Παρατείνεται έως το τέλος του 2024 η νομιμοποίηση των πάσης φύσεως ρυμουλκούμενων τροχοφόρων, με τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Οι ρυμουλκούμενες μπαγκαζιέρες, τα τροχόσπιτα και κάθε κατηγορίας τρέιλερ θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν δικές τους πινακίδες κυκλοφορίας, αλλά και να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Το καθεστώς σχετικά με τη χορήγηση αδειών και πινακίδων κυκλοφορίας σε περίπου 3 εκατομμύρια οχήματα κατηγορίας Ο1 και Ο2 (ρυμουλκούμενα – τρέιλερ), έχει αλλάξει. Πλέον, τα ρυμουλκούμενα και τα ημι-ρυμουλκούμενα έχουν ενταχθεί σε νέο νομικό πλαίσιο, με το οποίο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να είναι απόλυτα συμμορφωμένος.

Η τελευταία προθεσμία για την «νομιμοποίηση» των ρυμουλκούμενων – τρέιλερ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου, κανονικά λήγει στις 2 Οκτωβρίου 2024. Ωστόσο, με τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών, η συγκεκριμένη ημερομηνία παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως «δεν θα δοθεί άλλη παράταση» (είναι η δεύτερη παράταση που δίδεται) και πως όσοι δεν σπεύσουν να νομιμοποιήσουν τα εν λόγω οχήματα, μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2024 θα υποστούν τις κυρώσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπουν την επιβολή προστίμου ύψους 300 ευρώ.

«Η οδική ασφάλεια είναι προτεραιότητά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους ιδιοκτήτες των παραπάνω οχημάτων να σπεύσουν να τα «τακτοποιήσουν», υποβάλλοντας αίτηση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες Μεταφορών των Περιφερειών, η οποία και θα συνοδεύεται από το Ειδικό Σημείωμα Ρυμούλκησης (ΕΣΡ) του οχήματος και παράβολο των 200 ευρώ!

Ειδικότερα, τα τροχόσπιτα, τα τρέιλερ, οι μπαγκαζιέρες, καθώς και τα συγκεκριμένων τύπων γεωργικά μηχανήματα, υποχρεούνται να φέρουν τις δικές τους πινακίδες κυκλοφορίας και τη σχετική άδεια, ανεξάρτητα από τα κυρίως οχήματα από τα οποία έλκονται. Η υπουργική απόφαση 2805/2021 τα κατηγοριοποιεί ως ανεξάρτητα οχήματα και άρα θα πρέπει να καλύπτονται και από ασφάλιση αστικής ευθύνης.

Η έκδοση πινακίδων για τρέιλερ

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίσει ορισμένα δικαιολογητικά στις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών. Συγκεκριμένα, τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται, είναι:

α) Αίτηση για την άδεια κυκλοφορίας, συμπληρωμένη.

β) Το πρωτότυπο σημείωμα ρυμούλκησης.

γ) Τέσσερις περιμετρικές φωτογραφίες του ρυμουλκούμενου (διαστάσεις 7×10 cm), στις οποίες θα πρέπει να διακρίνεται ευκρινώς η πίσω, η πλάγια και η εμπρός όψη του, μαζί με τα φώτα, τη θέση πινακίδας και τη διάταξη σύνδεσης με το όχημα.

Επίσης, θα πρέπει να διακρίνεται ο αριθμός πλαισίου. Εάν δεν υπάρχει αριθμός πλαισίου, η Διεύθυνση Μεταφορών χορηγεί ειδικό αριθμό αναγνώρισης 17 ψηφίων και στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να επισκεφθεί ξανά την υπηρεσία, έχοντας:

α) Βεβαίωση μηχανικού ότι χάραξε τον αριθμό πλαισίου.

β) Φωτογραφίες (διαστάσεις 7×10 cm) στις οποίες διακρίνεται ο αριθμός πλαισίου.

γ) Αποτύπωμα του χαραγμένου αριθμού πλαισίου.

Η ασφάλιση

Μόλις ο ιδιοκτήτης του τρέιλερ παραλάβει την άδεια κυκλοφορίας στα χέρια του, μπορεί να απευθυνθεί στον ασφαλιστή του προκειμένου να ασφαλίσει το ρυμουλκούμενο για αστική ευθύνη. Αν δεν συνεργάζεται με κάποιον ασφαλιστή, έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τη διαδικασία μέσα από τις γνωστές, διαδικτυακές πλατφόρμες.