Το ολυμπιακό ατομικό τρίαθλο ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 αναβλήθηκε μετά τις εξετάσεις που έδειξαν ότι η ποιότητα του νερού στον ποταμό Σηκουάνα δεν πληρούσε τα απαιτούμενα πρότυπα.

Ο αγώνας επρόκειτο να ξεκινήσει στις 08:00 (τοπική ώρα) την Τρίτη και τώρα θα διεξαχθεί την Τετάρτη στις 10:45 (τοπική ώρα), μετά την ολοκλήρωση του αγώνα των γυναικών.

Οι προπονήσεις κολύμβησης ακυρώθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα λόγω της ποιότητας του νερού, η οποία επηρεάστηκε από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις.

Η Παρασκευή, 2 Αυγούστου, παραμένει ως ημερομηνία έκτακτης ανάγκης και για τους δύο αγώνες, ενώ οι διοργανωτές δήλωσαν ότι ο αγώνας θα μπορούσε να διεξαχθεί ως δίαθλο ως έσχατη λύση.

«Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στον Σηκουάνα αποκάλυψαν ότι η ποιότητα του νερού δεν παρέχει επαρκείς εγγυήσεις για να επιτραπεί η διεξαγωγή του αγώνα», δήλωσε το World Triathlon.

«Παρά τη βελτίωση των επιπέδων ποιότητας του νερού, οι μετρήσεις σε ορισμένα σημεία της κολυμβητικής διαδρομής εξακολουθούν να είναι πάνω από τα αποδεκτά όρια».

Καθημερινά διεξάγονται δοκιμές για την ποιότητα του νερού στον ποταμό Σηκουάνα, ο οποίος πρόκειται επίσης να φιλοξενήσει τη μικτή σκυταλοδρομία τριάθλου στις 5 Αυγούστου, τον ολυμπιακό μαραθώνιο κολύμβησης στις 8 και 9 Αυγούστου και το αγώνισμα του παρατριάθλου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που ξεκινούν στις 28 Αυγούστου.

1.4 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι περίπου 1,4 δισ. ευρώ (1,2 δισ. λίρες) δαπανήθηκαν σε ένα έργο ανάπλασης για να καταστεί ο Σηκουάνας ασφαλής για κολύμπι μετά από απαγόρευση 100 ετών.

Αλλά μόλις τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους το επίπεδο του βακτηρίου Escherichia coli ήταν 10 φορές υψηλότερο από το αποδεκτό επίπεδο που επιβάλλουν οι αθλητικές ομοσπονδίες.

Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo κολύμπησε πρόσφατα στον ποταμό για να τονίσει τις προσπάθειες καθαρισμού που έχουν αναληφθεί και, νωρίτερα αυτό το μήνα, οι δοκιμές έδειξαν ότι ο ποταμός ήταν αρκετά καθαρός για κολύμπι.

Ωστόσο, οι έντονες βροχοπτώσεις στο Παρίσι την Παρασκευή και το Σάββατο προκάλεσαν μείωση της ποιότητας του νερού και, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 03:30 τοπική ώρα, αποφασίστηκε η αναβολή της διοργάνωσης.