ΟΛΟΙ; ΟΧΙ

Αλήθεια πρώτη: οι νέοι γενικοί γραμματείς είναι, γενικά, χρώματος γαλάζιου. Αλήθεια δεύτερη: κάποιες κραυγαλέες «πράσινες» περιπτώσεις, όπως αυτή της Ζέφης Δημαδάμα, είδαν εντελώς την πόρτα της εξόδου. Υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον σχετικό κανόνα. Και σ’ αυτές ανήκει η περίπτωση της Αννας Στρατινάκη, η οποία απεσύρθη μεν από τη γενική γραμματεία Εργασίας, όχι όμως για να πάει σπίτι της, αλλά γιατί πολύ πιθανό προορίζεται να αναλάβει τη θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, τώρα που λήγει η θητεία του Λευτέρη Ζαγορίτη.

Η Στρατινάκη, πάντως, δεν είναι περίπτωση πρόσφατης μεταγραφής, βρίσκεται στο γαλάζιο στρατόπεδο και στην κρατική δομή από την προηγούμενη μητσοτακική θητεία.

ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις παπανδρεϊκών που ακούγεται στα πασοκικά πέριξ πως, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, δεν ακολουθούν την πεπατημένη για τη δική τους φυλή – δηλαδή δεν έχουν ταχθεί ούτε με το στρατόπεδο του Δούκα ούτε με αυτό του Παύλου Γερουλάνου.

Ο ένας, ο Λευτέρης Καρχιμάκης, δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, ωστόσο κάποιοι εξ όσων στήριξαν την υποψηφιότητά του στην Ευρωβουλή, αλλά και την υποψηφιότητα του Μιχάλη Καρχιμάκη στη Δυτική Αθήνα, «κλίνουν» προς την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη. Και ο Κωστής Κατσανέβας, ο οποίος έβγαλε ανακοίνωση καρφώνοντας όσους θυμούνται προεκλογικά τον Ανδρέα, ψιθυρίζεται πως δεν είναι εντελώς αρνητικός στον σημερινό πρόεδρο.

ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ενα διήμερο στα Ανώγεια πέρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης – λίγες μέρες αφότου από την Κρήτη αναχώρησε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Τι συμβαίνει στο νησί; Ολοι γνωρίζουν πως πρώτος στην Κρήτη, στις εσωκομματικές εκλογές, θα είναι ο Ανδρουλάκης – αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν προσπαθούν να διεκδικήσουν όσο περισσότερο χώρο γίνεται. Ο Χριστοδουλάκης, που έμεινε στο νησί ένα τετραήμερο, είχε στόχο και να προετοιμάσει την επίσκεψη του Χάρη Δούκα, τον οποίο στηρίζει ανοιχτά, σε ένα νησί όπου ο ίδιος έχει ερείσματα. Από τους τέσσερις βουλευτές των κρητικών περιφερειών, δύο (η Ελένη Βατσινά και η Κατερίνα Σπυριδάκη) δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, ενώ δύο (ο Μανώλης Χνάρης και ο Φρέντυ Παρασύρης) στηρίζουν ανοιχτά Ανδρουλάκη.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ

Ο Παναγιώτης Βλάχος, που έχει βρεθεί σε επιτελική θέση στον τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ τόσο επί Φώφης Γεννηματά όσο και στον Νίκο Ανδρουλάκη, δήλωσε δημόσια πως στηρίζει τον Χάρη Δούκα για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Για τον δήμαρχο Αθηναίων, ο Βλάχος δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) πως «εκφράζει τη συλλογικότητα – το από τη βάση μαζί – και την πράσινη ανάπτυξη, είναι αυτό που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ». Γιατί έχει ενδιαφέρον η τοποθέτησή του; Γιατί πρόκειται για μεταγραφή: μέχρι πρότινος βρισκόταν στο στρατόπεδο του σημερινού προέδρου.