Σε εξέλιξη, με διάσπαρτες εστίες, εξακολουθεί να είναι η φωτιά που ξέσπασε προχθές το βράδυ (30/7) μεταξύ του Πευκοδάσους και του Πολυκάστρου Κιλκίς.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα επιχειρούν στο σημείο 31 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε αναζωπύρωση με τη φωτιά να καίει δασική έκταση, κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις, έξω από το Πολύκαστρο, σε βιομηχανική περιοχή.

Η φωτιά δεν έχει απειλήσει κατοικημένες περιοχές αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Για 15η μέρα καίει η φωτιά στο όρος Όρβηλος

Εντωμεταξύ στο όρος Όρβηλος στις Σέρρες καίει για 15η μέρα. Στο σημείο επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 17 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος. Από αέρος συνδράμει με ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Πρόκειται για ένα μεγάλο μέτωπο που έχει μετατρέψει σε στάχτη σημαντική έκταση, λόγω της ιδιομορφίας της συγκεκριμένης πυρκαγιάς.

«Γνωρίζουμε από επιβεβαιωμένες αναφορές ότι ξεκίνησε από κεραυνό στις 18 Ιουλίου» λέει ο Γιώργος Τάτσιος, δήμαρχος Σιντικής.

Εκρήξεις από νάρκες

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει κατασβεστεί ακόμα η φωτιά και γιατί δεν έχει πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα ο κ. Τάτσιος ανέφερε:

«Το γεγονός ότι δεν «έπαιξε” περισσότερο, μέχρι τώρα, στα Μέσα Ενημέρωσης εκτιμώ ότι οφείλεται στο ότι δεν ήταν έως τώρα κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Η φωτιά ξεκίνησε σε ένα πολύ δύσβατο σημείο, στο οποίο μπορούν να επιχειρήσουν μόνο εναέρια μέσα. Αυτό και μόνο καθιστά την επιχείρηση κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολη. «Αν δεν πατήσει πόδι πυροσβέστη, η φωτιά δεν σβήνει” μας έλεγαν και εδώ οι επίγειες δυνάμεις, καθώς έστω και μια σπίθα φέρνει αναζωπύρωση».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιντικής, ένας ακόμη αποτρεπτικός παράγοντας είναι οι εκρήξεις που ακούγονται από το βουνό «από χειροβομβίδες και νάρκες, αχαρτογράφητες, οι οποίες είναι στην περιοχή προ δεκαετιών. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα, κατανοούμε ότι ήταν επικίνδυνο να επιχειρήσουν».