Βλαντίμιρ Κάρα-Μουρζά

Μεταφέρθηκε «σε άλλον προορισμό»

Είναι πράγματι ένα σημάδι, όπως θέλουν να πιστεύουν αρκετοί ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι μια ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μπορεί να βρίσκεται κοντά; Ή μήπως είναι ένα σημάδι πιο δυσοίωνο, ότι η ιστορία του Αλεξέι Ναβάλνι θα επαναληφθεί; Στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Γεγονός είναι πως, σύμφωνα με την υπηρεσία φυλακών της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Κάρα-Μουρζά, ο 42χρονος ακτιβιστής (βραβευμένος με Πούλιτζερ) δημοσιογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης, που εξέτινε ποινή κάθειρξης 25 χρόνων για προδοσία στο Ομσκ της Σιβηρίας, μεταφέρθηκε «σε άλλο προορισμό».

Και σύμφωνα με ακτιβιστές, δεν είναι ο μόνος Ρώσος που έχει καταδικαστεί για την αντίθεσή του στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία ο οποίος «εξαφανίζεται» από τις ρωσικές φυλακές τις τελευταίες ημέρες. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο χρόνος πιέζει: η υγεία του Κάρα-Μουρζά είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη έπειτα από τις δύο μυστηριώδεις δηλητηριάσεις που έχει υποστεί.

Ολαφ Σολτς

Αντιδράσεις για τους πυραύλους

Δεν αρέσει σε όλους η ιδέα περισσότερων αμερικανικών πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στο γερμανικό έδαφος. Η απόφαση του Ολαφ Σολτς να επιτραπεί στις ΗΠΑ να εγκαταστήσουν, από το 2026, στη Γερμανία πυραύλους που θα μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 2.500 χιλιομέτρων – άρα που θα μπορούσαν εύκολα να πλήξουν τη Μόσχα από το Βερολίνο – έχει ξεσηκώσει κάποια στελέχη του κόμματός του. «Δεν κάνει κάθε όπλο τη Γερμανία αμέσως ασφαλέστερη» δήλωσε ο Ρολφ Μίτσενιχ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, στο podcast Berlin Playbook του «Politico». Ο ίδιος είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι η ανάπτυξη κλιμακώνει περαιτέρω την υποβόσκουσα σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και καθιστά πιο πιθανό έναν λάθος υπολογισμό.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η Μπούντεσταγκ δεν έχει λόγο στο θέμα, αφού η ανάπτυξη δεν περιλαμβάνει δημόσιες δαπάνες και δεν θα ελέγχεται από τον γερμανικό στρατό. Ωστόσο, βουλευτές του SPD εννοούν να συγκαλέσουν συζήτηση στην Μπούντεσταγκ τον Σεπτέμβριο για το θέμα.

Κιρ Στάρμερ

Στο στόχαστρό του οι ακροδεξιοί

Να χρησιμοποιήσει «την πλήρη ισχύ του νόμου» εναντίον των ακροδεξιών διαδηλωτών που συγκρούστηκαν βίαια με την αστυνομία στο Σάουπορτ της Βορειοδυτικής Αγγλίας το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από μια ολονυκτία για τα θύματα της επίθεσης με μαχαίρι που στοίχισε τη ζωή σε τρία κοριτσάκια, δεσμεύτηκε χθες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ. Ενα μεγάλο πλήθος, που σύμφωνα με την αστυνομία συνδέεται με την ακροδεξιά English Defence League, εκτόξευσε βλήματα εναντίον ενός τεμένους, έβαλε φωτιά σε αστυνομικά οχήματα και επιτέθηκε σε αστυνομικούς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 39 αστυνομικών, 27 από τους οποίους χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωσή του στο X, ο Στάρμερ είπε πως οι διαδηλωτές «κατέλαβαν» μια εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της φρικτής επίθεσης της Δευτέρας και «προσέβαλαν την κοινότητα καθώς πενθεί». Πίσω από τα επεισόδια βρίσκονται οι ψευδείς φήμες πως ο 17χρονος δράστης, που έχει συλληφθεί και είναι γεννημένος στο Κάρντιφ, ήταν αιτών άσυλο και ισλαμιστής.