Όλο και μεγαλώνει η ανησυχία περί επέκτασης των κρουσμάτων της πανώλης αιγοπροβάτων σε άλλες περιοχές. Ενδεικτικό της επέκτασης είναι ότι αν και η Θεσσαλία δείχνει να τελειώνει, είναι βέβαιο πλέον πως ζώα από εκεί διατέθηκαν προς τις περιοχές που χτυπήθηκαν με αποτέλεσμα η νόσος να συνεχιστεί επεκτεινόμενη σε άλλες περιοχές.

Η Κορινθία που ήταν η επόμενη, έβαλε σε συναγερμό τις αρχές αλλά φαίνεται πως και αυτήν πλέον είναι σε ύφεση. Λόγω του φόβου που υπάρχει το υπουργείο παρέτεινε τα μέτρα περιορισμού μεταφοράς και σφαγής ζώων επεκτείνοντας για μία εβδομάδα ακόμη τα μέτρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πανώλη των αιγοπροβάτων.

Σημειώνεται ότι η πανώλη χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας (90 έως 100%), ιδιαίτερα στις χώρες όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά, και προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Νέα κρούσματα

Η νόσος φαίνεται να χτύπησε κι άλλες περιοχές με νέα κρούσματα, όπως τη Βόνιτσα και την Ηλεία ανοίγοντας νέους κύκλους επιτήρησης και ελέγχου. Σε αυτές τις περιοχές η κατάσταση είναι πιο διαχειρίσιμη καθώς δεν έχουν πληθυσμό ζώων ανάλογο της Θεσσαλίας.

Στην Κομοτηνή οι κτηνιατρικές αρχές πήραν δείγματα από ζώα και αναμένονται τα αποτελέσματα, ενώ έχουν εντοπιστεί κρούσματα και στην περιοχή των Καλαβρύτων και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.  Στην Κρήτη που επίσης έχουμε κρούσματα οι αρχές έριξαν το βάρος τις τελευταίες ημέρες εκεί, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση.

Η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισαν είναι το δύσβατο του εδάφους προσπαθώντας να προσεγγίσουν μονάδες για να λάβουν δείγματα. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η εξάπλωση θα «φρενάρει», ώστε σύντομα πλέον να δούμε την λήξη του συναγερμού στη χώρα.

Πώς μεταδίδεται η πανώλη

Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω στενής άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα ή τα κόπρανά τους, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί αερογενώς μέσω της εισπνοής μικροσταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα με τις εκκρίσεις των μολυσμένων ζώων. Ο κτηνοτροφικός εξοπλισμός, ποτίστρες, ταΐστρες, στρωμνή, τα διάφορα εργαλεία και οι ζωοτροφές όταν μολύνονται από εκκρίσεις των ζώων μπορούν να αποτελέσουν εστίες μόλυνσης.

Επιπλέον η μετάδοση του ιού μέσω του γάλακτος είναι δυνατή. Όπως σημειώνει, η νόσος ενδημεί για πολλά χρόνια σε αρκετές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας όπου για τον έλεγχό της εφαρμόζονται προγράμματα εμβολιασμού.

Στην Ευρώπη, επίσημες καταγραφές κάνουν λόγο για κρούσματα στη Γεωργία (2016) και στη Βουλγαρία (2018). Φέτος το καλοκαίρι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Θεσσαλία και έχει επεκταθεί στην ορεινή Κορινθία, στον Ασπρόπυργο Αττικής και πρόσφατα στην Κρήτη. Η πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εντοπισμός των θετικών ζώων – εκτροφών και εκρίζωση.

Τέλος, όπως υπογραμμίζει η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία «η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία αλλά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία».

Πολλαπλά ερωτήματα για την πανώλη

Εδώ και αρκετό καιρό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ψάχνει απαντήσεις στα ερωτήματα των αγροτών. Το πρώτο είναι πώς θα θωρακίσει τη χώρα. Η εμπειρία αντιμετώπισης θα μπορούσε να δείξει που πάσχει η αλυσίδα των εισαγωγών, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Το δεύτερο και πιο άμεσο ερώτημα είναι πως θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι. Σήμερα στην συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στην Καρδίτσα, αποκαλύφθηκε πως οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες έρχονται το επόμενο διάστημα, με σχέδιο που αυτή στιγμή είναι υπό επεξεργασία.

Κρίσιμο στοιχείο είναι ποια είναι η συνολική ζημιά σε ζωικό κεφάλαιο ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Σκοπός είναι να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση για όλους τους κτηνοτρόφους», τονίζουν από το υπουργείο. Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων έχει μπει στο μικροσκόπιο των ιθυνόντων, προκειμένου τα ποσά αποζημίωσης ανά ζώο που χάθηκε να είναι ικανοποιητικά.