Σε ανάρτησή του στο Telegram, το μέλος της Χαμάς Izzat al-Rashq αναφέρει ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση σχετικά με τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι σκότωσε τον διοικητή των ταξιαρχιών Κασάμ – του ένοπλου τμήματος της Χαμάς – τον περασμένο μήνα.

«Η επιβεβαίωση ή η διάψευση του θανάτου οποιουδήποτε από τους ηγέτες των ταξιαρχιών Κασάμ είναι θέμα της ηγεσίας τους και της ηγεσίας της Χαμάς», αναφέρει η ανάρτηση.

«Αν κανένας από τους δύο δεν το ανακοινώσει, καμία από τις ειδήσεις που δημοσιεύονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ισραήλ οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας επιβεβαίωσαν ότι ο Ντέιφ σκοτώθηκε σε πολύνεκρο χτύπημα στις 13 Ιουλίου στην χαρακτηρισμένη ως «ανθρωπιστική ζώνη» αλ Μαουάσι.

Από το πλήγμα εκείνο, που το Ισραήλ έλεγε ότι είχε στόχο τον Ντέιφ, σκοτώθηκαν 90 άτομα και άλλα 300 τραυματίστηκαν.

Η Χαμάς είχε τότε ανακοινώσει ότι ο Ντέιφ διέφυγε της επίθεσης και είναι καλά στην υγεία του.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ χαρακτήρισε σήμερα ως σημαντικό βήμα για τη διάλυση της Χαμάς τη δολοφονία Ντέιφ.

Οι αποτυχημένες απόπειρες εναντίον του

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ έχει γλιτώσει από επτά ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας μέχρι σήμερα που το Ισραήλ κάνει αναφορά στην 8η προσπάθειά του.

Ο Ντέιφ που θεωρείται από το Ισραήλ ως το νούμερο 2 της οργάνωσης στη Γάζα κατηγορείται επίσης ως «αρχιτέκτονας» της πρωτοφανούς επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Ποιος είναι ο διοικητής της Χαμάς

Ο Ντέιφ ήταν ένας από τους ιδρυτές της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Κασάμ, τη δεκαετία του 1990 και ηγήθηκε της δύναμης για περισσότερα από 20 χρόνια.

Λέγεται επίσης ότι είναι βασικό στέλεχος που σχεδίασε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που οδήγησαν στο θάνατο δεκάδων Ισραηλινών.

Το Ισραήλ τον αναγνώρισε μαζί με τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Yahya Sinwar, ως τους κύριους αρχιτέκτονες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου που σκότωσε τουλάχιστον 1.139 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ και πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

«Λαϊκός ήρωας» από τη Χαν Γιούνις

Γεννημένος το 1965 στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις στη Γάζα, που δημιουργήθηκε μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, ο Μοχάμεντ Μάσρι έγινε γνωστός ως Μοχάμεντ Ντέιφ αφού εντάχθηκε στη Χαμάς κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα, δηλαδή της παλαιστινιακής εξέγερσης, το 1987.

Ο Ντέιφ έχει πτυχίο θετικών επιστημών από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου σπούδασε φυσική, χημεία και βιολογία. Ήταν επικεφαλής της επιτροπής ψυχαγωγίας του πανεπιστημίου και συχνά εμφανιζόταν στη σκην.

Το 1989, στο αποκορύφωμα της πρώτης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα, ο Ντέιφ συνελήφθη από το Ισραήλ και αφέθηκε ελεύθερος μετά από 16 μήνες κράτησης. Έγινε επικεφαλής των Ταξιαρχιών Κασάμ το 2002, αφού το Ισραήλ σκότωσε τον προκάτοχό του και ιδρυτικό ηγέτη της οργάνωσης, Salah Shehadeh.

Αρκετές απόπειρες κατά της ζωής του έγιναν αφού διαδέχθηκε τον Shehadeh.

«Ο επισκέπτης»

Ντέιφ σημαίνει «επισκέπτης» ή «φιλοξενούμενος» στα αραβικά, και κάποιοι λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς βρίσκεται πάντα εν κινήσει με τους ισραηλινούς κυνηγούς στα ίχνη του.

Σύμφωνα με αναφορές, ο Ντέιφ έχασε ένα μάτι και υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στο ένα πόδι σε μία από τις απόπειρες δολοφονίας του Ισραήλ. Η επιβίωσή του ενώ διοικούσε την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς τον μετέτρεψε σε «λαϊκό ήρωα» μεταξύ των Παλαιστινίων.

Ανεβαίνοντας στην ιεραρχία της Χαμάς επί 30 χρόνια, ο Ντέιφ πιστεύεται ότι ανέπτυξε το δίκτυο σηράγγων της ομάδας και την τεχνογνωσία κατασκευής βομβών.

Το μήνυμα για την «πλημμύρα Αλ Άκσα»

Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, η Χαμάς σε μία σπάνια ενέργεια, είχε δημοσιεύσει ένα ηχογραφημένο μήνυμα του Ντέιφ που ανακοίνωνε την επιχείρηση «Πλημμύρα της Αλ-Άκσα», σηματοδοτώντας ότι η επίθεση ήταν αντίποινα για τις ισραηλινές επιδρομές στο τέμενος Αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ.

Ο Ντέιφ 58 ετών, σπάνια μιλάει ή εμφανίζεται δημόσια. Έτσι, όταν το τηλεοπτικό κανάλι της Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα μιλούσε στις 7 Οκτωβρίου, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ήξεραν ότι κάτι σημαντικό ήταν σε εξέλιξη.

Μιλώντας με ήρεμη φωνή στο ηχογραφημένο μήνυμα, ο Ντέιφ είπε ότι η Χαμάς είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει το Ισραήλ να σταματήσει τα εγκλήματά του κατά των Παλαιστινίων, να απελευθερώσει τους κρατούμενους και να σταματήσει την κατοχή παλαιστινιακής γης.

«Σήμερα η οργή της Αλ-Άκσα, η οργή του λαού και του έθνους μας εκρήγνυται. Μουτζαχεντίν [μαχητές μας], σήμερα είναι η μέρα σας για να κάνετε αυτόν τον εγκληματία να καταλάβει ότι ο χρόνος του έχει τελειώσει», είπε ο Ντέιφ.