Αν συμβουλευτεί κανείς το ημερολόγιο, βλέπει πως έχει περάσει ακριβώς ένας μήνας από εκείνο το καταστροφικό για τον Τζο Μπάιντεν ντιμπέιτ του με τον Ντόναλντ Τραμπ, δύο εβδομάδες από εκείνη την ευεργετική για τον Τραμπ απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του και μόλις έξι μέρες από εκείνη την ιστορική επιστολή στα σόσιαλ μίντια με την οποία ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως τελικά δεν θα διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία, προωθώντας στη θέση του την Κάμαλα Χάρις. Ο πολιτικός χρόνος στις ΗΠΑ έχει επιταχυνθεί τόσο πολύ, που οι δημοσκοπήσεις γίνονται πιο επίφοβα στηρίγματα από ποτέ. Από την άλλη πλευρά, και αυτές την αλλαγή αποτυπώνουν:

Δημοσκόπηση των «New York Times» / Siena College που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, θέλει τον Τραμπ να προηγείται της Κάμαλα με 48%-47%, τη στιγμή που στην ίδια δημοσκόπηση, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προηγούνταν τον Ιούνιο κατά έξι μονάδες του Μπάιντεν. Αλλη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, εμφάνισε την Κάμαλα να προηγείται με 44%-42% του Τραμπ – στην αντίστοιχη δημοσκόπηση της 15ης-16ης Ιουλίου, οι δυο τους ήταν ισόπαλοι στο 44%.

Η άλλοτε θαμπή αντιπρόεδρος του Μπάιντεν μοιάζει πια να λάμπει. Οι όποιοι φόβοι πως δεν θα κατόρθωνε να συσπειρώσει το Δημοκρατικό Κόμμα και να εξασφαλίσει τον απαραίτητο για το χρίσμα αριθμό εκλεκτόρων στο κομματικό συνέδριο του Αυγούστου διαψεύστηκαν, τη Δευτέρα, μέσα σε μόλις λίγες ώρες – οποιαδήποτε άλλη επιλογή, άλλωστε, θα ήταν καθαρή αυτοκτονία για τους Δημοκρατικούς. Δωρεές εισρέουν στην εκστρατεία της, το ίδιο και εθελοντές, και ήδη έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για «kamalamania» στα σόσιαλ μίντια, μεταξύ των νέων, λόγω των memes που έχει εμπνεύσει.

Εκείνο το πρώτο προεκλογικό σποτάκι που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, με μουσική υπόκρουση το Freedom της Μπιγιονσέ, είχε τον αέρα της αυτοπεποίθησης – το ίδιο και η κατηγορία της Κάμαλα προς τον Τραμπ ότι «κιοτεύει», αφού ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος υποστήριξε πως θα ήταν «ανάρμοστο» να οριστεί ντιμπέιτ μαζί της όσο δεν έχει λάβει και τυπικά το δημοκρατικό προεδρικό χρίσμα. «Τι συνέβη στο “οποτεδήποτε, οπουδήποτε”», ειρωνεύτηκε η 59χρονη, αναφερόμενη στην έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει ο Τραμπ αποδεχόμενος την πρόκληση του Μπάιντεν να «μονομαχήσουν».

Μήπως όμως παρασυρόμαστε κι εμείς από τις ανανεωμένες ελπίδες μας, μήπως υποκύπτουμε στους ευσεβείς μας πόθους να «σωθεί η δημοκρατία» στις ΗΠΑ, όπως χαρακτηριστικά είπε ο αμερικανός πρόεδρος την Τετάρτη στο διάγγελμα με το οποίο εξήγησε την απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα; Ο Τραμπ, ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, ο Τζέι Ντι Βανς, και η ομάδα τους έχουν ήδη καταστήσει σαφές πως θα χρησιμοποιήσουν κατά της Κάμαλα Χάρις το πλέον σεξιστικό, το πλέον χυδαίο οπλοστάσιο. Ο αντίπαλός της θα παίξει όσο πιο βρώμικα μπορεί κι εκείνη καλείται μέσα στις επόμενες (ακριβώς…) 100 ημέρες να μετασχηματίσει τον ζοφερό εκλογικό χάρτη που κληρονόμησε από τον Μπάιντεν. Κάθε της λέξη, κάθε της επιλογή, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου αντιπροέδρου της, θα είναι κρίσιμη.