«Ευχαριστούμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό και τη συνεργασία με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας». Αυτή η διαρροή και όχι επίσημη ανακοίνωση από πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας μετά τη λήξη της έντασης στην Κάσο την περασμένη εβδομάδα, ήταν αρκετή για να βάλει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, με ευθείες βολές της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.
Αυτός πιθανότατα ήταν ο στόχος των πηγών του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, καθώς όπως επεσήμαναν καλά πληροφορημένες πηγές στην Αθήνα που μίλησαν στα «ΝΕΑ», η Αγκυρα ξέρει πώς να προκαλεί αναστάτωση στο εσωτερικό της Ελλάδας, και να λειτουργεί, όπως έχει ειπωθεί ανοιχτά και τον έλληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια, ως «υπαρξιακή απειλή». Τόσο το υπαρκτό casus beli όσο και η ελληνοτουρκική κρίση του 2020-2022, όπως και το αναθεωρητικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και μια σειρά από φραστικές επιθέσεις τούρκων αξιωματούχων εις βάρος της Ελλάδας, αποδεικνύουν ότι όντως η Τουρκία κινείται ως εν δυνάμει πραγματική απειλή.
Οπως επεσήμαναν στα «ΝΕΑ» οι ίδιες πηγές, τόσο το… «ευχαριστούμε» στην Ελλάδα, όσο και οι επιθέσεις με στόχο τον υπουργό Εθνικής Αμυνας από την πλευρά της Τουρκίας είχαν ακριβώς τον ίδιο στόχο. Να προκαλέσουν τουλάχιστον αναστάτωση στο εσωτερικό της Ελλάδας.
«Υβριδικές» επιχειρήσεις
Αναλυτές εκτιμούν πως αυτά τα δύο περιστατικά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο «ψυχολογικών» επιχειρήσεων, που πλέον σύμφωνα με τη σύγχρονη ορολογία αποκαλούνται και «υβριδικές» επιχειρήσεις, που έχει εξαπολύσει η Αγκυρα σε βάρος της Αθήνας, εκμεταλλευόμενη περιστατικά και συγκυρίες. Οι ίδιοι αναλυτές προσθέτουν πως οι «υβριδικές επιχειρήσεις» που ξεκίνησε η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας, στην αρχή με τους μετανάστες και πρόσφυγες στον Εβρο και στη συνέχεια με τη «soft» αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων με την εκπόνηση δογμάτων όπως αυτό της «Γαλάζιας Πατρίδας», συνεχίζονται ακόμα και σήμερα με άλλο τρόπο, παρά τη χείρα φιλίας που έχει τείνει η Αθήνα και μέσω της Διακήρυξης των Αθηνών, που σχεδόν αμέσως η Τουρκία φαίνεται να έβαλε σε δεύτερη μοίρα.
Προκειμένου να μας καταδείξουν το πόσο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εστιάσει στο θέμα των ψυχολογικών επιχειρήσεων, οι ίδιες πηγές παρέπεμψαν στα γραφόμενα του τούρκου αναλυτή Μερτ Ουνσάλ: «Ο σοφός στρατηγός της Κίνας Sun-Tzu, αν και δεν τον ονόμασε “ψυχολογικό πόλεμο” ή “προπαγάνδα” πριν από 2.500 χρόνια, έγραψε ένα βιβλίο και έκανε κάποιες προτάσεις. Μερικές από αυτές τις προτάσεις είναι οι εξής: “Απαξιώνετε τη φήμη των αρχόντων των εχθρικών χωρών υποτιμώντας τα επιτεύγματά τους και όταν έρθει η ώρα, κάντε τους δικούς τους ανθρώπους να τους περιφρονούν”».
Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από την πλευρά της Αγκυρας γίνεται φανερό ότι οι τακτικές ψυχολογικού πολέμου παραμένουν αμετάβλητες.
Το ζητούμενο, σύμφωνα με ίδιες πηγές στην Αθήνα, είναι να επιμορφωθεί στο θέμα των «ψυχολογικών επιχειρήσεων» και το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ώστε να μην αντιδρά σπασμωδικά στις κινήσεις της… «υπαρξιακής απειλής», την οποία έχουν λίγο έως πολύ αναγνωρίσει όλοι οι πολιτικοί χώροι στην Ελλάδα.