Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η πλεύση του σκάφους «Ocean Vanguard» για μετρήσεις πόντισης καλωδίων σε περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης και εντός και ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Το σκάφος έπλευσε κατά μήκος της πορείας που είχε εξαγγελθεί με NAVTEX που βγήκε κατόπιν συνεννόησης Αθήνας και Καΐρου, καθώς μέρος της κίνησης του σκάφους έγινε και σε χώρο αιγυπτιακής δικαιοδοσίας και ΑΟΖ. Κανένα τουρκικό πλοίο δεν εμφανίστηκε στην περιοχή και ούτε κάποια NAVTEX εκδόθηκε από την Αγκυρα.

Ωστόσο το «ευχαριστώ» που είπαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας σε Ελλάδα και Ιταλία για δήθεν σεβασμό που επέδειξαν οι δύο χώρες κατά τη διάρκεια της έντασης στην Κάσο, στο πλαίσιο ψυχολογικής επιχείρησης σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, ήταν αρκετό για να προκληθεί ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από το βήμα της Βουλής επεσήμανε σχετικά με την ένταση που σημειώθηκε στην Κάσο πως «υπάρχει σαφέστατη παραπληροφόρηση. Το ζήτημα είναι απλό. Υπήρξε ένας προγραμματισμός του ιταλικού πλοίου στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται, όχι μόνο εντός χωρικών υδάτων, αλλά και στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το πρόγραμμα αυτό έρευνας ολοκληρώθηκε απολύτως. Δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση. Το ιταλικό πλοίο διεξήγαγε την έρευνά του και μάλιστα την διεξήγαγε για πολύ περισσότερες ώρες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό σε θάλασσα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδος. Ουδέποτε ζητήθηκε άδεια. Ουδέποτε θα ήταν δυνατόν να ζητηθεί άδεια. Ουδέποτε υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων Τουρκίας στην εκεί περιοχή και ούτε θα ήταν ποτέ αυτό δυνατόν».

Ερωτήματα Κασσελάκη

Αμεση ήταν η αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ζήτησε «ξεκάθαρη απάντηση για τις ευχαριστίες των Τούρκων». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να διευκρινίσει εάν είχε συζήτηση με τον τούρκο ομόλογό του για να δοθεί και από την τουρκική πλευρά άδεια έρευνας στο ιταλικό πλοίο. «Για ποιο λόγο η Τουρκία ευχαρίστησε την Ελλάδα – και την Ιταλία – για τη συνεργασία; Ισχύει ότι δεν έχει ακυρωθεί η NAVTEX της Τουρκίας, που ισχυρίζεται ότι η ΑΟΖ της Ελλάδας στη συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στην αρμοδιότητα της Τουρκίας;» ήταν τα δικά του ερωτήματα.

Στο ίδιο μοτίβο συνέχισαν να θέτουν το ερώτημα τόσο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος όσο και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά.

Μπροστά στις αντιπολιτευτικές βολές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε πως αυτή η τοποθέτηση Κασσελάκη μπορεί «είτε να αποδοθεί σε ελλιπή ενημέρωση και μια προχειρότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει φανεί, έχει αναδειχθεί και σε άλλα ζητήματα, είτε είναι κάτι το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο».

Νέα αναβολή στην επίσκεψη Γερλίκαγια

Επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια αποφάσισε να αναβάλει την αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα, τροφοδοτώντας νέες συζητήσεις για το κλίμα που έχει διαμορφώσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το σκηνικό έντασης της προηγούμενης εβδομάδας στα Δωδεκάνησα.

Με αιχμή τις κοινές δράσεις στο Μεταναστευτικό, ο τούρκος υπουργός ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη – σε ανταπόδοση, άλλωστε, της επίσκεψης Στυλιανίδη στην Τουρκία από την περασμένη άνοιξη, ανέμεναν τον Γερλίκαγια στην Αθήνα. Η χθεσινή αναβολή, μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη, καθώς ο τούρκος υπουργός επρόκειτο να επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και τότε το ταξίδι δεν πραγματοποιήθηκε. Πλέον αναζητείται νέα ημερομηνία για την επίσκεψη, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν ότι αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τη νέα συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.