Αναφορά στη «γαλάζια πατρίδα», «από την οποία η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε σπιθαμή πίσω», όπως ανέφερε, έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην διευρυμένη συνεδρίαση των νομαρχιακών επιτροπών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Αφορμή στη δήλωση του Τούρκου προέδρου στάθηκε η  αναφορά το περασμένο Σάββατο στην Εθνοσυνέλευση του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έμπειρου βετεράνου διπλωμάτη Ναμίκ Ταν ότι η «θεωρία της γαλάζιας πατρίδας» είναι ένα «παραμύθι», το οποίο υπό την πίεση της οικονομικής δυσπραγίας η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Αναφερόμενος στη δήλωση του βουλευτή του CHP και πρώην πρέσβη της χώρας του στην Ουάσινγκτον Ναμίκ Ταν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε : «Από τις γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την ισορροπημένη στάση μας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχουμε γίνει μάρτυρες της ίδιας ταλάντευσης (σσ του CHP) σε κάθε θέμα.

Τώρα βλέπουμε μια παρόμοια κοντόφθαλμη στάση στο θέμα της γαλάζιας πατρίδας. Αντί να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Τουρκίας, τη χαρακτηρίζουν «παραμύθι» και κατηγορούν τη χώρα μας για επεκτατισμό, κλείνοντας το μάτι σε κάποιους.

Χρησιμοποιούν την εξουσία που τους έδωσε ο λαός όχι για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά για να σταθούν προσοχή απέναντι στους αντιπάλους της Τουρκίας. Αυτό λέγεται ανευθυνότητα, άγνοια και επιπολαιότητα».

Τόνισε ακόμη ότι «δεν θα κάνουμε το παραμικρό βήμα πίσω στην προστασία της γαλάζιας πατρίδας μας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πατρίδας μας. Να το γνωρίζουν όλοι αυτό. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους».

«Η δική μας γραμμή, ο δικός μας χαρακτήρας είναι σαφής. Δεν είμαστε μια χώρα από την  οποία θα της πάρεις το ψωμί όταν την χτυπήσεις στο κεφάλι» συμπλήρωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώνοντας την αναφορά του στη γαλάζια πατρίδα.

«Απειλή για όλη την ανθρωπότητα το κράτος του Ισραήλ»

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος έστρεψε τα βέλη του κατά του Ισραήλ, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την επίμαχη δήλωσή του, την περασμένη Κυριακή, με την οποία άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία μπορεί «να μπει στο Ισραήλ», όπως έκανε στο Καραμπάχ και τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για παράνομη συμπεριφορά και το χαρακτήρισε απειλή για όλο τον κόσμο και για όλη την ανθρωπότητα. «Τον Χίτλερ τον σταμάτησαν, έστω και αργά. Αυτή η γενοκτονία (σσ στη Γάζα) πρέπει να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά. Αυτοί που κρατούν τα νήματα της κυβέρνησης Νετανιάχου πρέπει να σταματήσουν αυτό το δίκτυο σφαγέων» ανέφερε.

«Είμαστε ένα έθνος του οποίου ο εθνικός ύμνος αρχίζει με τη φράση «μη φοβάσαι». Τα θρασύτατα μηνύματα των κλόουν του πληκτρολογίου δεν μας πτοούν. Ποτέ δεν θα μας αποθαρρύνουν από το να βαδίσουμε στο δρόμο που πιστεύουμε.

Μπορούν να ασχημονούν όσο θέλουν, δεν μπορούν να εμποδίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν να φωνάζει για το δίκαιο και την αλήθεια. Δεν θα υποκύψουμε στις προκλήσεις των αιμοσταγών εγκληματιών.

Βγήκαμε σε αυτό τον δρόμο φορώντας το σάβανό μας. Υπήρχαν εκείνοι που μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων έλεγαν ότι ο χρόνος μας τελειώνει, έπεσαν έξω. Υπήρχαν εκείνοι που θέλησαν να μας ανατρέψουν με πραξικόπημα. Τους νικήσαμε όλους» ήταν η απάντηση του Ερντογάν σε όσους τον επικρίνουν για τις δηλώσεις του κατά του Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος εκφράστηκε επίσης με έντονα επιθετικό και απαξιωτικό τρόπο κατά των ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, αναφερόμενος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Όπως είπε, δέχθηκε πρόσκληση από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να παραστεί την τελετή έναρξης, αλλά δεν πήγε τελικά με προτροπή της 13χρονης εγγονής του που τον προειδοποίησε ότι στο πρόγραμμα υπάρχει εκδήλωση από άτομα ΛΟΑΤΚΙ, δείχνοντάς του εικόνες από το Instagram.

«Αυτό που επιδιώκεται να γίνει στο Παρίσι είναι ένα σχέδιο για να φέρει τον άνθρωπο, το εντιμότερο των πλασμάτων, ακόμα και πιο χαμηλά κι από τα ζώα» ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος και υποστήριξε ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διαστροφής που διαφθείρει την ανθρώπινη φύση, διαφθείρει την οικογένεια και απειλεί την ασφάλεια και την επιβίωση γενεών».

«»Αποσεξουαλικοποίηση» σημαίνει διαφθορά της ανθρώπινης φυλής. Είναι ύψιστο καθήκον για όλους όσους διαθέτουν λογική και αίσθηση να αντισταθούν στην τυραννία των ΛΟΑΤΚΙ» ανέφερε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι «το λόμπι των ΛΟΑΤΚΙ κρατάει όμηρο της Δύση» και «η ανηθικότητα που στήθηκε στα εγκαίνια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 αποκάλυψε για άλλη μια φορά τις διαστάσεις της απειλής που αντιμετωπίζουμε».

Είπε ακόμη ότι «η διαβόητη σκηνή στο Παρίσι προσέβαλε όχι μόνο τον καθολικό κόσμο, όχι μόνο τον χριστιανικό κόσμο, αλλά εξίσου και εμάς», προαναγγέλλοντας ότι θα επικοινωνήσει με τον Πάπα Φραγκίσκο για να μοιραστεί μαζί του τις απόψεις του «για την ανηθικότητα που έγινε εις βάρος των χριστιανών».