Επεκτείνεται επικίνδυνα ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, καθώς αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σειρά βομβαρδισμών  στον Λίβανο, σε «αντίποινα», όπως αναφέρουν οι IDF, για την εκτόξευση ρουκέτας που έπληξε γήπεδο σε κοινότητα στ προσαρτημένo στο Ισραήλ υψίπεδο του Γκολάν, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 παιδιά και νέοι ηλικίας δέκα ως είκοσι ετών.

Το Ισραήλ, αποδίδει το αιματοκύλισμα στη Χεζμπολάχ η οποία ωστόσο διέψευσε πως η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από μαχητές της. Κάτι που δεν έπεισε το Ισραήλ που κατά τη διάρκεια της νύχτας, «έπληξε σειρά τρομοκρατικών στόχων» —θέσεων της Χεζμπολά— τόσο «βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου», όσο και «στον νότιο Λίβανο».

Σύμφωνα πάντα με τις IDF, ανάμεσα στους στόχους που έπληξαν ήταν «αποθήκες όπλων και τρομοκρατικές υποδομές στην περιοχές Σαμπρίχα, Μπουρτζ ελ Σμάλι, Μπεκάα, Κφαρκέλα, Ραμπ Ελ Ταλάτιν, Χιάμ και Τάιρ Χάρφα».

Νωρίτερα αναφορές σε λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πλήγματα στην πόλη Μπουρτζ ελ-Σεμάλι περίπου τρία χιλιόμετρα από την Τύρο.

Το αιματοκύλισμα στο Υψίπεδο του Γκολάν

Αφορμή για την ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο, αποτέλεσε η επίθεση με ρουκέτα που έπληξε γήπεδο σε κοινότητα Δρούζων στο υψίπεδο του Γκολάν, που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.

Από την επίθεση αυτή στο χωριό Ματζντάλ Σαμς, που βρίσκεται στα σύνορα του βόρειου Ισραήλ και του νοτίου Λιβάνου και συνορεύει με τη Συρία, σκοτώθηκαν σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού 12 «αγόρια και κορίτσια» δέκα ως είκοσι ετών. Άλλοι 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νοσοκομεία του Ισραήλ, 19 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Από την επίθεση με ρουκέτα στο γήπεδο σκοτώθηκαν 12 νέοι

 Επικίνδυνη κλιμάκωση

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ βρίσκεται πίσω από την επίθεση με ρουκέτα σε γήπεδο ποδοσφαίρου στο Ματζντάλ Σαμς», δήλωσε ο  ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση.

Κάπου 20.000 Δρούζοι Άραβες ζουν στα Υψίπεδα του Γκολάν που απέσπασε το Ισραήλ από το Συρία στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967 και προσάρτησε το 1981. Στην περιοχή, που θεωρείται κατεχόμενη βάσει ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτός από Δρούζους, που δηλώνουν Σύριοι και αρνούνται να πάρουν την ισραηλινή υπηκοότητα, ζουν και περίπου 50.000 Εβραίοι έποικοι.

Η επίθεση με τη ρουκέτα συνιστά μεγάλη κλιμάκωση σε μια εξαιρετικά εύθραυστη εδώ και μήνες κατάσταση στη μεθόριο Ισραήλ – Λιβάνου, όπου τα εκατέρωθεν πλήγματα γίνονται ολοένα και συχνότερα και η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ πλήττουν στόχους ολοένα και βαθύτερα στα εδάφη του ενός και του άλλου.

Άγνωστο παραμένει αν οι νυχτερινοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ  στοn Λίβανο αποτελούν το προοίμιο μεγαλύτερης επίθεσης, που θα ανοίξει νέο μεγάλο μέτωπο την ώρα που οι ΙDF συνεχίζουν τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι η ρουκέτα που έπεσε στο γήπεδο ήταν «ιρανική Falaq 1 με κεφαλή βάρους 50 κιλών, ένα μοντέλο αποκλειστικής ιδιοκτησίας της Χεζμπολάχ».

Είπε δε  ότι πρόκειται για «την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον ισραηλινών αμάχων από την 7η Οκτωβρίου».

Νετανιάχου: Η Χεζμπολάχ θα το πληρώσει ακριβά

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα θα πληρώσει «ακριβά» την επίθεση, που έπληξε το αραβικό χωριό Ματζντάλ Σαμς.

Ο Νετανιάχου που διέκοψε το ταξίδι του στις ΗΠΑ, επέστρεψε εσπευσμένα στο Ισραήλ για να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας. «Το κράτος του Ισραήλ δεν θα σιωπήσει γι’ αυτό», είπε.

Αρνήθηκε ότι ευθύνεται η Χεζμπολάχ

Από την πλευρά του, το ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου αρνήθηκε ότι ευθύνεται για την πολύνεκρη επίθεση. Σε ανακοίνωσή του, το φιλοϊρανικό κίνημα αναφέρει ότι «αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που αναφέρθηκαν από ορισμένα εχθρικά μέσα ενημέρωσης και διάφορες πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη στοχοθέτηση του Ματζντάλ Σαμς» και «επιβεβαιώνει ότι η Ισλαμική Αντίσταση δεν έχει καμιά σχέση με τα γεγονότα».

Ο εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Αφίφ αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ το BBC προσπαθεί να επαληθεύσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η οργάνωση δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ισραηλινό πύραυλο αναχαίτισης.

Καταδίκασε την επίθεση «εναντίον αμάχων» ο Λίβανος

Η κυβέρνηση του Λιβάνου «καταδίκασε όλες τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων» και απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα.

Στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση «ζητεί την άμεση παύση των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα», έπειτα από εννέα και πλέον μήνες διασυνοριακών ανταλλαγών πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς εναντίον της οποίας το Ισραήλ πολεμά στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο πλευρό του Ισραήλ οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε επαναβεβαιώνοντας την την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ και προσθέτοντας ότι «υποστηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ καταδίκασε το «λουτρό αίματος», ζητώντας να διενεργηθεί «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα» για την επίθεση.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η Χεζμπολάχ σύμμαχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, άνοιξε μέτωπο στον βορρά κι ανταλλάσσει πυρά στην πράξη καθημερινά πυρά με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Η εκτόξευση της ρουκέτας έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση πως τέσσερις μαχητές της Χεζμπολά, κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο.