Τι ακριβώς εννοούσε άραγε ο Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας, την Παρασκευή, στους «χριστιανούς» υποστηρικτές του πως αν πάνε αυτή τη φορά να ψηφίσουν και επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, «δεν θα χρειαστεί να ψηφίσουν ξανά»; Κληθείς να το διευκρινίσει, ο Στίβεν Τσέουνγκ, ένας εκπρόσωπος της προεκλογικής του εκστρατείας, υποστήριξε πως ο Ρεπουμπλικανός πρώην και υποψήφιος επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ «μιλούσε για το πώς θα ενώσει αυτή τη χώρα και θα φέρει ευημερία σε κάθε Αμερικανό, σε αντίθεση με το διχαστικό πολιτικό περιβάλλον που έχει σπείρει τόσο πολύ διχασμό και οδήγησε ακόμη και σε απόπειρα δολοφονίας» εναντίον του. Συνεργάτες της Δημοκρατικής Κάμαλα Χάρις, από την πλευρά τους, χαρακτήρισαν τα λόγια του Τραμπ «υπόσχεση για τερματισμό της δημοκρατίας».
Ειδικοί όπως η Eρικα ντε Μπρούιν, καθηγήτρια Κυβερνητικών Υποθέσεων στο Hamilton College, επισημαίνουν πως «ο Τραμπ κάνει συχνά τέτοιου είδους σκόπιμα διφορούμενες δηλώσεις που μπορούν να ερμηνευτούν με πολλαπλούς τρόπους». Είναι και αυτός ένας λόγος που το στρατόπεδο της Κάμαλα (το οποίο παρεμπιπτόντως ανακοίνωσε χθες πως προσέλκυσε μέσα σε μόλις μία εβδομάδα δωρεές ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και 170.000 νέους εθελοντές) μοιάζει να προκρίνει πλέον μια νέα γραμμή επίθεσης εις βάρος του Τραμπ και του υποψήφιου αντιπροέδρου του Τζέι Ντι Βανς: είναι πραγματικά «weird» – αλλόκοτοι, παράξενοι.
Ο Τραμπ επιμένει πάντα πως οι εκλογές του 2020 του «κλάπησαν», έχει κατηγορηθεί επισήμως για προσπάθεια ανατροπής του τότε εκλογικού αποτελέσματος και είχε ήδη κάνει τους τελευταίους μήνες δηλώσεις που εμπνέουν φόβο για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας σε περίπτωση επανεκλογής του. Σε συνέντευξή του στο Fox News τον Δεκέμβριο, είχε δηλώσει πως αν νικήσει θα φερθεί σαν δικτάτορας, αλλά μόνο «την πρώτη μέρα», ώστε να κλείσει τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και να επεκτείνει την εξόρυξη πετρελαίου. Τον Μάιο, μιλώντας σε συγκέντρωση της NRA, του πανίσχυρου λόμπι των όπλων, είχε πει – «χαριτολογώντας – πως θα εκτίσει περισσότερες από δύο προεδρικές θητείας – κάτι που δεν επιτρέπεται από το αμερικανικό Σύνταγμα. Εχει επίσης καταστήσει επανειλημμένα σαφή τον θαυμασμό του για απολυταρχικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντίμιρ Πούτιν, του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Βίκτορ Ορμπαν.
«Σας αγαπάω, χριστιανοί»
«Χριστιανοί, πηγαίνετε να ψηφίσετε! Μόνο αυτή τη φορά – δεν θα χρειαστεί να το ξανακάνετε. Τέσσερα χρόνια ακόμα, το ξέρετε, θα διορθωθεί, θα είναι εντάξει, δεν θα ξαναψηφίσετε πια, ωραίοι μου χριστιανοί» δήλωσε ο Τραμπ την Παρασκευή, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η συντηρητική οργάνωση Turning Point Action στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. «Σας αγαπάω, χριστιανοί. Κι εγώ χριστιανός είμαι. Σας αγαπάω, πηγαίνετε, πρέπει να πάτε να ψηφίσετε. Σε τέσσερα χρόνια δεν θα χρειαστεί να ψηφίσετε πάλι, θα το ‘χουμε φτιάξει τόσο καλά που δεν θα χρειαστεί να ψηφίσετε πάλι» πρόσθεσε. «Αυτό δεν είναι ανεπαίσθητος χριστιανικός εθνικισμός. Μιλάει για τερματισμό της δημοκρατίας μας και εγκαθίδρυση ενός χριστιανικού έθνους» σχολίασε στο X ο συνταγματολόγος Αντριου Σαϊντέλ. «Με άλλα λόγια, ο Τραμπ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ ξανά τον Λευκό Οίκο αν επανεκλεγεί» επεσήμανε από την πλευρά της η σχολιάστρια του NBC για νομικά θέματα Κέιτι Φανγκ.
«Οταν η αντιπρόεδρος Χάρις λέει ότι αυτές οι εκλογές αφορούν την ελευθερία, το εννοεί» επεσήμανε ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας της Κάμαλα Χάρις, Τζέιμς Σίνγκερ, το Σάββατο. Μιλώντας στη «Washington Post», ο Στίβεν Λεβίτσκι, καθηγητής Κυβερνητικών Θεμάτων στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και συν-συγγραφέας του βιβλίου «Τυραννία της μειονότητας: Γιατί η αμερικανική δημοκρατία έφτασε σε σημείο ρΡήξης», σχολίασε πως, αν και δεν πιστεύει ότι το πρόσφατο σχόλιο του Τραμπ είναι «αποκαλυπτικό μιας οργανωμένης συνωμοσίας για τον τερματισμό των εκλογών στις ΗΠΑ», αποτελεί ένα ακόμη σημάδι ότι «ο τύπος έχει αυταρχικά αντανακλαστικά».