Το Ισραήλ ετοιμάζει σκληρή απάντηση σε όσους ευθύνονται για το φονικό χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν, λέει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια κλιμάκωση της ρητορικής του κι ενώ δυτικές χώρες ζητούν αυτοσυγκράτηση. Πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο της Βηρυτού ανεστάλησαν, με τον φόβο ευρείας ανάφλεξης να υποφώσκει. Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στην απομάκρυνση αμάχων από τη Μέση Ανατολή, εάν η αντιπαράθεση κλιμακωθεί. Χθες εκατοντάδες Δρούζοι παρέστησαν στην κηδεία ενός αγοριού, του τελευταίου από τα 12 παιδιά και νέους που σκοτώθηκαν στην επίθεση με ρουκέτα, σε γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα.

«Τα παιδιά αυτά είναι δικά μας παιδιά. Το κράτος του Ισραήλ δεν πρόκειται και δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει αυτό. Η απάντησή μας θα έρθει και θα είναι σκληρή», ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός μετά την επίσκεψή του στο Μαϊντάλ Σαμς, τον τόπο του χτυπήματος, για το οποίο το Ισραήλ κατηγορεί τη λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία αρνείται ότι είχε κάποια ανάμειξη. Λίγο νωρίτερα, επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών έξω από την πόλη Σάκρα του Νότιου Λιβάνου σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε τρεις, μεταξύ των οποίων ένα παιδί.

Εκκλήσεις για ηρεμία

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απηύθυναν έκκληση για ηρεμία καθώς η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα κινδυνεύει να λάβει διαστάσεις περιφερειακού πολέμου. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κάλεσε όλα τα κόμματα στην περιοχή να αποτρέψουν μια κλιμάκωση. Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι συζήτησε την αποτροπή ενός νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή με τους ομολόγους του από το Ισραήλ και τον Λίβανο, Ισραελ Κατς και Μπου Χαμπίμπ, τη Δευτέρα και τόνισε ότι είναι δυνατόν να σπάσει «η σπείρα της βίας».

Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι κυπριακές Αρχές διαθέτουν μηχανισμό αντίδρασης έκτακτης ανάγκης για πιθανή εκκένωση αμάχων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος.

Πύραυλοι ακριβείας

Την ίδια ώρα, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει αρχίσει να μετακινεί πυραύλους ακριβείας λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις απειλές του Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση της Χεζμπολάχ δεν έχει αλλάξει και η ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν δεν επιθυμεί έναν πλήρη πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά «αν ξεσπάσει πόλεμος θα πολεμήσει χωρίς όρια». Από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες και δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά στο Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ εκτιμά ότι η οργάνωση διαθέτει οπλοστάσιο 150.000 ρουκετών και πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ακριβείας.

Ποιοι είναι οι Δρούζοι

Η κοινότητα των Δρούζων που πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα της επίθεσης του Σαββάτου είναι μια θρησκευτική και εθνική μειονότητα με μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Με πληθυσμό περίπου 143.000, οι Δρούζοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,6% του πληθυσμού του Ισραήλ και κατοικούν κυρίως στη Γαλιλαία και στην οροσειρά Κάρμελ. Η θρησκεία τους είναι μονοθεϊστική και ενσωματώνει στοιχεία από το Ισλάμ, τον ινδουισμό και την ελληνική φιλοσοφία. Με τα υψηλά ποσοστά γεννήσεων να συμβάλλουν στη διεύρυνση της κοινότητας, τα μέλη της υπηρετούν στρατιωτική θητεία κι έχουν ενεργό ρόλο σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων.