ονόματα που έχουν «ζυγιστεί» και θα φανεί ποιοι κέρδισαν από… ντέρμπι και τις καραμπόλες, είναι οι γαλάζιοι Τάσος Γαϊτάνης, Σάββας Χιονίδης, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Χρήστος Μέτιος, Γιάννης Μελάς, ενόσω στους «εξοδούχους» ακούγονται πρόσωπα στα οποία επένδυσε επικοινωνιακά το Μαξίμου στο παρελθόν, όπως η διαγραφείσα από το ΠΑΣΟΚ Ζέφη Δημαδάμα.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι στα γαλάζια πηγαδάκια ακούγονται με αρνητικό πρόσημο ονόματα όπως εκείνο του προερχόμενου από το Ποτάμι Νίκου Μυλαπίδα ή της Αννας Στρατινάκη, ωστόσο μένει να φανεί ποιες απαντήσεις θα δώσει η πρωθυπουργική αξιολόγηση έργου και συμπεριφοράς. Σε επόμενο στάδιο και πάλι με κεντρικό αφήγημα τη βελτίωση της κρατικής λειτουργίας θα ακολουθήσουν τα διοικητικά συμβούλια των εποπτευόμενων φορέων.