Διαδηλώσεις, συλλήψεις, ανακλήσεις διπλωματών, επιφυλακτικότητα και καταγγελίες έφερε η επόμενη ημέρα της ανακήρυξης της νίκης του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας, με τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAK) να ανακοινώνει ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα και να πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση. Κοινός τόπος διεθνών οργανισμών και οντοτήτων αλλά και ξένων ηγετών και της αντιπολίτευσης είναι το αίτημα για μεγαλύτερη διαφάνεια, αν και ο ίδιος ο Μαδούρο αποκαλεί τη νίκη του «μη αναστρέψιμη».
Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα – 180 διαδηλώσεις σε 20 από τις 23 πολιτείες –, ακολούθησαν συλλήψεις και τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Στο Κόρο, πρωτεύουσα της Πολιτείας Φάλκον, διαδηλωτές γκρέμισαν ένα άγαλμα του μέντορα του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες. Στο Καράκας, αστυνομικοί με εξάρτυση αντιμετώπισης ταραχών επενέβησαν εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν πέτρες, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, στη συνοικία Τσακάο. Το τμήμα επιτήρησης των εκλογών του OAK αναφέρει σε έκθεσή του ότι τα γεγονότα της νύχτας των εκλογών επιβεβαίωσαν μια «συντονισμένη στρατηγική, η οποία εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες, για να υπονομεύσει την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας». Περιέχει επίσης αναφορές για παρανομίες και ατασθαλίες που συνέβησαν κατά τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία. Τα στοιχεία υποδηλώνουν μια προσπάθεια του καθεστώτος να αγνοήσει την πλειοψηφική βούληση που εκφράστηκε στις κάλπες από εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τον Οργανισμό. Επειτα από αίτημα 12 κρατών – μελών του, συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ στην Ουάσιγκτον.
Ενδειξη διαμαρτυρίας
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό της από επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «παρέμβαση» των κυβερνήσεών τους στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, αφού έθεσαν υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή του προέδρου Μαδούρο στο αξίωμα στις εκλογές της Κυριακής. Το Καράκας θεωρεί ότι η θέση των κυβερνήσεων των χωρών αυτών – πρόκειται για την Αργεντινή, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, το Περού, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Ουρουγουάη – πλήττει την «εθνική κυριαρχία» της Βενεζουέλας κι απαίτησε οι διπλωμάτες τους να αποχωρήσουν από το έδαφός της. Κατηγορούμενοι για συνωμοσίες, έξι αντιπολιτευόμενοι, οι οποίοι πρόσκεινται στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης, προσέφυγαν στην πρεσβεία της Αργεντινής τον Μάρτιο. Χθες το αντιπολιτευόμενο κόμμα Βολουντάδ Ποπουλάρ ανακοίνωσε ότι ο εθνικός συντονιστής του Φρέντι Σουπερλάνο συνελήφθη.
Οι πλέον αυθαίρετες εκλογές
Τα αποτελέσματα των εκλογών, τις οποίες ανεξάρτητοι παρατηρητές περιγράφουν ως τις πλέον αυθαίρετες ακόμη και για τα πρότυπα του αυταρχικού καθεστώτος του Τσάβες, διέλυσαν τις ελπίδες της αντιπολίτευσης να κλείσει ένα τέταρτο του αιώνα κυριαρχίας του ίδιου και των οπαδών του, περίοδο που έχει συνδυαστεί με σοβαρή οικονομική αναταραχή.
Οι φόβοι για νέο κύμα προσφύγων από τη Βενεζουέλα ενισχύονται την ώρα που η προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών υποψηφίων στις ΗΠΑ μπαίνει στην τελική της ευθεία, στην οποία η αύξηση των παράνομων διελεύσεων των συνόρων στη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν και τα σχέδια του πρώην προέδρου Τραμπ για μαζικές απελάσεις έχουν αναδειχθεί σε κεντρικά ζητήματα.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσθέτει τη φωνή της σε εκείνες που ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια για να εξακριβωθεί ποιος νομιμοποιείται ως νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα, αλλά κρίνει «πρόωρη» σε αυτή τη φάση την επιβολή νέων κυρώσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθεί διέξοδος από την πολιτική κρίση.