Στον Αύγουστο περνά η μουσική σκυτάλη του φετινού φεστιβαλικού καλοκαιριού. Οι παρτιτούρες των μεγάλων έργων ανοίγουν στα νησιά που συνεχίζουν την παράδοση των ωραίων καλλιτεχνικών συναντήσεων από το Βόρειο Αιγαίο, τον Αργοσαρωνικό μέχρι το Κρητικό πέλαγος. Συναυλίες μουσικής δωματίου, κλασικού και σύγχρονου τραγουδιού, ρεσιτάλ, βραδιές ποίησης και κινηματογράφου, λαμπερά πρόσωπα από τη διεθνή σκηνή γράφουν την ιστορία των φεστιβαλικών ελληνικών καλοκαιριών.

18ο Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας

«Βραδιά ποίησης και τραγουδιού» είναι ο τίτλος της συνέχειας του σπουδαίου μουσικού θεσμού στις 2 Αυγούστου, που δημιούργησε και διευθύνει η εξαίρετη σολίστ του πιάνου Ντόρα Μπακοπούλου. Στην Αυλή Ναού του Σωτήρος η σοπράνο Σοφία Κυανίδου θα ερμηνεύσει τραγούδια Liszt, Hans von Bülow, Wagner που συνδέονται με τα τρία σονέτα του Πετράρχη, αποσπάσματα του Δάντη και ποίηση του Liebestod. (Αφήγηση – Μαρία Αλιφέρη, πιάνο – Δημήτρης Γιάκας.) Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει με τη σόλο εμφάνιση του Αλκίνοου Ιωαννίδη το Σάββατο 24 Αυγούστου στην παραλία Αύρας.

¢ www.aeginamusicfestival.com

Ο τρομπετίστας και συνθέτης Ανδρέας Πολυζωγόπουλος θα παρουσιάσει την πέμπτη του προσωπική δουλειά, «Petrichor», στις 18 Αυγούστου στη Σίφνο

12ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού

Οι αιώνιες δημιουργίες της μουσικής δωματίου είναι ο πυρήνας του σπουδαίου μουσικού θεσμού που ίδρυσαν ο έλληνας βιολονίστας Γιάννης Αγρανιώτης και ο αυστραλός σολίστ της βιόλας Francis Kefford. Στη μουσική γιορτή (25-30 Αυγούστου), η οποία κλείνει φέτος τον 12ο χρόνο της, πρωταγωνιστεί το σημαντικό σύνολο μουσικής δωματίου Leondari Ensemble, του οποίου τα μέλη (Benjamin Bowman, Bogdan Bozovic, James Barralet, Rebekka Markowski, Caspar Frantz) συμμετέχουν σε κορυφαία μουσικά σύνολα παγκοσμίως, όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, το ARC Ensemble, η English Chamber Orchestra και το Piano Trio της Βιέννης. Το φετινό πρόγραμμα ξετυλίγεται με έργα Χάιντν και Ντβόρζακ (25/8), στον Γαλατά, με έργα Ντβόρζακ, Σοστακόβιτς και Μπραμς (28/8) και στον Πόρο, με έργα Χάιντν και Ντβόρζακ (30/8). Ιδιαίτερη στιγμή είναι η συναυλία εν πλω υπό τον τίτλο Soirée (26/8), με έργα Μπραμς, Μπάρτοκ και Μπουλανζέ.

¢ www.saronicfestival.com

Το Τrio Zimbalist θα δώσει συναυλία στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων

9ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων

Η 9η διοργάνωση του φεστιβάλ φιλοξενεί έξι μοναδικές συναυλίες, με έντεκα σπουδαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Δανάη και Κυβέλη Dörken (πιάνο), Κατερίνα Χατζηνικολάου (βιολί) – Αλεξία Μουζά (πιάνο), Jonian Ilias Kadesha (βιολί) – Noam Greenberg (πιάνο), Narek Hakhnazaryan (βιολοντσέλο) – Georgy Tchaidze (πιάνο), Albrecht Mayer (όμποε) – Jaan Ots (πιάνο), Claire Huangci (πιάνο), όλοι τους εξέχουσες καλλιτεχνικές προσωπικότητες, διακεκριμένοι για τη μουσικότητα και την αμεσότητα της έκφρασής τους. Το φεστιβάλ συνεχίζει το σπουδαίο πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης στο νησί προσφέροντας στα παιδιά του Κουφονησίου την ευκαιρία να διδαχθούν πιάνο, κιθάρα και μουσική θεωρία, χτίζοντας τις απαραίτητες βάσεις για μια συστηματική μουσική εκπαίδευση.

¢ https://koufonisiaclassical.com/

14ο Samos Young Artists Festival

Από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου το Πυθαγόρειο της Σάμου ανοίγει τα φώτα του πολιτισμού με το 14ο Samos Young Artists Festival στο οποίο είναι και φέτος καλλιτεχνικοί διευθυντές ο τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν και η πιανίστα Μάσα Ιλιάσοφ. Οι φίλοι της κλασικής μουσικής και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν συναυλίες με σπουδαία ονόματα αλλά και συνεχώς εξελισσόμενους καλλιτέχνες από τη διεθνή μουσική σκηνή. Ο σπουδαίος βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος είναι ο ξεχωριστός καλεσμένος της φετινής διοργάνωσης. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνει η παγκόσμια πρώτη ενός κομματιού που έγραψε ο συνθέτης Εϊντριεν Γουόνγκ ειδικά για το φεστιβάλ. Το πρόγραμμα του φετινού SYAF καλύπτει μια ευρεία γκάμα ειδών, από σόλο πιάνο, γκαλά όπερας, μουσική δωματίου για έγχορδα και πνευστά, τζαζ, αλλά και μουσική φάντο.

¢  www.schwarzfoundation.com/el/initiative/syaf-2024

O Λεωνίδας Καβάκος είναι ο ξεχωριστός καλεσμένος του φετινού 14ου Samos Young Artists Festival (7 έως 13 Αυγούστου)

20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων

Είναι ίσως τα μακροβιότερα φεστιβάλ κλασικής μουσικής σε νησί αποδεικνύοντας ότι η ιδέα των τεσσάρων φίλων – Φώτης Καραγιαννόπουλος, Κώστας Φωτόπουλος, Γιώργος Φουφόπουλος και ο βιολονίστας Γιάννος Μαργαζιώτης – έπιασε τόπο. Το επετειακό του πρόγραμμα αποτελούν οι πέντε επετειακές συναυλίες της διοργάνωσης οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο ιστορικό θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης στη Σύρο. Η αυλαία της φετινής μουσικής γιορτής θα πέσει με τη συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών, που θα πραγματοποιηθεί, με ελεύθερη είσοδο, στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης. Στις συναυλίες εμφανίζονται η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, οι πιανίστριες Σοφία Ταμβακοπούλου και Αί Motohashi από την Ιαπωνία κ.ά.

¢ www.festivalcyclades.com/

O βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς είναι ένας από τους ερμηνευτές που συμμετέχουν στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, στη Σύρο

12ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων

Ο βιολονίστας Ρόμαν Σίμοβιτς, εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, η βιολίστα Μιλένα Σίμοβιτς, ο βραβευμένος πορτογάλος φαγκοτίστας Rui Lopes, το Τρίο Zimbalist (Josef Špaček, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, George Xiaoyuan Fu) είναι μερικά από τα λαμπερά ονόματα της κλασικής μουσικής που θα εμφανιστούν στις επτά συναυλίες οι οποίες συναπαρτίζουν το φεστιβάλ από τις 26 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Δύο μάλιστα εξ αυτών θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο της Αρχαίας Απτερας. Ετσι 16 διακεκριμένοι σολίστ θα ερμηνεύσουν ισάριθμα έργα, που αντλούν από την ανατολική και τη δυτική ευρωπαϊκή παράδοση.

¢ www.chambermusicfestival.gr/

Bring Your Chair – Cozy Festival

Αρχισε στη Σέριφο αλλά η συνέχεια του φεστιβάλ Bring Your Chair – Cozy Festival δίνεται στη Σίφνο, με την ενότητα ΒΥ ΤΗΕ ΒΟΟΚ στις 8 Αυγούστου στην πλατεία Καταβάτης. Φέτος με τη βοήθεια επιστημόνων θα προσπαθήσει να απαντήσει στα πολλαπλά ερωτήματα που δημιουργεί η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ). Ακολουθεί η συναυλία του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου την Κυριακή 18 Αυγούστου στον Αρχαιολογικό Χώρο του Αγίου Ανδρέα. Ο τρομπετίστας και συνθέτης παρουσιάζει την πέμπτη του προσωπική δουλειά, «Petrichor». Μαζί του επί σκηνής ο Κώστας Κωνσταντίνου στο κοντραμπάσο και ο Wajdi Riahi στο πιάνο. Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης πέφτει με εντυπωσιακό τρόπο στις 26 Αυγούστου αφού το φεστιβάλ υποδέχεται τον διπλά βραβευμένο με Οσκαρ σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν για την ειδική προβολή της ταινίας του «Τα παιδιά του χειμώνα» έξω από τον χώρο της Μονής του Σταυρού του Φάρου.

¢ www.bringyourchairfestival.com