Ένας υπερχρεωμένος εργάτης στην κεντρική Ινδία δήλωσε ότι η ζωή της οικογένειάς του «άλλαξε για πάντα» αφού ανακάλυψε ένα διαμάντι 19,22 καρατίων αξίας σχεδόν 100.000 δολαρίων. Ο Ρατζού Γκοντ βγάζει συνήθως περίπου 4 δολάρια την ημέρα, παίρνοντας όποια δουλειά του τύχει για να συντηρήσει την πολυμελή οικογένειά του, δουλεύοντας σε χωράφια ή σε ορυχεία διαμαντιών στο κρατίδιο Μαντία Πραντές, όπου ζει, ή ως οδηγός τρακτέρ για έναν πιο πλούσιο αγρότη.

Αλλά ο 40χρονος και ο μικρότερος αδελφός του Ρακές πληρώνουν μερικές φορές 9,50 δολάρια την ημέρα για να σκάψουν για χρυσό σε ένα οικόπεδο 64 τετραγωνικών μέτρων κρατικής γης. Ήταν εκεί που βρήκε την τύχη του. Αφού έβαλε τα χέρια του στην πέτρα την Τετάρτη, είπε, η καρδιά του χτύπησε δυνατά καθώς καθάριζε τη βρωμιά από πάνω της. Με κάθε χτύπημα του δαχτύλου του, η πέτρα έλαμπε όλο και πιο έντονα.

«Έλαμπε θεαματικά- ήξερα ότι ήταν διαμάντι εκείνη τη στιγμή!», δήλωσε στο CNN ο ενθουσιασμένος Γκοντ από το σπίτι του στην περιοχή Πάνα. Αυτός και ο Ρακές αγκαλιάστηκαν και πήδηξαν από χαρά. Ανέβηκαν στο ποδήλατό τους και έτρεξαν 11 χιλιόμετρα πίσω στο σπίτι τους από το ορυχείο στο Κρίσνα Καλιανπούρ για να μοιραστούν τα νέα με την οικογένειά τους. Στη συνέχεια πήραν τη μητέρα τους μαζί τους στο τοπικό γραφείο διαμαντιών της Πάνα για να αξιολογήσουν την πέτρα.

Ο Ανουπάμ Σινγκ, ο επίσημος επιθεωρητής που αξιολογεί τα διαμάντια, πήρε στα χέρια του το διαμάντι και το ζύγισε. «Πρόκειται για ένα λευκό διαμάντι 19,22 καρατίων», δήλωσε στο CNN. Η αξία του εκτιμήθηκε σε περίπου 95.500 δολάρια.

Ετοιμάζετε βαλίτσες ή ακόμα κάθεστε;

Ο Σινγκ έσπευσε να προσθέσει ότι η Πάνα είναι γνωστή για τα πλούσια αποθέματα διαμαντιών της. «Το 1961 κάποιος βρήκε ένα διαμάντι 54,55 καρατίων, στη συνέχεια, το 2018 κάποιος βρήκε ένα διαμάντι 42 καρατίων και τώρα αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι μικρότερα διαμάντια βρέθηκαν επίσης νωρίτερα φέτος. Ο Γκοντ μπορεί να έχει να ευχαριστήσει τον καιρό για την καλή του τύχη.

Πριν από δύο μήνες, οι μουσώνες κατέβηκαν στην περιοχή, παρασύροντας πολλές ευκαιρίες για εργασία. Αντί να κάθεται στο σπίτι, η οικογένεια αισθάνθηκε υποχρεωμένη να ψάξει για διαμάντια. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συμπληρώσουμε ένα έντυπο, να δώσουμε αποδεικτικό ταυτότητας, να δώσουμε φωτογραφίες και να πληρώσουμε 800 ρουπίες (9,50 δολάρια) στην κυβέρνηση», εξήγησε ο Γκοντ. «Όταν τελειώσουμε την έρευνα εκεί, μπορούμε να υποβάλουμε ξανά αίτηση για να ψάξουμε για διαμάντια σε άλλο κομμάτι γης».

Ο Σινγκ, ο αξιολογητής διαμαντιών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση νοικιάζει ρηχά ορυχεία σε οικογένειες που θέλουν να αναζητήσουν τους πολύτιμους λίθους, υπό την επίβλεψη τοπικών αξιωματούχων. Η κυβέρνηση παίρνει δικαιώματα 11,5% για κάθε εύρημα, συν έναν μικρό φόρο, και δίνει το υπόλοιπο ποσό στο άτομο που το βρήκε.

Το γραφείο διαμαντιών θα περιμένει η αξία του αποθέματός του να ξεπεράσει τα 360.000 δολάρια προτού πραγματοποιήσει δημοπρασία, δήλωσε ο Σινγκ, μετά την οποία ο Γκοντ θα λάβει την πληρωμή του. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε διαμάντια που αξίζουν το μισό από αυτό το ποσό», είπε.

Βρήκε διαμάντι, όμως τα σχέδιά του δείχνουν πως ο ίδιος είναι παιδί-διαμάντι

Ο Γκοντ έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό και περιμένει με ανυπομονησία να πιστωθούν τα χρήματα. «Η ζωή μας έχει αλλάξει για πάντα», είπε. «Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να αποπληρώσω το χρέος μου (6.000 δολάρια).

Στη συνέχεια θα επενδύσουμε στο να μορφωθούν όλα τα παιδιά, να χτίσουμε σπίτια, να αγοράσουμε λίγη γη και ίσως και ένα τρακτέρ», είπε. Τον τελευταίο καιρό, είπε, ήταν δύσκολο να τα βγάλει πέρα. Η οικογένειά του περιλαμβάνει τους γονείς του, τη σύζυγό του, επτά παιδιά και τις οικογένειες του μικρότερου αδελφού και της αδελφής του.

Όταν μεγάλωνε, ο πατέρας του και οι παππούδες του διηγούνταν στον Gond ιστορίες για ανθρώπους που βρήκαν διαμάντια στο έδαφος, «και πώς άλλαξε η μοίρα της οικογένειας μετά από αυτό». Σήμερα, λέει, έχει τη δική του ιστορία να μοιραστεί.

Και την Παρασκευή, τα αδέλφια επέστρεψαν στο ορυχείο. «Ξυπνήσαμε νωρίς και βγήκαμε πάλι έξω», δήλωσε ο Γκοντ στο CNN. «Βρισκόμαστε ήδη στο ρηχό ορυχείο. Θα βρούμε κι άλλα διαμάντια!»

Πηγή:CNN