Δεν είναι μόνον στο «Πεντάγωνο» προβληματισμένοι, σας διαβεβαιώνω ότι το ζήτημα απασχολεί έντονα και το Μέγαρο Μαξίμου. Πληροφορούμαι δε, ότι προς αναζήτηση λύσεων υπήρξε κατά τη διάρκεια του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου και σχετική συζήτηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια. Το ακανθώδες ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι ο μεγάλος αριθμός κενών θέσεων στις στρατιωτικές σχολές, οι οποίες περίμεναν φέτος άλλους 460 φοιτητές που δεν θα εγγραφούν ποτέ. Ο βασικότερος λόγος για τα σημαντικά κενά δεν έχει να κάνει τόσο με την έλλειψη ενδιαφέροντος, αλλά – όπως λένε και στους στρατιωτικούς κύκλους – με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που παραμένει υψηλή κι αφήνει εκτός της δεξαμενής των ένστολων φοιτητών αρκετούς που θα πρόσθεταν και τις στρατιωτικές σχολές στο μηχανογραφικό τους. Στη συζήτηση με τον υπουργό Αμυνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά και διερωτήθηκε εάν το πρόβλημα έχει και οικονομική διάσταση – εάν, δηλαδή, οι νέοι δεν βλέπουν πλέον τις Ενοπλες Δυνάμεις ως χώρο ουσιαστικής επαγγελματικής αποκατάστασης. Για την προσέλκυση ενδιαφερόμενων, εξάλλου, οι ίδιες πηγές με ενημερώνουν ότι ζήτησε να σχεδιαστεί και μια ειδική καμπάνια. Οπως κάνουν, φαντάζομαι, και στις ΗΠΑ για τα παιδιά του θείου Σαμ…
«Χλωμός και κουρασμένος…»
«Χλωμός και κουρασμένος, ιδεώδης εν τη λύπη σου…». Είναι από το ποίημα του Καβάφη «Καισαρίων». Μου το θύμισε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με πνευματώδη διάθεση στα όρια του σαρκασμού για κάποιες διαρροές του «αψύ» Παύλου Πολάκη προς φιλικές του ιστοσελίδες που τον εμφάνιζαν να… χλωμιάζει από όσα του είπε στον διάδρομο της Βουλής, ενοχλημένος από τον χαρακτηρισμό «ζήτουλας προσοχής» που του επιφύλαξε ο Τασούλας ανακοινώνοντας στην Ολομέλεια τα πειθαρχικά μέτρα εναντίον του. Μάλιστα στη χθεσινή τοποθέτησή του ο Πολάκης δεν έκρυψε ότι του έπεσε βαριά η διαγραφή του: «Ομολογώ, κύριοι συνάδελφοι, ότι σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ομιλία και έχω και έναν ιδιαίτερο συναισθηματισμό, γιατί μετά από εννέα χρόνια σαν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα μιλάω σαν ανεξάρτητος για πρώτη φορά», είπε.
Ασυμφιλίωτος
Αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει μια επίδειξη ισχύος ευχαριστώντας «τις χιλιάδες του κόσμου που δεν πέρασε αυτό που στήθηκε και το οποίο είναι το πραγματικό τείχος προστασίας» και εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της «ασυμφιλίωτης μάχης κατά της διαπλοκής» ενώ μίλησε για «προβοκατσιούλες για το ύφος και το ήθος» του. Επέμεινε μάλιστα να κατηγορεί τη συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας ότι του έκανε μορφασμούς. Τα έβαλε όμως και με την Αθηνά Λινού για το «κλάμα με χρονοκαθυστέρηση», το οποίο χαρακτήρισε «σαφώς υποκριτικό, σαφώς στημένο». Δεν άργησε ο καβγάς με τον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος τον αποκάλεσε «δειλό», τονίζοντας ότι καλώς τον διέγραψε ο Κασσελάκης καθώς «έκανε δυο γυναίκες να κλαίνε» και γιατί έκανε μπούλινγκ σε μια εργαζόμενη και δεν ζήτησε συγγνώμη.
Εκθεση – σοκ για τη δομή της Σάμου
Παράνομη κράτηση και ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης σε χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ κέντρο προσφύγων στη Σάμο, διαπιστώνει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Νιώθουμε φυλακισμένοι στο νησί». Η έκθεση προέκυψε ύστερα από έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία διεξήχθη μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Ιουλίου 2024, και είναι βασισμένη σε συναντήσεις, συνεντεύξεις και ανταλλαγές απόψεων με κατοίκους του κέντρου, εκπροσώπους των ελληνικών αρχών, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οργανισμούς του ΟΗΕ, ενώ συνοδεύεται και από εικαστικά έργα κατοίκων για την οπτική αναπαράσταση των συναισθημάτων και των εμπειριών τους από τη ζωή στο κέντρο. Στην έκθεση γίνεται λόγος για νομικούς κανόνες τους οποίους η χώρα μας πρέπει επειγόντως να καταργήσει, καθώς προκαλούν συστηματική και παράνομη στέρηση της ελευθερίας των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στις χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ «κλειστές ελεγχόμενες δομές» στο νησί.
Το παραμύθι της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Σε ασυνήθιστη κόντρα ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας AKP και της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, εξελίχθηκε η τοποθέτηση στην τουρκική Βουλή του βουλευτή Ναμίκ Ταν, ο οποίος όντας βετεράνος διπλωμάτης σηκώθηκε και είπε παρόντος του πρώην υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ πως η «θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας» είναι ένα «παραμύθι». Ο Ακάρ βγήκε εκτός εαυτού, αλλά η κυρίως απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δήλωσε πως «αντί να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Τουρκίας, τη χαρακτηρίζουν “παραμύθι” και κατηγορούν τη χώρα μας για επεκτατισμό, κλείνοντας το μάτι σε κάποιους. Αυτό λέγεται ανευθυνότητα, άγνοια και επιπολαιότητα».