Με δύο κανονικά προγραμματισμένες ασκήσεις στην περιοχή ανατολικά της Κάσου απαντάει το ελληνικό υπουργείο Αμυνας στις τουρκικές προκλήσεις της προηγούμενης εβδομάδας: με δύο ΝΟΤΑΜ η Αθήνα δέσμευσε στις 29 Ιουλίου δύο περιοχές ανατολικά της Κάσου και δυτικά του Καστελλόριζου (μέσα δηλαδή στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο) και στις 7 Αυγούστου στη μία περίπτωση και από 22 ως 28 Αυγούστου στη δεύτερη το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα προχωρήσουν στη διενέργεια άσκησης με την ονομασία «Τρίαινα».
Την αρχική αναστάτωση στην περιοχή, πριν από μερικές μέρες, έφερε ο πλους του τουρκικού ερευνητικού σκάφους που πραγματοποίησε μετρήσεις για την πόντιση καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, αλλά η τουρκική διαρροή για τις «ευχαριστίες» προς την Αθήνα και τη Ρώμη για τον «σεβασμό» που έδειξαν στη «δικαιοδοσία» της ανατολικά του ελληνικού ακριτικού νησιού απαντήθηκε άμεσα από το ελληνικό υπουργείο: «Ουδείς “σεβασμός” επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει» ανέφεραν τότε πηγές του ΥΠΕΘΑ, «κλείνοντας» το ζήτημα που προσπάθησαν να ανοίξουν και στο ελληνικό εσωτερικό από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Αυτή η εμφατική απάντηση επιβεβαιώθηκε από τις ασκήσεις της ελληνικής πλευράς, που συνεχίζονται κανονικά, στέλνοντας το μήνυμα πως τίποτα δεν έχει αλλάξει για την Αθήνα.
Οπως επεσήμαναν στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στα «ΝΕΑ», ο προγραμματισμός τέτοιου είδους ασκήσεων είναι δεδομένος και δεν αλλάζει σε καμιά περίπτωση, ειδικά όταν πρόκειται για ασκήσεις που δεν περιέχουν συνεκπαίδευση με κάποια φιλική χώρα και αφορούν μόνο τις ελληνικές μονάδες.
Η «Τρίαινα» είναι η μικρότερου μεγέθους άσκηση που μπορεί να πραγματοποιήσει το Πολεμικό Ναυτικό, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι που θεωρητικά τελεί εν ισχύ και το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ.
Σύμφωνα με τις ΝΟΤΑΜ, στην προκειμένη περίπτωση οι ασκήσεις θα είναι χωρίς πυρά: το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέσει για την εκτέλεση του σεναρίου είτε μια πυραυλάκατο είτε μια κανονιοφόρο, ενώ η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει δύο με τέσσερα μαχητικά. Η μοναδική αντίδραση της Αγκυρας, μέχρι στιγμής, είναι η συνηθισμένη ΝΟΤΑΜ που εκδίδει σε τέτοιες περιπτώσεις: όταν ασκούνται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην περιοχή, προσπαθεί να υπενθυμίζει τον ισχυρισμό της ότι λόγω συνθηκών που επιβάλλουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου το Καστελλόριζο θα πρέπει να μην έχει στρατιωτικές μονάδες και να μη συμπεριλαμβάνεται σε ασκήσεις.
Η ελληνική πλευρά αντικρούει αυτόν τον ισχυρισμό, υπενθυμίζοντας πως για το Καστελλόριζο ισχύουν οι όροι της Συνθήκης των Παρισίων και όχι η Συνθήκη της Λωζάννης. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης, η οποία, επομένως, αποτελεί «resinteralios acta» για αυτή, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, «μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες» εκτός των συμβαλλομένων, ενισχύοντας την ελληνική θέση.
Στην οπτική της Αθήνας, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της.