Το ολοκαίνουργιο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑΣ ανοίγει τα πανιά του και ανακοινώνει το επίσημο πρόγραμμά του για το καλοκαίρι του 2024. Μεγάλα ονόματα του θεάτρου, της μουσικής, των γραμμάτων και των τεχνών επισκέπτονται φέτος το Ναύπλιο χάρη στο πρώτο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ρένη Πιττακή, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Όλια Λαζαρίδου, Ακύλλας Καραζήσης, Παντελής Μπουκάλας, Κόρα Καρβούνη, Ρένος Χαραλαμπίδης, Χριστίνα Μαξούρη, Νεφέλης Φασούλη, Φώτης Σιώτας, Μαρία Παπαγεωργίου, Δημήτρης Μπάκουλης, Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης και οι Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης παρουσιάζουν ειδικά σχεδιασμένες δράσεις σε τοπόσημα υψηλού συμβολισμού: Θέατρο Ακροναυπλίας,  Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, Ακρόπολη Ασίνης, Σιδηροδρομικός Σταθμός Ναυπλίου, Πάρκο Κολοκοτρώνη.

Φεστιβάλ Ακροναυπλίας – Ημέρες Πολιτισμού 2024. Από τις 26 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Γκόνης σημειώνει: «Το Φεστιβάλ Ακροναυπλίας θέλουμε να είναι ένα φεστιβάλ δημιουργίας, οι παραστάσεις του δεν θα απευθύνονται μόνο στους κατοίκους της πόλης αλλά και σε όλους αυτούς που έρχονται στο Ναύπλιον σαν επισκέπτες και προσκυνητές. Θα έχει τη δική του ταυτότητα, τη δική του ματιά, το δικό του θέμα, διαφορετικό κάθε φορά, θα είναι ένα πραγματικό φεστιβάλ, ένα φεστιβάλ τοπικής καλλιέργειας αλλά ταυτόχρονα θα αναπτύσσεται και θα ανοίγεται σε οικουμενικότερες περιοχές.

Θα παραγγέλνει έργα σε καλλιτέχνες και δημιουργούς, έργα που το θέμα τους θα ξεκινά από τον τόπο, την ιστορία και τη λογοτεχνία του, χωρίς αυτό βέβαια να το περιορίζει, απεναντίας θα έχει ορίζοντα ανοιχτό, θα προσπαθήσει να γίνει ένας τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και κοινού, να αποκτήσει σιγά σιγά τα μέσα να γίνει ένα σημαντικό φεστιβάλ στην Ελλάδα. Ένα φεστιβάλ που δεν θα υποδέχεται μόνο αλλά και θα παράγει.

Θα έχει πάντα τη σκέψη του σε εκείνους που αποχωρήσαν αλλά που σε αυτόν τον τόπο είναι πάντοτε παρόντες, θα τους υπολογίζει και θα σκέφτεται ότι ανά πασά στιγμή θα μπορούσαν να εμφανιστούν να περπατούν στα «Πέντε αδέλφια», να ανεβαίνουν τα χίλια σκαλοπάτια του, να βγαίνουν από τα νερά της Αρβανιτιάς, να φωτογραφίζονται στο πάρκο από τους δυο υπαίθριους φωτογράφους, γιατί οι άνθρωποι συζούν ζώντας σε διαφορετικούς χρόνους και εμείς αυτό το ξέρουμε, το γνωρίζουμε καλά σε αυτόν εδώ τον τόπο. Και το φετινό μας φεστιβάλ – συγκρατημένα είναι αλήθεια, γιατί είναι το πρώτο-με αυτούς ξεκινά και σε αυτούς είναι αφιερωμένο.»

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

26/8 – Θέατρο Ακροναυπλίας

Γιάννης Ρίτσος

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

με τη Ρένη Πιττακή

«Θέλω να ξανακάνω την ποίηση να «βλέπεται» και να «ακούγεται» και όχι μονάχα να διαβάζεται. Θέλω να ξανακάνω και τον θεατή να μπορεί, όχι μόνο να διαβάζει την ποίηση, μα και να την ακούει από πρώτο χέρι. Και σκέφτομαι, τι θα ήταν η Σονάτα πχ. αν «παίζονταν» από αληθινούς, έμπειρους και καλλιεργημένους ηθοποιούς. Νομίζω πως με αυτόν τον τρόπο, και ο πιο απλός και απληροφόρητος ακροατής και θεατής θα μπορούσε να νιώσει το κείμενο και στα πιο λεπτά και δύσκολα σημεία του και να συγκινηθεί».

Με οδηγό, λοιπόν, αυτά τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου του ποιητή των μεγάλων αφηγήσεων, και ερμηνεύτρια τη Ρένη Πιττακή παρουσιάζουμε τη Σονάτα του Σεληνόφωτος, τον εμβληματικότερο, ίσως, μονόλογο της Τέταρτης Διάστασης.

Κυρία με τα μαύρα η Ρένη Πιττακή

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Μουσικός επί σκηνής: Φώτης Σιώτας

Οι φυλακές του Ναυπλίου του Ανδρέα Καρκαβίτσα

με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Η πρώτη περιοδεία του στην Πελοπόννησο (1891-92) φέρνει τον Ανδρέα Καρκαβίτσα στο Ναύπλιο. Επισκέπτεται τις εκεί φυλακές και συγκλονίζεται από την απάνθρωπη κατάσταση που βλέπει. Οι εντυπώσεις του που δημοσιεύονται λίγο αργότερα στο περιοδικό Εστία είναι μια κραυγή ψυχής απέναντι σε έναν κόσμο τραγικής αθλιότητας του οποίου την ύπαρξη δεν είχε φανταστεί, και ταυτόχρονα μια καταγγελία για τη σκληρότητα της Πολιτείας προς τους καταδίκους. Οι

«Φυλακές του Καρκαβίτσα» είναι η δαντική κόλαση ενός τόπου που πάρα πολύ απέχει από το να είναι παράδεισος.

Διαβάζει η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Συναυλία Νεφέλης Φασούλη – Φώτη Σιώτα

Η εξαιρετική τραγουδίστρια και μουσικός Νεφέλη Φασούλη με τον πολυσχιδή συνθέτη – τραγουδοποιό Φώτη Σιώτα παρουσιάζουν τα τραγούδια τους.

«Ο Κόσμος σου» του Φοίβου Δεληβοριά, «Ο Κήπος» του Αντώνη Απέργη με τη φωνή της Νεφέλης Φασούλη, «τα δεύτερα» και τα «δύο λάθη» σε μουσική του Φώτη Σιώτα και στίχους του Θοδωρή Γκόνη.

Νεφέλη Φασούλη – τραγούδι

Φώτης Σιώτας – τραγούδι, βιολί, κιθάρα

Κωστής Κωστάκης – κιθάρα, χαβάγια

Δημήτρης Τσεκούρας – κοντραμπάσο

Γιώργος Φουντούκος – κλασική κιθάρα

28\8 – Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα

Ο Πέτρος της Μάνης και το φάσμα των φατριών

Ένας διπλός μονόλογος

του Παντελή Μπουκάλα

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το φάσμα των φατριών του Παντελή Μπουκάλα.

Η Καλλιόπη Καλποδήμου παρουσιάζει το βιβλίο και συνομιλεί με τον συγγραφέα. Ο Παντελής Μπουκάλας θα διαβάσει αποσπάσματα του έργου του. Ενώ η Δήμητρα Τσαγκαράκη μαζί με τρεις μουσικούς, (Νικόλαος Δαλιάνης, Παύλος Κόρδης, Πέτρος Χρηστάκης) συνομιλώντας με το κείμενο του Παντελή Μπουκάλα παρουσιάζει τη μουσική παράσταση με τίτλο «Θραύσματα μνήμης – Ένας μουσικός διάλογος της ζωής και του θανάτου» με μανιάτικα τραγούδια και μοιρολόγια.

31/8 – Ακρόπολη Ασίνης

Ο βασιλιάς της Ασίνης – Στην Ασίνη οι πορτοκαλιές*

Γιώργος Σεφέρης – Νίκος Καρούζος

Συνομιλία δύο ποιητών και δύο ποιημάτων

Ο Γιώργος Σεφέρης συναντά τον Νίκο Καρούζο στην Ακρόπολη της Ασίνης.

Ο Ποιητής και μελετητής του έργου του Γιώργου Σεφέρη, Δημήτρης Δασκαλόπουλος θα μιλήσει για αυτήν τη «συνάντηση».

Τα ποιήματα διαβάζουν η Όλια Λαζαρίδου και η Κόρα Καρβούνη

Ο κύκλος των μελοποιημένων ποιητών

Συναυλία με τη Χριστίνα Μαξούρη και τον Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη

Μια ποιητική μουσική αφήγηση από τη Χριστίνα Μαξούρη και Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη, με οδηγό το μελοποιημένο έργο πάνω στον λόγο σπουδαίων ποιητών, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μίλτος Σαχτούρης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Νίκος Καββαδίας κ.α.

Αποσπάσματα από το ποιητικό έργο των Διονυσίου Σολωμού, Κ.Π. Καβάφη, Ντίνου Χρσιστιανόπουλου, Μαρίας Πολυδούρη, Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ και τη συνοδεία συντόμων έργων κλασικής μουσικής. Διαχρονικές πλέον συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Δημήτρη Λάγιου, Νίκου Ξυδάκη, Θάνου Μικρούτσικου κ.α., συνομιλούν με τον λόγο των μεγάλων ποιητών και έργα των Ρομαντικών Erik Satie και Claude Debussy.

Επιλογή τραγουδιών και κειμένων – ερμηνεία: Χριστίνα Μαξούρη

Επιλογή κλασικών κομματιών – πιάνο: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης

3/9 – Σιδηροδρομικός σταθμός Ναυπλίου

Μια συνομιλία του Νίκου Καρούζου με τον Γιάννη Ζουγανέλη

Ακύλλας Καραζήσης – Ρένος Χαραλαμπίδης

Στις 13 Ιουνίου του 1986 ο Γιάννης Ζουγανέλης καταφτάνει στην οδό Δημητρίου Σούτσου 36, στο ημιυπόγειο όπου κατοικούσε ο Νίκος Καρούζος. Ο Ζουγανέλης φτάνει εκεί κατόπιν πρόσκλησης του ποιητή, έχοντας στα χέρια του ένα μαγνητόφωνο.

«Μια μέρα μου ζήτησε να μιλήσουμε. Έλα, μου λέει, θέλω να μιλήσουμε. Θα πάρεις ένα χαρτί και θα γράφεις. Θέλω να μιλήσεις για μένα. Δε μου είναι εύκολο να γράφω, του λέω, θα φέρω ένα μαγνητόφωνο».

Διαβάζουν: Ακύλας Καραζήσης – Ρένος Χαραλαμπίδης

Παραμύθια του δρόμου, παραμύθια χαράς

Μουσική παράσταση με τους Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη

Ο Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης παρουσιάζουν ένα μέρος της δουλειάς του από τους δίσκους Varvara Project, 2023, Τα παραμύθια της Μελπομένης, 2024 καθώς και τα αγαπημένα Ρεμπώτικα, 2021.

Μαζί τους ο Στράτος Γκρίντζαλης, μπουζούκι, μαντολίνο.

4/9 – Πάρκο Κολοκοτρώνη

Φωτογραφίες που «μιλάνε»

Πολίτες του Δήμου Ναυπλιέων αλλά και γειτονικών δήμων, που φωτογραφήθηκαν στο πάρκο από τους δυο υπαίθριους φωτογράφους, έρχονται με τις φωτογραφίες τους και αφηγούνται την ιστορία τους.

Από το παρακείμενο Τζουκ Μποξ ακούγονται λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας ‘60-’70 και οι σερβιτόροι από το ξύλινο περίπτερο-καφενείο των αδελφών Μανιταρά προσφέρουν αναψυκτικά, παγωμένη μπύρα και φυσικά το θρυλικό υποβρύχιο.

6/9 – Θέατρο Ακροναυπλίας

3 in loop

Συναυλία με τη Μαρία Παπαγεωργίου

Συμμετέχει ο Δημήτρης Μπάκουλης

Η Μαρία Παπαγεωργίου, ύστερα από μία σειρά σημαντικών παραστάσεων σε εμβληματικούς συναυλιακούς χώρους της Αθήνας και μετά από την ιδιαίτερη αίσθηση που προκάλεσε η πρόσφατη παράσταση – πρόταση της στο έργο του Θάνου Μικρούτσικου, έρχεται στο Θέατρο Ακροναυπλίας, με το ιδιαίτερο project «3 In Loop» .

Με την δεκάχρονη πλέον προσωπική της δισκογραφία, αλλά και την ικανότητα της στις νέες αναγνώσεις αγαπημένων τραγουδιών μέσα από την ευρύτερη έννοια της μουσικότητας, η Μαρία δημιουργεί ένα σπάνιο ηχητικό περιβάλλον, όπου πλέκονται οι δεκαετίες, οι γλώσσες, οι τραγουδοποιοί και οι ιστορίες τους και μας προσκαλεί σε μια μυσταγωγική παράσταση, γεμάτη από τη συγκίνηση της επιστροφής – και της τέχνης της.

Παίζουν επί σκηνής: Μαρία Παπαγεωργίου | κιθάρα, loops, davul, handpans

Ευριπίδης Ζεμενίδης | ηλεκτρική κιθάρα, programming

Γιώργος Θεοδωρόπουλος | synths