Για μία εβδομάδα πρόκειται να επεκταθούν τα μέτρα περιορισμού, μεταφοράς, μετακίνησης και σφαγής ζώων λόγω της πανώλης στα αιγοπρόβατα. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της ζωονόσου.

Ο Κώστας Τσιάρας, αναφερόμενος στις κυβερνητικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της νόσου, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την εξάπλωση της πανώλης στα αιγοπρόβατα.

Συγκεκριμένα σημείωσε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση για άλλη μία φορά ότι η πανώλη είναι μια ίωση, η οποία αφορά αποκλειστικά στα αιγοπρόβατα. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και προφανώς δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Από εκεί και πέρα ξέρουμε ότι υπήρξε ένας αρχικός εντοπισμός στις 11 Ιουλίου στην περιοχή της Καλαμπάκας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων».

«Μετά από μια βδομάδα υπήρξαν κρούσματα στην περιοχή της Ελασσόνας, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και βεβαίως υπήρξε μια κλιμάκωση καταγραφής κρουσμάτων σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας» πρόσθεσε.

«Εφαρμόσαμε την ευρωπαϊκή οδηγία»

Η προσπάθεια που έγινε από την πρώτη στιγμή ήταν «να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή οδηγία, την 6 87 του 2020» και βεβαίως «τον μηχανισμό που ενεργοποιείται από την ελληνική πλευρά», προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω μετάδοση της νόσου.

Γι’ αυτό τον λόγο, συνέχισε, «λήφθηκαν μέτρα τα οποία αφορούσαν στον περιορισμό των δύο ζωνών, των ζωνών των τριών και δέκα χιλιομέτρων αντίστοιχα, προστασίας και επιτήρησης αντίστοιχα, προκειμένου να μπορέσουμε να περιορίσουμε την όποια μετάδοση θα μπορούσε να έχει η συγκεκριμένη λοίμωξη σε συγκεκριμένο χώρο και ταυτόχρονα λήφθηκαν και μέτρα σε σχέση με την μετακίνηση των ζώων, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να απαγορεύσουμε από την προηγούμενη εβδομάδα τη μετακίνηση των ζώων, ακριβώς γιατί είναι ο τέλειος τρόπος μέσα από τον οποίο γίνεται η διασπορά της νόσου».

Το γεγονός ότι καταφέραμε μέχρι σήμερα να εντοπίσουμε μέσα από τη δική μας ιχνηλάτηση, επαναλαμβάνω μέσα από την ιχνηλάτηση που ακολούθησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να εντοπίσουμε κρούσματα σε διαφορετικές περιφέρειες, δείχνει τον τρόπο, τον επαρκή τρόπο με τον οποίο λειτούργησε συνολικά η ελληνική πολιτεία απέναντι σε αυτό το ζήτημα».

Μεγάλη επιχείρηση με τη συμβολή όλων των φορέων

Όπως είπε ο κ. Τσιάρας, «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής πολιτείας που έγινε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση με την συμβολή όλων των φορέων και βεβαίως όλων των απαραίτητων επιστημόνων από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με την συμβολή 100+ κτηνιάτρων και του υπουργείου αλλά και όλων των οργανισμών του υπουργείου καταφέραμε να οργανώσουμε όλα αυτά τα κλιμάκια ελέγχου προκειμένου στην πραγματικότητα να κλείσουμε όσο γινόταν πιο γρήγορα τον κύκλο, ειδικά στην Θεσσαλία που παρατηρήθηκε ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε διαφορετικές περιοχές και που έπρεπε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο να δράσουμε ώστε να μην υπάρχει επέκταση της νόσου».

Ο κ. Τσιάρας τέλος σημείωσε ότι όσο πιο γρήγορα περιορίσουμε τη μετάδοση της νόσου τόσο πιο γρήγορα θα περιορίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές συνέπειες που προκύπτουν από την εξάπλωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών των αιγοπροβάτων στη χώρα μας.