Η ΕΣΗΕΑ δημοσιοποίησε σήμερα (2/8) επιστολή της προς τη διοίκηση της ΕΡΤ στην οποία αναφέρεται ότι, βάσει καταγγελιών που έχει λάβει η ΕΣΗΕΑ, η ΕΡΤ φέρεται να προκηρύσσει διαγωνισμούς για προσλήψεις, δημοσιογράφοι που πληρούν στον απόλυτο βαθμό τα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΡΤ να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και κατόπιν αυτού να ανακοινώνεται ότι οι ίδιο διαγωνισμοί ήταν άγονοι.

Παράλληλα, η ΕΣΗΕΑ αφήνει να εννοηθεί πως ακολουθούνται ύποπτες διαδρομές όσον αφορά στις προσλήψεις που τελικά πραγματοποιούνται, κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια, και προσθέτει πως η απασχόληση με συμβάσεις έργου και μέσω εργολαβικών εταιρειών έχει γίνει πλέον καθεστώς.

Σχολιάζοντας σε αυστηρό τόνο τις εν λόγω πρακτικές που όλα δείχνουν πως ακολουθούνται στην ΕΡΤ από την διοίκησή της, η ΕΣΗΕΑ τονίζει πως είναι ανεπίτρεπτο η δημόσια Ραδιοτηλεόραση, η οποία διαχειρίζεται τον δημόσιο πόρο του ανταποδοτικού τέλους, να απασχολεί δημοσιογράφους με τέτοιας έκτασης εργασιακή επισφάλεια.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως απέστειλε σήμερα στη διοίκηση της ΕΡΤ την ακόλουθη επιστολή:

«Αξιότιμη κυρία,

Αξιότιμοι κύριοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχει δεχθεί καταγγελίες σχετικά με την κήρυξη, ως άγονων διαγωνισμών για την πρόσληψη δημοσιογράφων σε περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ Α.Ε., παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από συναδέλφους.

Συγκεκριμένα, μετά τη δημοσίευση προκηρύξεων θέσεων εργασίας με συμβάσεις έργου για δημοσιογράφους σε περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ, συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων και μέλη της ΕΣΗΕΑ, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θέτει η προκήρυξη, καταθέτουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί σε κάποιες περιπτώσεις να κηρύσσονται στη συνέχεια άγονοι οι διαγωνισμοί, χωρίς δε να ενημερώνονται οι υποψήφιοι για το αποτέλεσμα ή τους λόγους απόρριψης της αίτησής τους.

Η απαξιωτική αυτή στάση της ΕΡΤ προσβάλλει επαγγελματίες δημοσιογράφους και, επιπλέον, το γεγονός ότι προβαίνει σε επαναπροκήρυξη των διαγωνισμών δημιουργεί ερωτήματα για τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους οι διαγωνισμοί δεν τελεσφορούν.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει ότι οι διαδικασίες προσλήψεων, ειδικά στην ΕΡΤ, η οποία διαχειρίζεται τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών πρέπει να είναι διαφανείς και με μόνα κριτήρια αυτά που σχετίζονται με την επαγγελματική επάρκεια των υποψηφίων. Η μέθοδος των προσωπικών συνεντεύξεων και μάλιστα συχνά με μόνο ένα πρόσωπο εκ μέρους της ΕΡΤ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα διαφάνειας. Αντίστοιχες μέθοδοι ακολουθούνται και για την απασχόληση δημοσιογράφων μέσω εταιρειών παραγωγής, πρακτική η οποία αγνοεί συχνά τα εργασιακά τους δικαιώματα, με αποτέλεσμα να ευνοούνται συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση με όμηρους τους εργαζομένους.

Για άλλη μία φορά ζητούμε να προχωρήσει η ΕΡΤ σε κάλυψη των αναγκών της με προσλήψεις αορίστου χρόνου με κριτήρια και διαφάνεια. Η απασχόληση με συμβάσεις έργου και μέσω εργολαβικών εταιρειών έχει γίνει πλέον καθεστώς. Είναι ανεπίτρεπτο η δημόσια Ραδιοτηλεόραση, η οποία διαχειρίζεται τον δημόσιο πόρο του ανταποδοτικού τέλους να απασχολεί δημοσιογράφους με τέτοιας έκτασης εργασιακή επισφάλεια.