Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο’ Μπράιεν έβγαλε μια είδηση που μας αφορά, τονίζοντας πως στις ΗΠΑ εργάζονται ώστε η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η Βόρεια Μακεδονία έχει υποφέρει λόγω των διαφωνιών με τους γείτονές της, κάτι που αλλάζει συνεχώς τις (ενταξιακές) απαιτήσεις για αυτήν», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μέρος της δουλειάς μας είναι να προετοιμάσουμε διπλωματικά έναν δρόμο ώστε (η Βόρεια Μακεδονία) να διατηρήσει τη συμφωνία που έχει με την Ελλάδα».

ΜΑΥΡΗ ΚΗΛΙΔΑ

Είπα Συμφωνία των Πρεσπών και σκέφτηκα απευθείας τον Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος δεν έκανε νέα δήλωση για τις εξελίξεις που αφορούν το σκάνδαλο των υποκλοπών, γιατί είχε κάνει μια σχετική αναφορά πριν από λίγες μέρες, στο άρθρο που έγραψε για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση: «Οι υποκλοπές όμως παραμένουν ένα σκάνδαλο που ντροπιάζει τη χώρα διεθνώς. Ενας μεγάλος λεκές στο επίσημο φόρεμα της εορτάζουσας φέτος Δημοκρατίας μας», είχε γράψει, σημειώνοντας πως «καμία ένσταση δεν εγέρθηκε και από την πλειοψηφία των παρακολουθούμενων».

ΜΑΖΙ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ

Μετά το πρώτο δείγμα στην πρόταση μομφής, αυτή η κοινή στάση των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης για τις υποκλοπές μου φάνηκε πιο αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας. Κι αυτό γιατί ανέδειξε και τις δυσκολίες: τα κόμματα αυτά δεν βρίσκονται ακόμα σε θέση να υπογράψουν κοινά κείμενα, γιατί (ακόμα κι αν δεν το παραδέχονται) έχει σημασία ποιος συνυπογράφει και ποιος όχι. Για κάποιους λιγότερη (η Πλεύση Ελευθερίας ήταν, σε κάθε περίπτωση, από τους πιο χαλαρούς), για κάποιους περισσότερη: ακούγεται (και όχι μόνο από έναν) πως μία ήταν η πλευρά που είχε ενστάσεις (βασικά, μια ένσταση) για κοινή υπογραφή. Και έχει να κάνει και με πρόσφατες διμερείς πληγές.

ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ

Μια πρώην «πράσινη» γενική γραμματέας σήκωσε το βάρος των αλλαγών που έγιναν στην κρατική δομή – για πολλούς, σήκωσε και τη γαλάζια δυσανεξία στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό το πρόβλημα με τη Ζέφη Δημαδάμα: «Παρά τα σοβαρά γραφειοκρατικά, θεσμικά και πολιτικά εμπόδια που αντιμετώπισα, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση ενός εξαγγελθέντος εκσυγχρονιστικού και μεταρρυθμιστικού πλαισίου», ανέφερε στη δήλωσή της η τέως γ.γ. Ισότητας, σχολιάζοντας πως οι προσδοκίες της «δεν εκπληρώθηκαν». Ενδεχομένως άλλα να περίμενε, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται και απ’ τα δεξιά και απ’ τα κεντροαριστερά (κυρίως από εκεί) στον πάγκο.