Η επίσημη τελετή της κηδείας του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Τετάρτη σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ, άρχισε νωρίς σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ιράν.

Πλήθος κόσμου συρρέει στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στην καρδιά της πόλης κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες ή πορτρέτα του Χανίγια στα χέρια για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ηγέτη της Χαμάς.

Όπως έχει ανακοινώσει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε θα ενταφιαστεί αύριο Παρασκευή στην Ντόχα, στο Κατάρ.

Μετά την νεκρώσιμη τελετή σήμερα στην Τεχεράνη, η σορός του θα μεταφερθεί στην Ντόχα, όπου ο «μάρτυρας» θα ενταφιαστεί παρουσία εκπροσώπων παλαιστινιακών κινημάτων όπως και αράβων και μουσουλμάνων ηγετών, διευκρίνισε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Ο Ισμαήλ Χανίγιε δολοφονήθηκε χθες στην ιρανική πρωτεύουσα από ισραηλινό πυραυλικό πλήγμα στην κατοικία του. Αρκετοί ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και μέλη του «Άξονα της Αντίστασης» είναι παρόντες στην νεκρώσιμη τελετή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σιγή ιχθύος για Χανίγια από Νετανιάχου

Παρά τις προβλέψεις ότι «θα σπάσει η σιγή ιχθύος» που τηρεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά.

«Εξοντώσαμε το δεξί χέρι του Χασάν Νασράλα (του ηγέτη της Χεζμπολάχ) που ευθυνόταν ευθέως για τη σφαγή των παιδιών στο Γκολάν», ανέφερε και τόνισε: «Όποιος σκοτώνει τα παιδιά μας, όποιος δολοφονεί τους πολίτες μας, όποιος βλάπτει τη χώρα μας έχει το κεφάλι του σημαδεμένο με βαρύ τίμημα».

Είπε ακόμη ότι το Ισραήλ επέφερε συντριπτικά πλήγματα στους εντολοδόχους του Ιράν τις τελευταίες ημέρες, όπως στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, όμως δεν αναφέρθηκε στον θάνατο του Χανίγια.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

Σημειώνεται πάντως ότι πριν το διάγγελμα Νετανιάχου, στην ιστοσελίδα της, η κυβέρνηση ανάρτησε φωτογραφία του Χανίγια, με μια κόκκινη σφραγίδα στο μέτωπο που γράφει: «εξολοθρεύτηκε», αλλά μετά την απέσυρε.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή στον στρατό της χώρας του να πλήξουν άμεσα το Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για αυτή την εντολή.