Ινδοί στρατιώτες προσπαθούσαν σήμερα να ολοκληρώσουν την κατασκευή μεταλλικής γέφυρας για να συνδέσουν και πάλι τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις κατολισθήσεις στην Κεράλα.

Σύμφωνα με τις αρχές, έχουν ανασυρθεί 182 σοροί ενώ 206 άνθρωποι που χάθηκαν στις λάσπες συνεχίζουν να αγνοούνται. Οι έρευνες για επιζώντες από τις κατολισθήσεις καθώς και οι προσπάθειες ανάσυρσης πτωμάτων συνεχίζονται.  Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός Asianet έκανε λόγο για 281 νεκρούς.

Τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν διασωθεί σχεδόν 1.600 άνθρωποι, ενώ έχουν πληγεί περί τα 350 κτίρια. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της μεταλλικής γέφυρας και οι αρχές θα είναι σε θέση να επιταχύνουν τις έρευνες.

Αποκομμένες περιοχές πνιγμένες στη λάσπη

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις στο νότιο κρατίδιο Κεράλα, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ινδίας,  είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι πλαγιές λόφων νωρίς την Τρίτη και χείμαρροι λάσπης, νερού και βράχων να σαρώσουν φυτείες τσαγιού και μικρούς οικισμούς.

Μηχανικοί του στρατού προσπαθούσαν να στήσουν μια γέφυρα μήκους 58 μέτρων για να μεταφέρουν βαρύ εξοπλισμό από την κοντινότερη πόλη Τσουραλμάλα στην πληγείσα περιοχή Μουντακάι, καθώς χθες τα νερά τοπικού ποταμού παρέσυραν αυτοσχέδια γέφυρα. Η βασική γέφυρα κατέρρευσε λόγω των κατολισθήσεων την Τρίτη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών διάσωσης και κατοίκους της περιοχής, έχουν διασωθεί όλοι όσοι εγκλωβίστηκαν σε διάφορα σημεία, όπως φυτείες τσαγιού.

Σβήνουν οι ελπίδες για εντοπισμό επιζώντων

Οι αρχές δηλώνουν ότι δεν αναμένουν να εντοπίσουν άλλους επιζώντες και οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στην περισυλλογή σορών.

Η καταστροφή ήταν η χειρότερη στην Κεράλα μετά τις φονικές πλημμύρες του 2018. Ειδικοί δήλωσαν ότι στην περιοχή είχαν σημειωθεί έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες που είχαν ως αποτέλεσμα να μαλακώσει το έδαφος πριν από τις ακραίες βροχοπτώσεις της Δευτέρας που προκάλεσαν τις κατολισθήσεις.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)