Κάθε ένσταση γίνεται δεκτή. Η τελετή έναρξης στο Παρίσι ήταν βέβηλη, προσβλητική προς σταθερές του σύγχρονου πολιτισμού, σχεδιασμένη με βάση τις επιταγές της woke ατζέντας. Ωραία. Τώρα κοιτάξτε γύρω σας και πείτε μου τι ηλικίες έχουν οι άνθρωποι που συμφωνούν με αυτή τη θέση. Αν δεν βρίσκετε αρκετούς κάτω από τα τριάντα, αφήστε το, μη ματαιοπονείτε. Αλλωστε, κάθε μέρα που περνάει, εμάς τους μεγαλύτερους, το μέλλον μας αφορά όλο και λιγότερο.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να προσεγγίσεις την τελετή έναρξης στο Παρίσι. O καλλιτεχνικός και ο πολιτικός/πολιτισμικός. Στο καλλιτεχνικό κομμάτι κυριαρχεί το δόγμα «περί ορέξεως». Ας πούμε όταν εμφανίστηκε η Lady Gaga, με παρέπεμψε στη Ζωή Λάσκαρη σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Οταν όμως ακολούθησε η αναφορά στη Γαλλική Επανάσταση, το θέαμα ήταν καθηλωτικό. Ωστόσο όλη η κουβέντα ξεκίνησε και συνεχίζεται γύρω από το woke κομμάτι της τελετής. Η γαλλική Καθολική Εκκλησία ζήτησε συγγνώμη από τους χριστιανούς του κόσμου για μία σκηνή που θεωρήθηκε ότι παραπέμπει στον Μυστικό Δείπνο, ο οποίος «ακυρώνεται» από τη μεθυστική, ηδονική παρέμβαση του θεού Διονύσου. Μεταξύ μας, αν είναι να ξεκινήσουν τις συγγνώμες, ας απευθυνθούν και στους μουσουλμάνους για τα χαρούμενα αγόρια και τις queer εμφανίσεις.

Οπως και να έχει, το θέαμα συνέθεσε μία πολιτική δήλωση για τη συμπερίληψη και την αποδοχή του διαφορετικού. Και επρόκειτο, πράγματι, για μία φωτογραφία, για ένα συμβολισμό από έναν κόσμο που αλλάζει. Αυτό δεν ήταν πάντα η Γαλλία; Αναγνωρίζω ότι η σύγκριση είναι αυθαίρετη, ενδεχομένως και αυθάδης, αλλά όταν η Γαλλία εξέπεμπε τις ακτίνες του Διαφωτισμού, το μεγαλύτερο κομμάτι του πολιτισμένου κόσμου τις αντίκρυσε σοκαρισμένο. Οσοι ενοχλήθηκαν από τις εικόνες της τελετής, στην πραγματικότητα δεν έχουν εξοικειωθεί με τη μορφή του νέου κόσμου που, για να επιβιώσει, οφείλει να γίνει πιο συμπεριληπτικός και ανεκτικός. Είδαμε κάτι καινούργιο στο Παρίσι. Και είναι ατυχής και κάπως συμπλεγματική η σύγκριση που κάνουμε με την Αθήνα. Η τελετή της Αθήνας έγινε πριν από είκοσι χρόνια, σε άλλο κόσμο, σε διαφορετικό σύμπαν.