Ηθελε να έχει την ευχέρεια των επιλογών για να τηρήσει μια ισορροπία φύλων στον ορισμό των επιτρόπων. Κι έτσι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από 25 κυβερνήσεις της ΕΕ (η ίδια είναι επίτροπος της Γερμανίας και η Κάγια Κάλας από την Εσθονία ορίστηκε ήδη επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας) να προτείνουν μέχρι τις 30 Αυγούστου έναν άνδρα και μια γυναίκα ως υποψηφίους. «Θέλω να επιλέξω τους καλύτερους που συμμερίζονται την ευρωπαϊκή δέσμευση και να υπάρχει ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν μετά την επανεκλογή της. Ομως το στοίχημα της ισορροπίας των φύλων μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, αφού οι πρώτες προτάσεις που έχουν κατατεθεί περιλαμβάνουν μόνο ένα όνομα και ανάλογη τακτική ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε σε πρόσφατη συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι θα προτείνει ένα πρόσωπο για τη θέση του επιτρόπου, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες
Συνειδητές επιλογές
Σύμφωνα με τις συνθήκες, τα κράτη – μέλη πρέπει να δώσουν ένα όνομα, όχι δύο. Πολλοί ηγέτες έχουν κάνει μια συνειδητή επιλογή με πολιτικά κριτήρια κι έχουν ήδη καταλήξει σε ένα πρόσωπο, οπότε δύσκολα θα αναζητήσουν και δεύτερο. Από την άλλη πλευρά, δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν μια σύγκρουση με τη Φον ντερ Λάιεν, που μπορεί να τους αποφέρει ένα μικρότερο χαρτοφυλάκιο από αυτό που θα λάμβαναν αν ικανοποιούσαν το αίτημά της. «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας και δεν θέλουμε να κάνουμε υποθέσεις για το τι θα συμβεί στη συνέχεια επί υποθετικών σεναρίων», είπε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής Αριάνα Ποντέστα όταν ρωτήθηκε τι συνέπειες θα έχουν οι χώρες που δεν θα προτείνουν ένα δίδυμο άνδρα – γυναίκας.
Τι έχουν προτείνει
Ομως τα σενάρια δεν είναι πλέον υποθετικά – συμβαίνουν ήδη. Σλοβενία, Σλοβακία, Λετονία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Τσεχία έχουν προτείνει από έναν άνδρα υποψήφιο για επίτροπο, ενώ Ισπανία, Σουηδία και Φινλανδία από μια γυναίκα υποψήφια.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις επιμένει στην υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών Μάικλ ΜακΓκραθ: αν ήταν να προτείνει και μια γυναίκα, μια προφανής επιλογή θα ήταν η σημερινή επίτροπος Μαϊρίντ ΜακΓκίνες, στενή συνεργάτις της Ούρσουλα, που όμως ανήκει στο κόμμα του Χάρις (Fine Gael), ενώ αυτή τη φορά είναι η σειρά του εταίρου του, του Fianna Fail, να προτείνει επίτροπο…
Διαφορετική είναι επίσης η περίπτωση των χωρών που ετοιμάζονται να προτείνουν την παραμονή των σημερινών επιτρόπων στη θέση τους, οπότε δεν είναι αναγκασμένες να προτείνουν και δεύτερο όνομα. Το Βέλγιο, για παράδειγμα, προσανατολίζεται στο να προτείνει να παραμείνει ο σημερινός επίτροπος Ντιντιέ Ρεϊντέρς, ενώ κανένα κόμμα δεν δείχνει διατεθειμένο να δαπανήσει πολιτικό κεφάλαιο και να διακινδυνεύσει να έχει λιγότερους υπουργούς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση εάν τελικά δώσει μάχη για τη θέση. Θεωρητικά υπάρχουν τα περιθώρια οι χώρες που δεν έχουν ακόμη εκφραστεί σε σχέση με τον υποψήφιο επίτροπό τους, ή και αυτές που δεν έχουν στείλει πρόταση ασχέτως δηλώσεων, να ακολουθήσουν την προτροπή της προέδρου της Κομισιόν. H τελευταία έχει δηλώσει ότι θα απλοποιήσει τη δομή της επόμενης Επιτροπής μεταβαίνοντας από τα σημερινά τρία επίπεδα εκτελεστικών αντιπροέδρων, αντιπροέδρων και επιτρόπων σε δύο.