Άσπρη άμμος, μπροστά από τα τιρκουάζ νερά της θάλασσας, η παραλία Maya Bay, μήκους 250 μ. και πλάτους 15 μ., στο νησί Ko Phi Phi Le της δυτικής Ταϊλάνδης, είναι μια από τις πιο διάσημες στον κόσμο.

Μετά την ταινία του 2000 με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο αριθμός των καθημερινών επισκεπτών αυξήθηκε κατά οκτώ φορές (από 1.000 σε μέχρι και 8.000 επισκέπτες την ημέρα).

Αυτό είχε σοβαρές συνέπειες στο οικοσύστημα αφού καταστράφηκαν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι το νερό και την άγρια ζωή του κόλπου.

Κλείνει για δύο μήνες η παραλία

Γι’ αυτό θα παραμείνει κλειστή καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου των βροχών στην Ταϊλάνδη – από την 1η Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου – ώστε οι φυσικοί πόροι και τα οικοσυστήματα του κόλπου να μπορέσουν να αναζωογονηθούν.

Έτσι, αν βρίσκεστε συμπωματικά στην ασιατική χώρα αυτή τη στιγμή, οφείλετε να πάτε και να το ελέγξετε όσο μπορείτε ακόμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόλπος Maya Bay αποκλείεται από τους επισκέπτες, καθώς η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης τον έκλεισε για μερικά χρόνια το 2018 για να τον ξεκουράσει πριν ανοίξει ξανά τον Ιανουάριο του 2022.

Νέοι κανόνες και κανονισμοί εισήχθησαν επίσης με την ελπίδα ότι οι υπάλληλοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του πλήθους και να διαχειριστούν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο σημείο ομορφιάς.

Το επερχόμενο κλείσιμο έρχεται επίσης με αφορμή αυτές τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι πολύτιμοι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα υδρόβια πλάσματα που αποκαλούν τον κόλπο σπίτι τους.

Πόσο κοστίζει η είσοδος στην παραλία

Η Αρχή Τουρισμού της Ταϊλάνδης (TAT) δήλωσε: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν να απολαμβάνουν την παρθένα ομορφιά του κόλπου Maya. Αυτό το προσωρινό κλείσιμο είναι μια μικρή θυσία για ένα μεγαλύτερο καλό».

Το κλείσιμο του κόλπου Maya Bay γίνεται επίσης για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών, όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι και θαλασσοταραχή – γεγονός που δημιουργεί αρκετές δυσκολίες, ιδίως επειδή το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την πρόσβαση των σκαφών στον κόλπο.

Οι τουρίστες πρέπει να πληρώσουν 400 ταϊλανδέζικα μπατ (9,4 ευρώ ) για το προνόμιο να ρίξουν μια ματιά, ενώ η είσοδος για τα παιδιά κοστίζει 200 ταϊλανδέζικα μπατ (5 ευρώ).

*Πηγή κεντρικής φωτό: National Park