Σφοδρή σύγκρουση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία καταγγέλλουν συγκάλυψη για την υπόθεση με τις υποκλοπές, προκάλεσε η χθεσινή απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να τεθούν στο αρχείο οι καταγγελίες που σχετίζονται με την ΕΥΠ ή οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία.

Η κυβέρνηση, σαν έτοιμη από καιρό, θριαμβολόγησε για την απόφαση, καθιστώντας σαφές ότι ανέμενε το πόρισμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, για να κλείσει την υπόθεση και να μην υπάρξει περαιτέρω εξέταση του θέματος. Ενδεικτικό είναι ότι αν και προτάθηκε χθες στη Βουλή το υλικό να εξεταστεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας,  δεν απάντησε θετικά.

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης ύψωσαν τους τόνους, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και αφήνοντας αιχμές για την Δικαιοσύνη.

Ψήνεται κοινή πρωτοβουλία;

Μια αναφορά εξάλλου, του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή, ήταν αρκετή για να θεωρηθεί ένδειξη ότι βρίσκεται στα σκαριά, κοινή πρωτοβουλία για το θέμα των υποκλοπών.

O κ. Ανδρουλάκης, θύμα και ο ίδιος τόσο της ΕΥΠ όσο και του Predator χαρακτήρισε την υπόθεση των υποκλοπών ως διπλό σκάνδαλο, τονίζοντας ότι δεν περίμενε να φανταστεί ότι η συγκάλυψη θα λάμβανε αποτρόπαιες διαστάσεις. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες του Μαξίμου και του βαθύ κράτους τονίζοντας «πρώτα επιμόλυναν τις μυστικές υπηρεσίες και τώρα επιμολύνουν τη δικαιοσύνη».

Παράλληλα δήλωσε πως θα συνεχίσει τον αγώνα του καθώς όπως υποστήριξε «θα πρέπει να λειτουργήσουν οι θεσμοί», και άνοιξε τη συζήτηση και για συνεννόηση με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης λέγοντας: «Δυστυχώς για εσάς η χώρα μας έχει θεσμούς. Συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι σίγουρος ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πληρώσουν. Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης του δημοκρατικού χώρου θα σταθούν μαζί μας σ’ αυτόν τον αγώνα», είπε.

O Σωκράτης Φάμελλος έθεσε με τη σειρά του ερωτήματα βασιζόμενος πάνω στις τεράστιες αντιφάσεις που προκύπτουν μεταξύ του πορίσματος της Δικαιοσύνης με τις κατά καιρούς πολιτικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών για το θέμα των υποκλοπών, αλλά και για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αύγουστο του 2022 εξώθησε σε παραίτηση τόσο τον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη, όσο και τον επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Θα πάρει πίσω τελικά ο κ. Μητσοτάκης τη συγγνώμη από τον κ. Ανδρουλάκη; Μετά την ανακοίνωση της εισαγγελέως σήμερα (σ.σ χθες) πρέπει να υπάρξει μία αποκατάσταση. Είτε έχει δίκιο και ζήτησε συγγνώμη είτε έχει άδικο ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Στο επίκεντρο

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεοπτικής συζήτησης το πρωί στο MEGA, με στο πάνελ τους: Θάνο Πλεύρη, βουλευτήςΝΔ, Γιάννη Σαρακιώτη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, και Βιβή Δάγκα, βουλευτή ΚΚΕ.

Ο Θάνος Πλεύρης, είπε πως αυτή τη στιγμή έχουμε την ολοκλήρωση μίας προκαταρκτικής εξέτασης, που κατέληξε σε ένα πόρισμα 300 σελίδων που ακόμα δεν έχει διαβάσει κανείς.

«Ο κ. Κασσελάκης βγήκε χθες να πει πως δεν έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη μετά από αυτήν την απόφαση, αλλά μας συστήθηκε με ένα παραδικαστικό, άρα έχει μία διαρκή μη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Το πόρισμα καταλήγει ότι είναι νόμιμες οι παρακολουθήσεις που έγιναν από την ΕΥΠ. Υπήρχε ένα θεσμικό πλαίσιο που είχε κενά και το άλλαξε ο πρωθυπουργός.

Είναι άλλο το είναι παράνομο κάτι, και άλλο το έχει κενά.  Το βασικό στοιχείο είναι πώς δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των νόμιμων παρακολουθήσεων της ΕΥΠ και των παράνομων του Predator και πως δεν υπάρχει εμπλοκή κρατικής υπηρεσίας και κρατικού αξιωματούχου. Ασκείται ποινική δίωξη σε 4 άτομα. Τη δικαιοσύνη κάποιοι την βλέπουν επιλεκτικά. Χθες πανηγύριζε ο κ. Πολάκης, ο οποίος αθωώθηκε.

Δηλαδή να βγούμε εμείς να  κατακρίνουμε τη δικαιοσύνη; Κάναμε την έρευνα για να καταλήξουμε σε αυτό που θέλει ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης; Αφού σε κάποιους το μυαλό είναι πως κάνει παρακολουθήσεις η ΕΥΠ και το predator, γιατί να είναι κοινά; Θα μπορούσε να πει κάποιος γιατί έπρεπε να τους παρακολουθεί και από τα δύο».

Αντιπαράθεση

Ο Γιάννης Σαρακιώτης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ρωτώντας τον κ. Πλεύρη:

«Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα, και πόσο μάλλον στη χώρα μας με αυτόν τον γεωπολιτικό ρόλο, επί δύο χρόνια ερευνάται μία υπόθεση όπου κάποιος παρακολουθούσε καίρια πρόσωπα για την εθνική άμυνα της χώρας μας, και δεν ξέρουμε ποιος είναι; Νιώθετε ασφαλής;».

«Για να μπει κάποιος φυλακή, γίνεται μία προκαταρκτική, και η προκαταρκτική λέει πως για τις παράνομες παρακολουθήσεις ασκείται ποινική δίωξη σε 4 πρόσωπα. Αν εσείς δεν το είχατε κάνει πλημμέλημα(σ.σ ΣΥΡΙΖΑ) το 2019, τώρα θα είχαμε κακούργημα. Να μην το αλλάζατε να είχαμε κακούργημα. Γιατί κάνατε την παρακολούθηση πλημμέλημα;», ήταν η απάντηση του Θάνου Πλεύρη.

Η Βιβή Δάγκα, βουλευτής ΚΚΕ, είπε με τη σειρά της πως πρόκειται για ένα πόρισμα που βγάζει «λάδι» την κυβέρνηση και τις πολιτικές της ευθύνες.

«Αυτό που επιδιώκεται να κρυφτεί από τη συζήτηση είναι ένα νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και αυτό επικαλέστηκε το πόρισμα του Αρείου Πάγου, ότι ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων. Μιλάνε για το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ακριβώς για να αντιμετωπίσει πρώτα τον εχθρό λαό που αγωνίζεται.

Την έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ την παρακολουθούσαν και την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την περίοδο της ΝΔ και γι’ αυτά δεν υπάρχει καμία κουβέντα. Αν κάτι προκύπτει από αυτό το πόρισμα είναι το ίδιο το κράτος δικαίου και ο χαρακτήρας του. Μιλάμε για ένα κράτος δικαίου που στηρίζεται στην καταπάτηση των εργαζομένων μόνο για  θωρακιστεί η εξουσία του κεφαλαίου», σημείωσε η κ. Δάγκα.

Ο Γιάννης Σαρακιώτης ανέφερε πως μετά από τέτοιες αποφάσεις δεν έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.

«Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Όταν έχουμε ένα τόσο τεράστιο σκάνδαλο στη χώρα και δύο χρόνια δεν έχει οδηγηθεί κανένας στη φυλακή, και παρακολουθεί όποιος θέλει, περνάμε και ένα μήνυμα στο εξωτερικό πως η Ελλάδα είναι ξέφρενο αμπέλι και όποιος θέλει μπορεί να παρακολουθήσει όποιος θέλει και δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Υπάρχουν ερωτήματα που δεν μας έχουν απαντήσει. Θα μάθουμε γιατί παρακολουθήθηκαν για λόγους ασφαλείας; Για χόμπι παρακολουθούσαν αυτοί;».