Ο Θοδωρής Τσελίδης είναι ο αθλητής που «χάρισε» στην Ελλάδα το πρώτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού!

Ο 27χρονος αθλητής επικράτησε στο ρεπεσάζ του Τριστάνι Μοσακχλισβίλι με 1-0 και κατέκτησε την τρίτη θέση στο Τζούντο και την κατηγορία των -90 κιλών.

Ο 27χρονος τζουντόκα και νούμερο 15 της παγκόσμιας κατάταξης κατέκτησε το 42ο χάλκινο μετάλλιο στην ιστορία της Ελλάδας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι συνολικά το 122ο μετάλλιο που πανηγυρίζει η χώρα μας στη σύγχρονη ιστορία των Αγώνων.

Η πορεία του Τσελίδη μέχρι το χάλκινο μετάλλιο

Ο Τσελίδης επικράτησε στον πρώτο γύρο του Ρόμπερτ Φλορεντίνο από τη Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ στον επόμενο γύρο απέκλεισε τον Σέρβο Νεμάνια Μάιντοβ, έναν από τους κορυφαίους στην κατάταξη του τζούντο.

Στα προημιτελικά ηττήθηκε από τον Μαξίμ – Γκαέλ Αμπού, αλλά είχε ακόμη μία ευκαιρία για την κατάκτηση μεταλλίου, μέσω της συμμετοχής στο ρεπεσάζ.

Πρόκειται για το τρίτο μετάλλιο της Ελλάδας στο τζούντο μετά το χρυσό μετάλλιο του Ηλία Ηλιάδη στην Αθήνα το 2004 και το χάλκινο μετάλλιο το 2012 στο Λονδίνο.

Ποιος είναι ο Θοδωρής Τσελίδης

Ο Θοδωρής Τσελίδης γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1996 στη Βόρεια Οσετία της Ρωσίας από τον Έλληνα, Νικολάι Τσελίδη. Έχει έναν αδερφό, τον Γιώργο και μια αδερφή, την Μαρίνα.

Το 2019 αποφοίτησε με πτυχίο στην Παγκόσμια Οικονομία από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Οσετίας (RUS).

Όπως αναφέρεται στο προφίλ του στην επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, του αρέσει η ιστορία, τα βιντεοπαιχνίδια και η ποίηση.

Η καριέρα του

Εκπρόσωπος της ρωσικής σχολής τζούντο και σάμπο. Ξεκίνησε να ασχολείται με το τζούντο σε ηλικία 15 ετών στην πόλη Βλαντικαφκάς, γιατί όπως έχει πει ο ίδιος δε συνέντευξή του «ήθελα να δοκιμάσω κάτι καινούργιο».

Αρχικά είχε παρακολουθεί τμήματα κλασικής πάλης, ενώ αργότερα άρχισε να έχει επιτυχίες στην πάλη σάμπο και το τζούντο.

Εργάστηκε στην προπονητική ομάδα του Alik Akhpolatovich Bekuzarov. Το 2017 έφτασε στους τελικούς του ρωσικού πρωταθλήματος τζούντο και κέρδισε τον τίτλο του Ρώσου αντιπρωταθλητή.

Από το 2018 εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς αγώνες. Τον Απρίλιο του 2018 έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική Ελλάδας στο Γκραν Πρι της Γεωργίας στην Τιφλίδα με το όνομα Θεόδωρος Τσελίδης.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2018, που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία βάρους έως 90 κιλών.

Τον Απρίλιο του 2022, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Βουλγαρία, στην κατηγορία βάρους έως 90 κιλά, επανέλαβε την επιτυχία του και κατέκτησε ξανά το χάλκινο μετάλλιο.

Είχε όνειρο ένα Ολυμπιακό μετάλλιο

Στο προφίλ του, στη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων διαβάζουμε ότι το όνειρό του ήταν να κατακτήσει ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Και το κατάφερε με τα γαλανόλευκα!

Στις 31 Ιουλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, ο Θεόδωρος κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο, νικώντας τον Ισπανό αθλητή Tristan Mosakhlishvili στον αγώνα για την τρίτη θέση.