Το παρελθόν δείχνει να οδηγεί το μέλλον, με πολλά ιστορικά μοντέλα να κάνουν «μεταλλαγμένα» δυναμικό come back , που φανερώνει τους …κρυφούς πόθους των υποψήφιων αγοραστών, για θρυλικά ονόματα, όπως την επιστροφή του Panda, που έμεινε σε στασιμότητα για αρκετά χρόνια, του Mini που πλέον μπαίνει στην πρίζα και η Cooper εκδοχή και πιο πρόσφατη αποκάλυψη του Capri, της Ford, που ετοιμάζει βαλίτσες με βασικό αξεσουάρ την παλαντέζα!

H επιστροφή μοντέλων γίνεται ολοένα και πιο εμφανής τα τελευταία χρόνια, με τις φίρμες να πατάνε γκάζι, χάρη στις ηλεκτρικές προτάσεις τους που αποτάσσουν κάθε σχέση με τους κινητήρες βενζίνης και ανάβουν φλάς στα μοντέλα μηδενικών ρύπων, κρατώντας από τη δεκαετία του 70 και 80 μόνο τα ονόματα που ξυπνούν μνήμες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προσφέρουν την γοητεία εκείνων των λιτών αυτοκινήτων που είχαν ρόδες, τιμόνι και ραδιόφωνο στην πλούσια εκδοχή τους.

FORD CAPRI, ΜΕ 340 ΙΠΠΟΥΣ

Σήμερα, η Ford, όπως είχε προιδεάσει δίνει μια γεύση από το νέο Capri, που έχει ηλεκτρική σύσταση και λίγα ρετρό χαρακτηριστικά από το παρελθόν.

Όπως αναφέρει και η Ford το Capri είναι ένα προηγμένο EV σπορ οικογενειακό όχημα που μόνο η Ford θα μπορούσε να κατασκευάσει. Εχει πλέον οικογενειακό προσανατολισμό, προσφέροντας έναν από τους μεγαλύτερους χώρους αποσκευών της κατηγορίας με χωρητικότητα που φτάνει έως και τα 572 λίτρα .

Το νέο Ford Capri προσφέρεται σε δύο εκδόσεις – και οι δύο με μπαταρίες ιόντων λιθίου NMC Εκτεταμένης Χωρητικότητας (Extended Range) – που εξασφαλίζουν εντυπωσιακή αυτονομία με μια πλήρη φόρτιση που φτάνει έως και 627 χλμ, Η πισωκίνητη έκδοση του νέου Ford Capri φέρει προηγμένο ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος τροφοδοτεί τους πίσω τροχούς του οχήματος (RWD), αποδίδοντας μέγιστη ισχύ 286 ίππους. Η τετρακίνητη έκδοση προσθέτει έναν ακόμα ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα (AWD), για ακόμα καλύτερες επιδόσεις και ισχύ 340 ίππους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ήδη να το παραγγείλουν μιας και η τιμή πώλησης του νέου Ford Capri στην Ελλάδα ξεκινά από τις 37.200€ (συμπεριλαμβανομένης της κρατικής επιδότησης 9.000€ – ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΙΙΙ).

FIAT PANDA, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ…

H Fiat άργησε αλλά φαίνεται ότι κατάφερε να πλασάρει στην αγορά ένα εντελώς νέο Grande Panda, όπως το  είχαμε στο μυαλό μας. Πρακτικό, οικονομικό και ευέλικτο! Αλλά και αυτό θυσία στον βωμό της ηλεκτροκίνησης. Με τα γνώριμα οφέλη, όπως της οικονομίας στη μετακίνηση και πιστό στους μηδενικούς ρύπους. Και μπορεί να έχουν περάσει 44 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση, όμως το  Grande Panda δείχνει να κρατάει αρκετά στοιχεία από το πρώτο σχεδιαστικό του λουκ φέροντας πιο πλούσιο τεχνολογικό επίπεδο παραμένοντας πιστό στα αστικά του καθήκοντα.  Όπως τονίζει η Fiat θα ανήκει στην κατηγορία των μοντέλων πόλης, κοντά στα 4 μέτρα μήκος ενώ είναι σχεδιασμένο στην Ιταλία στο Centro Stile στο Τορίνο, το Fiat Grande Panda. Το πλήρως ηλεκτρικό Grande Panda να φέρει τον ηλεκτροκινητήρα ισχύος 113 ίππων από το Citroen e-C3, μαζί με την μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) των 44 kWh για αυτονομία 320 χλμ.

ΜΙΝΙ COOPER ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ

Σε τροχιά εξηλεκτρισμού εισέρχεται και το νέο MINI John Cooper Works E PROtotype που δείχνει το δρόμο στο πρώτο ηλεκτρικό MINI John Cooper Works. Έκανε ήδη μια …σκαστή εμφάνιση σε ειδική εκδήλωση καμουφλαρισμένο, με τη φίρμα να αναφέρει ότι φέρει προηγμένο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Πάντως, το MINI John Cooper Works E θα γιορτάσει την παγκόσμια πρεμιέρα του αργότερα φέτος, ενώ η μελλοντική γκάμα του John Cooper Works θα περιλαμβάνει τόσο βενζινοκίνητα όσο και αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Πάντως, έχουν περάσει 60 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση, το 1964, συμμετέχοντας σε αγώνες, με πολλές εμβληματικές νίκες και εκατοντάδες συμμετοχές.