Ενα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκεται η χώρα μας με το Βρετανικό Μουσείο, όπως σημειώνουν βρετανικές πηγές με γνώση των συζητήσεων που διαμείβονται, σχολιάζοντας τις εξελίξεις που δρομολογούν η στάση της νέας κυβέρνησης των Εργατικών και οι συνεχείς «διαρροές» στον βρετανικό Τύπο.
Οι «Τάιμς» του Λονδίνου τάχθηκαν, για μια ακόμη φορά, υπέρ της επανένωσης των αριστουργημάτων που σχεδίασε ο Φειδίας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «άνοιξε την πόρτα στον δανεισμό τους στην Ελλάδα», ενώ έκαναν λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις. Η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» σημείωσε ότι «η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί ένα δάνειο για να επιστραφούν τα Ελγίνεια στην Ελλάδα». Κατά την «Ντέιλι Μέιλ», οι Εργατικοί «υπονόησαν ότι υποστηρίζουν την αποστολή των Ελγινείων στην Ελλάδα με μακροχρόνιο δανεισμό». Μια ακόμη εφημερίδα, η «Ντέιλι Εξπρές», υποστήριξε ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ «ετοιμάζεται να δώσει στην Ελλάδα τα Ελγίνεια προκειμένου να καλοπιάσει την ΕΕ» και για τον λόγο αυτό «μαλάκωσε τη στάση της Βρετανίας σχετικά με την ιδιοκτησία των Μαρμάρων».
«Αλλαγή στάσης»
Οι «Τάιμς» επέλεξαν να προσδώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα, δημοσιεύοντας το σχετικό ρεπορτάζ στην τρίτη σελίδα της χθεσινής τους έκδοσης. Παράλληλα, δημοσίευσαν κύριο άρθρο – το τέταρτο κατά σειράν από τον Ιανουάριο 2022, όταν έκαναν την «ιστορική» στροφή τους – στο οποίο επιχειρηματολογούν εκ νέου υπέρ του ελληνικού αιτήματος. Επικαλούμενη την πρώτη τοποθέτηση της κυβέρνησης των Εργατικών επί του θέματος –την οποία αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» το περασμένο Σάββατο – η κορυφαία βρετανική εφημερίδα επαινεί την «αλλαγή στάσης» του Λονδίνου.
«Η ιδιότητα των αγαλμάτων ως απαράμιλλου κάλλους καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, και όχι οι άγονες διαμάχες για τη νομική ισχύ μιας επιστολής 200 ετών του σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι αυτή που θα έπρεπε να καθοδηγεί τη φροντίδα και τη φύλαξή τους σήμερα» αναφέρει στο κύριο άρθρο της η ναυαρχίδα του βρετανικού Τύπου, καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να επικεντρωθούν στην ουσία της υπόθεσης. Ποια είναι αυτή; «Τα υπόλοιπα ευρήματα από την Ακρόπολη εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης, ένα ίδρυμα που χτίστηκε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Προκύπτει προφανές όφελος από το να εκτίθενται όλα αυτά τα αντικείμενα μαζί» υπογραμμίζει. «Ως εκ τούτου, τα συμφέροντα των φιλοτέχνων θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με τον δανεισμό των Μαρμάρων στην Ελλάδα» συνεχίζουν οι «Τάιμς». «Θα μπορούσαν έτσι να εκτεθούν στην Αθήνα χωρίς να εγείρονται τεχνικά επιχειρήματα σχετικά με την ιδιοκτησία τους, τα οποία θα επιτύγχαναν ελάχιστα εκτός από το να γεμίσουν τις τσέπες κάποιων δικηγόρων».
Η εφημερίδα μνημονεύει τη δήλωση που έκανε, την περασμένη Παρασκευή, ο βρετανός υφυπουργός Πολιτισμού. «Ο Κρις Μπράιαντ είπε ότι ο δανεισμός των Μαρμάρων είναι “θέμα των επιτρόπων” του Βρετανικού Μουσείου και σημείωσε ότι ο Τζορτζ Οσμπορν, πρόεδρος του μουσείου, επιδιώκει μια “εποικοδομητική συνεργασία” με την ελληνική κυβέρνηση». Αυτό, επισημαίνει, «συνιστά μετατόπιση σε σχέση με τη θέση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία πέρυσι επιδόθηκε σε μια δημόσια διπλωματική διαμάχη με την Ελλάδα». Και καταλήγει: «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, προς μια διευθέτηση που θα προάγει την αναγνώριση της αξίας της αρχαιότητας και το κύρος της Βρετανίας μεταξύ των εταίρων της».
«Δανεισμός» μεν, αλλά…
Σε ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας με τίτλο «Η επανεκκίνηση των σχέσεων με την Ευρώπη ανοίγει την πόρτα σε συμφωνία δανεισμού των Ελγινείων», επιχειρείται σύνδεση της επιστροφής των Γλυπτών με την εκπεφρασμένη βούληση του νέου βρετανού πρωθυπουργού να επιδιώξει μια στενότερη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ντάουνινγκ Στριτ σκέφτεται να αναθέσει στα Ελγίνεια Μάρμαρα έναν νέο ρόλο: αυτόν των πρεσβευτών μια διεθνούς εκστρατείας γοητείας». Πάντως, τόσο η βρετανική κυβέρνηση όσο και τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρονται σαφώς σε «δανεισμό» των Γλυπτών, τον οποίον η χώρα μας απορρίπτει. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ωστόσο, πως «ό,τι είναι σήμερα προσωρινό, μπορεί αύριο να εξελιχθεί σε μόνιμο»…