Κανονικά διεξάγεται σήμερα Τετάρτη το τρίαθλο ανδρών και γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αφού οι έλεγχοι έδειξαν ότι ο ποταμός Σηκουάνας είναι αρκετά καθαρός.

Υπενθυμίζεται πως ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος για εχθές Τρίτη, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω μόλυνσης του ποταμού, εξαιτίας των βροχοπτώσεων που έπληξαν το Παρίσι.

Οι διοργανωτές είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι οι αγώνες είχαν μόνο 60% πιθανότητα να διεξαχθούν μετά την αναβολή τους. Επιπλέον, ως έσχατη λύση είχαν σκεφτεί τη διεξαγωγή του αγώνα ως διάθλου.

Οι διοργανωτές των αγώνων έχουν δαπανήσει 1.4 δισ. ευρώ για να καταστήσουν τον ποταμό ασφαλή για κολύμπι

Τα αποτελέσματα από τις τελευταίες αναλύσεις νερού, που ελήφθησαν στις 03:20 της Τετάρτης, κρίθηκαν συμβατά από το World Triathlon (Διεθνής Ένωση Τριάθλου).

Ο Alex Yee από τη Μεγάλη Βρετανία είναι ένα από τα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, ενώ η συμπαίκτρια του Beth Potter είναι η κυρίαρχη παγκόσμια πρωταθλήτρια στις γυναίκες.

1.4 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι περίπου 1,4 δισ. ευρώ (1,2 δισ. λίρες) δαπανήθηκαν σε ένα έργο ανάπλασης για να καταστεί ο Σηκουάνας ασφαλής για κολύμπι μετά από απαγόρευση 100 ετών.

Αλλά μόλις τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους το επίπεδο του βακτηρίου Escherichia coli ήταν 10 φορές υψηλότερο από το αποδεκτό επίπεδο που επιβάλλουν οι αθλητικές ομοσπονδίες.

Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo κολύμπησε πρόσφατα στον ποταμό για να τονίσει τις προσπάθειες καθαρισμού που έχουν αναληφθεί και, νωρίτερα αυτό το μήνα, οι δοκιμές έδειξαν ότι ο ποταμός ήταν αρκετά καθαρός για κολύμπι.

Ωστόσο, οι έντονες βροχοπτώσεις στο Παρίσι την Παρασκευή και το Σάββατο μόλυναν το νερό του ποταμού και, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε η αναβολή του αγώνα για σήμερα, Τετάρτη.