Σε ερώτηση γιατί δεν επελέγη η ανανέωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Να πω ένα δημόσιο ευχαριστώ στην κ. Σακελλαροπούλου για τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες που προσέφερε. Αυτό που συνέβαινε όλα τα χρόνια ήταν να μην έχουμε δεύτερη θητεία. Ο άνθρωπος που επιλέξαμε είναι γέννημα θρέμμα της ΝΔ, εκλέγεται με υψηλά ποσοστά στην κεντρική Μακεδονία και έχει καταφέρει να συνθέσει και να διατηρήσει αυτή την εμπιστοσύνη από ψηφοφόρους που ανήκουν ιδεολογικά σε μεγαλύτερες επιμέρους ομάδες από αυτές που εκπροσωπεί η ΝΔ. Αυτό προσπαθεί να κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι γέννημα θρέμμα της ΝΔ και ως Πρωθυπουργός προσπαθεί να βελτιώσει την καθημερινότητα ως Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, με μια προσεκτική διεύρυνση να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα».

Ευτυχώς η πολυσχιδής αυτή δήλωση είναι, εν μέρει, fake. Δεν αφορά δηλαδή την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την οποία ο Πρωθυπουργός φέρεται να μην έχει λάβει ακόμη τις τελικές του αποφάσεις, αλλά τον Μαργαρίτη Σχοινά, που δεν ανανεώθηκε η θητεία του στην Κομισιόν. Το σκεπτικό όμως του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι αποκαλυπτικό. Και αν επικρατήσει, θα οδηγήσει όχι μόνο στην αντικατάσταση μιας Προέδρου της Δημοκρατίας που ασκεί υποδειγματικά τα καθήκοντά της, αλλά και στη σάρωση όλων των ικανών στελεχών που τυχαίνει να μην είναι «γέννημα θρέμμα της ΝΔ» και στην επιστροφή του παλιού, καλού γαλάζιου κράτους.

Προσέξτε τι λέει ο Παύλος Μαρινάκης. Δεν ισχυρίζεται, ούτε καν υπαινίσσεται, ότι ο Σχοινάς υπήρξε ανεπαρκής. Αντιθέτως, αναγνωρίζει ότι «προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες». Δεν χαρακτηρίζει τον νέο επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα ικανότερο του Σχοινά. Δεν τον χαρακτηρίζει καν ικανό. Η επιλογή του έγινε με κριτήριο ότι είναι γέννημα θρέμμα της ΝΔ (όπως άλλωστε και ο Πρωθυπουργός) και ότι κατάγεται από τη Μακεδονία, που «θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην επόμενη πενταετία».

Και πρωτάρης να είναι κάποιος στην πολιτική επικοινωνία, το υπονοούμενο δεν γίνεται να μην το πιάσει. Εεε, παραδοσιακέ δεξιέ, που ανησυχείς με τα ανοίγματα της Νέας Δημοκρατίας προς το Κέντρο και έχεις θυμώσει με τον Σκέρτσο και την παρέα του που σου φόρτωσαν τον απεχθή γάμο των ομοφύλων, να, επιστρέφουμε ολοταχώς στις ρίζες μας. Εεε, περήφανε Βορειοελλαδίτη, που έχεις στραφεί στον Βελόπουλο επειδή πληγώθηκες από τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη μετριοπαθή στάση απέναντι στην Τουρκία, να, στέλνουμε στην Ευρώπη ένα τέκνο της Μακεδονίας, ο οποίος έχει δεσμευτεί πως «οι πινακίδες στους δικούς μας δρόμους θα αναγράφουν Σκόπια» και πρόσφατα κρατήθηκε για ώρες στην Τουρκία με πρόσχημα τη συνωνυμία του με πρόσωπο για το οποίο υπήρχε απαγόρευση εισόδου.

Τουλάχιστον ο Τζιτζικώστας (φέρεται να) είναι φίλος της Ούρσουλα. Γιατί αλλιώς η πρόεδρος της Κομισιόν θα δυσκολευόταν να καταλάβει τι σχέση έχει η επιλογή του με τα ποσοστά του στην ιδιαίτερη πατρίδα του.