Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκεται η Τεχεράνη, όπου πραγματοποιήθηκε η νεκρώσιμη τελετή του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια που δολοφονήθηκε χθες τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα του Ιράν, όπου βρισκόταν για την ορκωμοσία του νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

Ο ενταφιασμός του Χανίγια θα γίνει την Παρασκευή στην Ντόχα.

Στο Ιράν έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη νεκρώσιμη πομπή.

Μέσα στο πλήθος κυμάτιζαν οι σημαίες της Παλαιστίνης και του Ιράν καθώς και η κίτρινη σημαία της Χεζμπολάχ.

Δείτε εικόνες

YouTube video player

Χοροστάτησε ο Χαμενεΐ

Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χοροστάτησε στις δεήσεις στη μνήμη του Ισμαήλ Χανίγια, τον οποίο εξήρε ως «εξαιρετικό μαχητή της παλαιστινιακής αντίστασης».

Σε εικόνες φαίνεται ο Χαμενεΐ να προσεύχεται πάνω από το φέρετρο του Χανίγια στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, καθώς ο νέος πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν στέκεται δίπλα του.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε τα φέρετρα στη συνέχεια να τοποθετούνται σε ένα φορτηγό και να κινούνται στο δρόμο προς την πλατεία Azadi στην Τεχεράνη, με ανθρώπους να τους πετούν λουλούδια.

Με τιμές προέδρου

Ο Χανίγια έτυχε «ίδιας μεταχείρισης» με την κηδεία του εκλιπόντος προέδρου του Ιράν, δήλωσε ο Foad Izadi, αναπληρωτής καθηγητής παγκόσμιων σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Το γεγονός ότι ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στο Ιράν έχει κάνει τον θάνατό του ακόμη πιο οδυνηρό για το Ιράν και πιθανότατα θα το ωθήσει να δώσει μια πιο έντονη απάντηση, εκτιμά.

«Όταν έχεις έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο δολοφονημένο στην πρωτεύουσα, αυτό είναι ένα σοκ», δήλωσε ο Izadi στο Al Jazeera.

Για να τιμήσει τον Χανίγια, το Ιράν του δίνει «την ίδια μεταχείριση με τον Εμπραχίμ Ραΐσι», τον εκλιπόντα Ιρανό πρόεδρο που πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα τον Μάιο.

«Αυτό είναι κάτι για τα βιβλία ιστορίας», είπε.

Φόβοι

Η δολοφονία του γραμματέα του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στην Τεχεράνη, καθώς επίσης και το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολάχ, τον Φουάντ Σουκρ, κοντά στη Βηρυτό, επέτειναν την ανησυχία πως θα εξαπλωθεί ο πόλεμος που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας επί 300 ημέρες.

Καθώς οι προσπάθειες μεσολάβησης απέτυχαν μετά τα τέλη Νοεμβρίου, ο πόλεμος ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στο Ισραήλ και τον βασικό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, από τη μια, κι από την άλλη το Ιράν και τους συμμάχους του στον Λίβανο, στην Υεμένη, στο Ιράκ και στη Συρία.