Μέχρι τη Δευτέρα δεν είχα παρακολουθήσει ποτέ στη ζωή μου ξιφασκία. Διότι πιστεύω ότι οι αγώνες του συγκεκριμένου αθλήματος πρέπει να μαγνητοσκοπούνται, να μοντάρονται αναλόγως και στη συνέχεια να μεταδίδονται σε αργή κίνηση. Ετσι αντιλαμβάνεσαι καλύτερα ποιος πήρε τον πόντο, ενώ απολαμβάνεις τις χορευτικές κινήσεις των ξιφομάχων. Ωραίο σπορ, διαπνέεται από μια ευγένεια που παραπέμπει σε μονομαχία της καλής κοινωνίας των παλιών καιρών. Το πρόβλημα που έχει είναι στη διαιτησία, καθώς ο ανώτατος άρχοντας του αγώνα μπορεί, αν θέλει, να στήσει κανονική παράγκα στη σάλα.

Γενικώς στην ξιφασκία, εκ φύσεως του αθλήματος, η έννοια της διαιτητικής σφαγής αποκτά άλλη διάσταση. Το διαπιστώσαμε και με τη δική μας αθλήτρια που ακόμα και εγώ, με ολιγόλεπτη εμπειρία, αντιλήφθηκα ότι αδικήθηκε. Μετά αγωνίστηκε ένας Γεωργιανός που, αν μπορούσε, θα έσφαζε τον διαιτητή στο γόνατο. Οι Γάλλοι παρακολουθούν ξιφασκία καθώς αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη σχολή παγκοσμίως, ακολουθούμενοι από τους Ιταλούς. Είχαν και οι Ισπανοί καλή σχολή, αλλά παρέμεινε στάσιμη. Πρόκειται άλλωστε για άθλημα με αγωνιστικές βάσεις στον 18ο αιώνα, με συνεπή παρουσία σε κάθε ολυμπιακή διοργάνωση. Είναι το μοναδικό ολυμπιακό άθλημα που ο θεατής δεν βλέπει το πρόσωπο του αγωνιζομένου. Και αυτό προσθέτει γοητεία. Βλέπεις τη λυγερόκορμη κοπελιά να επιτίθεται με τη σπάθη σαν την Ούμα Θέρμαν στο «Kill Bill» και αναρωτιέσαι πώς να είναι φυσιογνωμικά. Εκείνη βγάζει τη μάσκα και αποκαλύπτεται ένας σφριγηλός κότσος πάνω από συμμετρικά χαρακτηριστικά προσώπου που παραπέμπουν σε κυρία μεγαλοαστικής προσέλευσης.

Και από την άλλη, βγάζει τη μάσκα ο Αραμις και βλέπεις έναν τύπο με μουστάκι, τεράστια μυωπικά γυαλιά και ένα βλέμμα που τρέχει να το μαζέψει καθώς δείχνει χαμένο. Εβλεπα μέχρι που τελείωσε η μετάδοση και ακόμα δεν ξέρω τον λόγο. Προφανώς κάτι με κράτησε. Μπορεί να ήταν το χορευτικό, οι κραυγές, το μυστήριο με τη μάσκα. Ομως πριν πάω για ύπνο συνειδητοποίησα το εξής. Βάλτε μια μπάλα, ακίνητη, στην άκρη του διαδρόμου ξιφασκίας. Και ας αρχίσει η μάχη. Οι περισσότεροι άνδρες τηλεθεατές θα κοιτάζουν να δουν πού θα πάει η μπάλα.