«Συγγνώμη, δεν δεχόμαστε πληρωμές με κάρτα, μόνο με μετρητά», «δεν έχουμε POS», «δεν έχουμε σύνδεση», «περιμένουμε τον τεχνικό να εγκαταστήσει το μηχάνημα». Είναι μερικές από τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι οδηγοί ταξί, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, προκειμένου να αποφύγουν τις συναλλαγές με κάρτα και να πληρωθούν από τους πελάτες τους σε μετρητά. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που «ξεχνούν» να κόψουν απόδειξη.
«Κανένας επαγγελματίας, που έχει υποχρέωση να δέχεται πληρωμές με κάρτα, δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια με τους πολίτες» δηλώνει ο Κωστής Χατζηδάκης και το υπουργείο Οικονομικών με την ΑΑΔΕ, επιχειρώντας να βάλουν τέλος στις δικαιολογίες των οδηγών ταξί, τους υποχρεώνει να αναρτούν ειδική σήμανση με την οποία οι πελάτες ενημερώνονται για την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα.
Οπως ορίζεται στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Χρίστου Δήμα, κατόπιν πρότασης του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, πρόκειται για ένα ειδικό αυτοκόλλητο το οποίο τοποθετείται στο τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος και αναγράφει στα ελληνικά και στα αγγλικά τα εξής:
«1. Ο οδηγός υποχρεούται:
- Να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής.
- Να δέχεται πληρωμή με κάρτα.
2. Ο πελάτης ΔΕΝ υποχρεούται:
- Να πληρώσει με μετρητά.
- Να πληρώσει πριν λάβει τη νόμιμη απόδειξη».
Η παραγωγή του αυτοκόλλητου γίνεται από την ΑΑΔΕ με δαπάνες που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της και τη διαθέτει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία ΤΑΞΙ, ώστε αυτή να μεριμνήσει για την εφαρμογή της απόφασης.
Τα ταξί υποχρεούνται να έχουν επικολλήσει την ταμπέλα στο όχημα εντός τριών εβδομάδων από την παραλαβή τους από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΤΑΞΙ.
Το πρόστιμο
Σε περίπτωση μη επικόλλησης της σήμανσης προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Με το αυτοκόλλητο σήμα «θα ενημερώνονται οι πολίτες, στα ελληνικά και στα αγγλικά, για τη δυνατότητα πληρωμής μέσω POS, καθώς και για την υποχρέωση έκδοσης απόδειξης.
Υπογραμμίζω ότι η μη ανάρτηση της σήμανσης θα επιφέρει πρόστιμο 1.000 ευρώ» τονίζει στην ανάρτησή του στο FB ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σπεύδοντας να προσθέσει ότι «δεν ισχυρίζομαι ότι το φαινόμενο είναι καθολικό. Ούτε αμφισβητώ ότι υπάρχουν πάρα πολλοί, καλοί επαγγελματίες στον κλάδο.
Ωστόσο είναι θέμα προστασίας του καταναλωτή. Θέμα ισονομίας για εκείνους από τον κλάδο που εφαρμόζουν ήδη τον νόμο. Θέμα προστασίας του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Θέμα φορολογικής δικαιοσύνης!».
Επίσης από σήμερα ταβέρνες, εστιατόρια, ουζερί, μπιραρίες και όσα καταστήματα σερβίρουν γεύματα ή φαγητό σε τραπέζι θα πρέπει να λειτουργούν με τους νέου τύπου μηχανισμούς (ΦΗΜΑΣ ή ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου) ή εναλλακτικά να συνάψουν σύμβαση με Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης. Με τους νέους φορολογικούς μηχανισμούς η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις, ενώ εκδίδεται «Z» εφόσον έχουν κλείσει όλα τα «ανοικτά» τραπέζια.
Η λίστα
Με βάση την απόφαση της ΑΑΔΕ, στη λίστα με τους υπόχρεους χρήσης των νέων μηχανισμών περιλαμβάνονται:
- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου.
- Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου.
- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά με ζωντανή μουσική από ορχήστρα τριών τουλάχιστον οργάνων με παροχή σερβιρίσματος.
- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά χωρίς ζωντανή μουσική ή με ορχήστρα λιγότερη των τριών οργάνων με παροχή σερβιρίσματος.
- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως (φαστ-φουντ) με παροχή σερβιρίσματος.
- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από κέντρο διασκέδασης – κοσμική ταβέρνα.
- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από οινεστιατόριο ή οινομαγειρείο (οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς προσωπικό).
- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από πιτσαρία, με παροχή σερβιρίσματος.
- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία – σουβλατζίδικα με παροχή σερβιρίσματος.
- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από ουζερί, μεζεδοπωλείο, τσιπουράδικο, ζυθοπωλείο με παροχή σερβιρίσματος.
- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ με παροχή σερβιρίσματος.
Οι εξαιρέσεις
Από τη συγκεκριμένη υποχρέωση εξαιρούνται επιχειρήσεις εστίασης που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται ως τουριστικοί.