Αύριο θα συνεδριάσει για τελευταία φορά πριν απ’ τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην ατζέντα του θα βρίσκεται η επανεκκίνηση της κυβέρνησης ενόψει της ΔΕΘ, αλλά και οι οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα μέλη της για τις επόμενες εβδομάδες, την περίοδο της θερινής ανάπαυλας όπου η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είναι προς όφελος της κυβερνητικής εικόνας να επικρατεί η ραστώνη.
Αλλωστε, τα μέτωπα της καθημερινότητας, με σημαντικότερο την ακρίβεια, παραμένουν ανοιχτά και το αφήγημα των μεταρρυθμίσεων, στην υλοποίηση των οποίων ποντάρει ο Πρωθυπουργός για τον ενάμιση επόμενο χρόνο, κρίνεται από κυβερνητικούς κύκλους πιο επίκαιρο από ποτέ.
Πολιτικός ορίζοντας
Το κύριο μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ανοίξει το συντομότερο δυνατό ο «καθαρός πολιτικός ορίζοντας» τριετίας για την παραγωγή κυβερνητικού έργου χωρίς εσωκομματικές τριβές – ιδίως για ζητήματα ιδεολογίας και πολιτικής κατεύθυνσης, σαν αυτά που απασχόλησαν τη ΝΔ αμέσως μετά την ευρωκάλπη.
Η έμφαση που δίνει (και θα ζητήσει από τους υπουργούς του να δίνουν) ο Πρωθυπουργός στη μεταρρυθμιστική διάθεση της κυβέρνησης αποτυπώθηκε και στο σχόλιο που έκανε για την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του. «Ασφαλώς», έγραψε, «εξακολουθούν να υπάρχουν υστερήσεις σε πολλά βασικά πεδία. Και αυτήν ακριβώς τη μάχη καλούμαστε να δώσουμε και δίνουμε τώρα. Να αντιμετωπίσουμε παλιές εκκρεμότητες και νέου τύπου προκλήσεις σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, ώστε η πατρίδα μας να συγκλίνει γρήγορα με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης στους μισθούς, τους θεσμούς και τη λειτουργία του κράτους, ειδικά στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της ασφάλειας».
Στα θέματα που αναμένεται να διευθετηθούν αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνεται και ο «ανασχηματισμός» των 63 γενικών γραμματέων, ο οποίος διαφημίζεται σαν μια κίνηση απαραίτητη προκειμένου να δουλέψει αποτελεσματικότερα η κρατική μηχανή.
Τρεις στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο σύμβουλος Θανάσης Νέζης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, έχουν ετοιμάσει τη λίστα με τις αλλαγές και μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα – κάποιοι λένε πριν απ’ το Υπουργικό Συμβούλιο, άλλοι υποστηρίζουν πως έχουν προγραμματιστεί για μετά – θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις προκειμένου οι νέοι γενικοί γραμματείς να έχουν χρόνο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου να ενημερωθούν για τις απαιτήσεις των υπουργείων τους και να τρέξουν τόσο τις μεταρρυθμίσεις όσο και τις πολιτικές με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας που έχει επωμιστεί το καθένα απ’ αυτά.
Οπως έχει διαρρεύσει εδώ και αρκετό καιρό, όπου έχουν παρουσιαστεί δυσλειτουργίες (είτε λόγω περιορισμένης αποδοτικότητας των συγκεκριμένων κρατικών αξιωματούχων, είτε επειδή παρατηρούνται προβλήματα συνεργασίας με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους), θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις.
Σύμφωνα δε με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, ο επικείμενος «ανασχηματισμός» δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο των μητσοτακικών παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα. Θα μπορεί, δηλαδή, να χαρακτηριστεί σαρωτικός, μια κι αναμένονται αλλαγές σε πολλά υπουργεία. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται και υπουργεία πρώτης γραμμής, από τα οποία εξαρτάται η επιτυχημένη ή μη εφαρμογή των πολιτικών της καθημερινότητας (στην οποία το Μαξίμου επιθυμεί να δείξει ότι ρίχνει το βάρος μετεκλογικά, ώστε να δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση ότι έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών), όπως τα Υγείας, Οικογένειας, Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης, Εργασίας, Εσωτερικών κ.ά.