Στην ακρόαση των νέων διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χθες στο κοινοβούλιο, το «παρών» έδωσε ο ανεξάρτητος (πια) Παύλος Πολάκης. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε πολλά – και θα μπορούσε να έχει πει και περισσότερα, αλλά ο χρόνος δεν του έφτανε. Κάποια στιγμή το συνειδητοποίησε και του ξέφυγε ένα «ω ρε π@ύστη, δεν προλαβαίνω να τα πω όλα…», το οποίο «έπιασε» το μικρόφωνο χωρίς όμως να δοθεί κάποια προέκταση. Στη συνεδρίαση αυτή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε ο Πέτρος Παππάς, ο οποίος όταν ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης τον προκάλεσε να πάρει θέση, έσπευσε να πει ότι δεν θα απαντήσει εκ μέρους του Σφακιανού.

«Μπορεί να μην είστε στην ίδια ΚΟ, αλλά είστε στο ίδιο κόμμα…», του υπενθύμισε ο Γεωργιάδης, επικαλούμενος δηλώσεις της εκπροσώπου Βούλας Κεχαγιά («δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις, από τη στιγμή που ο κ. Πολάκης είναι ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αν θα επιστρέψει στην ΚΟ ή όχι»). Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως είναι μπόλικοι όσοι θεωρούν ότι είναι απλώς θέμα χρόνου η «ολική επαναφορά» του αμετανόητου Σφακιανού, ο οποίος ετοιμάζεται για την αναμέτρηση του καταστατικού συνεδρίου του φθινοπώρου – για το οποίο έχει προτρέψει τους θιασώτες της διαγραφής του να «πάρουν ζακετούλα». Ευτυχώς κλείνει η Βουλή για διακοπές και οι συριζαίοι βουλευτές δεν θα μπαίνουν σε διλήμματα υπεράσπισης.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Μπρα ντε φερ για τις υποκλοπές

Χαμός αναμένεται σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου θα κριθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για διαβίβαση του πορίσματος για τις υποκλοπές στη Βουλή. Από νωρίς χθες το πρωί οι κυβερνητικοί βουλευτές – μέλη της Επιτροπής ενημερώνονταν τηλεφωνικά να είναι stand by. Οταν ελήφθη αρμοδίως η απόφαση για τη σύγκλησή της, ο πρόεδρός της Θανάσης Μπούρας ενημέρωσε τα μέλη της για την ημερήσια διάταξη («συζήτηση και λήψη απόφασης») επί των αιτημάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας (σε αυτά προστέθηκε εκ των υστέρων και η Νίκη). Η συνεδρίαση αναμένεται θυελλώδης, καθώς η πλειοψηφία προσέρχεται με το σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατόν η Επιτροπή Θεσμών να θέσει υπό την κρίση της δικαστικές αποφάσεις ή να ελέγξει τη δικαστική εξουσία. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ακονίζει μαχαίρια προειδοποιώντας την πλειοψηφία να μην επιχειρήσει με νομικίστικες μεθόδους να εμποδίσει την ενημέρωση της Βουλής. Θυμίζω τις ισορροπίες των 27 μελών της Επιτροπής: ΝΔ 14, ΣΥΡΙΖΑ 3, ΠΑΣΟΚ 3, ΚΚΕ 2 και τα υπόλοιπα κόμματα από ένα μέλος.

Ο «πόλεμος» του Κασσελάκη

Εν τω μεταξύ, μετά το «Πρώτο Θέμα» στον (διαδικτυακό) πόλεμο του Στέφανου Κασσελάκη μπήκε και η ιστοσελίδα iefimerida, στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με μεσονύχτια ανάρτησή του με αφορμή την αναφορά της σε «εντυπωσιοθηρία» ως προς την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές. Και μιλάω για αφορμή, διότι η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε τη σύγκρουση για την Attica Bank που αποτέλεσε άλλωστε και τον «σπινθήρα» για την κόντρα με το «Πρώτο Θέμα».

Ο Γεραπετρίτης για το Κυπριακό

Μεγαλύτερη κινητικότητα αναμένει το επόμενο διάστημα ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Κυπριακό, το οποίο συνεχίζει να είναι προτεραιότητα, παρά την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο Γεραπετρίτης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα ανώτατα στελέχη του ΟΗΕ, «σε σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση (…) έτσι ώστε στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας να έχουμε μία επανεκκίνηση του διαλόγου που θα οδηγούσε στην επανένωση του νησιού», όπως είπε (Σκάι).

Η διαδοχή Τζιτζικώστα

Η μετακόμιση του Απόστολου Τζιτζικώστα στις Βρυξέλλες ανοίγει το θέμα της διαδοχής του στη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ακούγονται έντονα δυο γυναικεία ονόματα, μεταξύ των οποίων και της Βούλας Πατουλίδου, η οποία, αν και υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, δεν είχε παραιτηθεί από περιφερειακή σύμβουλος.