Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, αφέθηκε ελεύθερος από τις φυλακές της Ρωσίας στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανταλλαγής που αφορά την απελευθέρωση πολλών άλλων ξένων πολιτών που κρατούνταν στη Ρωσία και πολλών Ρώσων πολιτικών κρατουμένων.

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς και ο πρώην Αμερικανός πεζοναύτης Πολ Γουίλαν ήταν μεταξύ των 26 κρατουμένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Νορβηγία και τη Λευκορωσία που απελευθερώθηκαν σήμερα σε μια μεγάλη ανταλλαγή μεταξύ Ανατολής-Δύσης, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

«Η Ρωσία ελευθερώνει τον Έβαν Γκέρσκοβιτς και άλλους στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής κρατουμένων από τον Ψυχρό Πόλεμο» γράψει ο Guardian.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι 10 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι, μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, 13 στη Γερμανία και τρεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανακοινώσει ότι συντονίζουν μια εκτεταμένη ανταλλαγή κρατουμένων, εν μέσω ενδείξεων για μια μεγάλη ανταλλαγή μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τη μία πλευρά και των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, από την άλλη.

Έξω από τα κεντρικά γραφεία της News Corporation, καθώς το Fox News παίζει την είδηση ότι ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, απελευθερώθηκε από τις ρωσικές φυλακές

Ένας ρώσος δολοφόνος ανάμεσα στους κρατούμενους

Στην ανταλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας το απόγευμα της Πέμπτης, οκτώ Ρώσοι που κρατούνταν στα δυτικά επέστρεψαν στη Ρωσία.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο Ρώσος δολοφόνος Vadim Krasikov, ο οποίος κρατείται σε γερμανική φυλακή από το 2019 για τη δολοφονία ενός Τσετσένου εξόριστου στο Βερολίνο.

Επιπλέον, ανταλλάχθηκαν Ρώσοι «παράνομοι» κατάσκοποι με βαθιά κάλυψη που συνελήφθησαν στη Νορβηγία και τη Σλοβενία, μαζί με Ρώσους που κρατούνταν για ποινικές κατηγορίες σε φυλακές των ΗΠΑ.

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την ανταλλαγή κρατουμένων, είπε ότι ελπίζει ότι όσοι είχαν εγκαταλείψει τις ρωσικές φυλακές, τους οποίους περιέγραψε ως «εχθρούς», θα μείνουν μακριά, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Tass.

«Πιστεύω ότι όλοι οι εχθροί μας πρέπει να μείνουν εκεί [στο εξωτερικό] και όλοι όσοι δεν είναι εχθροί μας πρέπει να επιστρέψουν. Αυτή είναι η άποψή μου», ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ποιος είναι ο Γκέρσκοβιτς

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, Αμερικανός δημοσιογράφος της εφημερίδας Wall Street Journal, συνελήφθη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας τον Μάρτιο του 2023, ενώ βρισκόταν σε ταξίδι ρεπορτάζ στην πόλη Εκατερίνμπουργκ, περίπου 1.600 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι εργαζόταν για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) για τη συλλογή “μυστικών πληροφοριών” από ένα ρωσικό εργοστάσιο αρμάτων, ισχυρισμοί που ο Γκέρσκοβιτς, η Wall Street Journal και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν έντονα.

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς

Ο 32χρονος Γκέρσκοβιτς κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία από ρωσικό δικαστήριο τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους μετά από μια μυστική δίκη που καταδικάστηκε ως “απάτη” από τον εργοδότη του, την οικογένειά του και τον Λευκό Οίκο.

Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη σε σωφρονιστική αποικία υψίστης ασφαλείας. Δυτικοί πολιτικοί καταδίκασαν απερίφραστα την ετυμηγορία.

Μετά την αρχική του σύλληψη κρατήθηκε στη διαβόητη φυλακή Λεφόρτοβο της Μόσχας. Σηματοδότησε την πρώτη καταδίκη Αμερικανού δημοσιογράφου για κατασκοπεία στη Ρωσία από τότε που έληξε ο Ψυχρός Πόλεμος πριν από 30 και πλέον χρόνια.